USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До чого може призвести «бурштинова лихоманка» на Волині

7 Березня 2015 08:00
Бурштин, здавалося б, до лісу ніякого стосунку не має. Ним мав би займатися будь-хто, окрім лісівників. Та, виявляється, саме зеленокронню «бурштинова лихоманка» найближчим часом може завдати чи не найбільших збитків за всю історію існування лісів.

Принаймні для декотрих поліських районів видобуток бурштину може стати рівнозначним «стихійному лиху». Про це повідомляє «Волинська газета».

Тож віднедавна лісівники патрулюють лісові масиви з правоохоронцями, залучаючи до цього і працівників Служби безпеки України.

Нагадаємо, загалом у минулому році на Волині виявили 27 фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю. Найбільше бурштин копають у Маневицькому районі, там правоохоронці порушили 24 провадження, решта - у Ратнівському і Любешівському районах.

ЧИТАТИ ЩЕ: ОХОЧІ ДО ВОЛИНСЬКОГО БУРШТИНУ – «ЯКІСЬ НЕВІДОМІ, В БАЛАКЛАВАХ, ЗІ ЗБРОЄЮ»

В одному з рейдів побували провідний інженер з охорони та захисту лісу ДП «Маневицьке ЛГ» Іван Наумюк та головний лісничий ДП «Поліське ЛГ» Володимир Фесик. Саме лісові масиви цих лісгоспів цікавлять шукачів бурштину найбільше.

– Цього разу ми оглядали вже виявлені раніше вирви і ями, які залишили по собі «бурштинові старателі», – каже Іван Олексійович. – Це страшне видовище. Якщо вчасно не зупинити беззаконня, наші ліси перетворяться у суцільні ямиська та баюри.

Саме лісівники ДП «Маневицьке ЛГ» свого часу першими забили на сполох.

«13.09.2014 року надійшла інформація про те, що на території, прилеглій до кварталу 5 Оконського лісництва ДП «Маневицьке ЛГ», невідомі особи проводять незаконний видобуток бурштину, – доповідав начальнику ВОУЛМГ директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон. – Лісова охорона лісгоспу спільно з працівниками Маневицького РВ УМВС та УДСБЕЗ УМВС України у Волинській області провела виїзд на місце незаконного видобутку корисних копалин. Вказана місцевість розташована неподалік с. Лісове Маневицького р-ну-поблизу р. Чернявка та прилеглих меліоративних канав. Площа пошкоджених земель внаслідок незаконного видобутку бурштину сягає 0,3 га...»

Тоді на місці незаконного видобутку бурштину виявили 14 осіб. Серед них були як жителі Маневицького р-ну, так і мешканці інших регіонів, працювала одна мотопомпа, стояло три транспортних засоби. Працівники міліції вилучили 2 мотопомпи високого тиску, затримали три транспортні засоби, зокрема автомобілі «Фольксваген Пассат», «Фіат Скудо» та «ГАЗ-66». Цей випадок занесено до єдиного реєстру досудових розслідувань під №12014030160000341.

Та це, кажуть, лісоохоронці, був тільки перший дзвіночок. 3 жовтня того ж року, приблизно о 5-й ранку, бурштиношукачі вторглися до кварталу 52 виділу 22 Вовчецького лісництва цього ж лісгоспу. Лісівники разом із працівниками Маневицького РВ УМВС не забарилися. Цього разу на місці незаконного видобутку бурштину затримано жителя Закарпатської області, виявлено близько 50 погонних метрів пожежних рукавів, що вже були розкладені по площі, металевий наконечник, автомобільну фару з акумулятором, автомобіль «ВАЗ-2101». У багажнику останнього була мотопомпа високого тиску. «Старатель» встиг пошкодити 20 соток угідь. Працівники слідчо-оперативної групи вилучили знаряддя незаконного видобутку бурштину, автомобіль доставили в Маневицький РВ УМВС. Після цього не пройшло і тижня, як лісоохоронці знову отримали сигнал.

Цього разу, як для осінньої пори, це фактично була вже ніч: 23 година! Сталося це 8 жовтня неподалік с. Гута-Лісівська Маневицького р-ну. І знову копачам завадила лісова охорона та міліціонери.

На місці незаконного видобутку бурштину затримано п’ятеро жителів Рівненщини, виявлено 3 пожежних рукави, металевий наконечник, автомобіль «Рено-Трафік», у багажнику знайшли мотопомпу. Слідчо-оперативна група наявне знаряддя незаконного видобутку бурштину вилучила, автомобіль доставила на штрафмайданчик Маневицького РВ УМВС.

Наступна компанія копачів заявилася вже в обід 18 листопада 2014 р. до кварталу 49 (виділи 6, 18) Вовчецького лісництва. Розбагатіти захотіли шестеро жителів Маневицького р-ну. Близько 300 м погонних пожежних рукавів, розкладених по площі, потужну мотопомпу, каністри із дизельним паливом було конфісковано. Вони встигли пошкодити 0,5 га угідь.

Ось така «бурштинова» статистика, яка час від часу доповнюється новими фактами.

– Вже цього року виявили свіжі вирви у тому ж 49 кварталі, – каже Іван Наумюк. – Площа понівечених угідь збільшилася до 4 га. Та якщо хтось думає, що незаконний видобуток бурштину лишиться поза нашою увагою, то він глибоко помиляється.

Бурштинова тема віднедавна набула розголосу і у владних коридорах. Представник СБУ у Волинській області Ігор Остапчук заявив, що Служба безпеки України задіє всі можливі механізми, щоб зарадити нищенню лісів бурштинокопачами. При цьому запевнив: «Всі «старателі» будуть притягуватися до відповідальності, а завдана шкода лісам і земельним ділянкам – відшкодовуватися ними ж, включно до засипання вирв та висаджування дерев».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ВОНО Показати IP 7 Березня 2015 08:24
так званій державі, нецікавий ні поліський бурштин ні поліський льон, їй цікаві відкати в кишені справжніх керівників майдану. Але і тут вони не можуть домовитись і вже їхшні опереточні *оборони* і *сектори* воюють одні з одними з великим завзяттям. І воюють на Поліссі поки прості громадяни захищають Батьківщину на землях Донеччини
Анонім до ВОНО Показати IP 7 Березня 2015 10:33
І воюють на Поліссі поки прості громадяни на землях Донеччини захищають їх можливість це творити.
ПЕТРО Показати IP 7 Березня 2015 09:46
Заберіть начальника маневицького удзбс воробя а в і проблеми бурштину в маневицькому районі значно поменшає з кожної помпи і лопати має долю.
ЧИТАЧ Показати IP 7 Березня 2015 09:54
НА ЛЮБЕШІВЩИНІ ВЖЕ СКОРО НЕ БУДЕ ЛІСІВ. 80 ВІДСОТКІВ ВИРІЗИЛА, А РЕШТУ ЗНИЩАТЬ КОПАЧІ БУРШТИНУ. КАЖЕТЬ ЗАТЕ ДОБРЕ ЖИВУТЬ ПРАВООХОРОНЦІ.
Макс Показати IP 7 Березня 2015 14:41
Скільки можна про це писати? Поки Лапін разом зі Шпигою будуть кришувати, нічого не зміниться. Прокурор Максимов хотів помішати, так його прибрали. А Шпига -свій мужик, і кришує , і прикриває, і спускається все на тормоза.
партизанка не спить до Макс Показати IP 7 Березня 2015 15:03
Зараз на перші ролі у кришуванні вийшов новий зам Шпиги - Балицький. Поки це злочинне кришування не припинять, толку не буде, а буде капець лісам. Пора нам простим самим за вила братися, годі чекати порядку зверху. Треба починати блокувати їхні вілли, ми ж знаємо де вони свої нори понабудовували..
помпа до партизанка не спить Показати IP 8 Березня 2015 05:55
Саша Балицький потиху витіснить Сашка, бо є чим гріти Петю. Наприкінці 90-х, шляхом фіктивної здачі в користь держави хати на Поліссі зумів "віджати" у прямому розумінні серйозну квартиру біля риббази, як ЧОРНОБИЛЕЦЬ. Тепер займається лісом, тому бурштин став ну просто рідним. А так, порядний, мудрий І поміркований хлопець.
ОКРУГ 23 Показати IP 8 Березня 2015 21:58
ОДНИМИ ЗАБОРОНАМИ НІЧОГО НЕ ДОБИТИСЬ.ВЕРХОВНА РАДА МАЄ ЯКНАЙШВИДШЕ ПРИЙНЯТИ ЗАКОН ПРО ВИДОБУТОК БУРШТИНУ.АЛЕ ЧОМУСЬ НЕ ПОСПІШАЄ.ЗАКОН ПРИЙМУТЬ КОЛИ НЕБУДЕ ЩО ДОБУВАТИ.І МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ЗАЛИШАТЬСЯ БЕЗ ГРОШЕЙ І БЕЗ КОПАЛИН.НАМ ЗАЛИШАТЬ ОДНІ ЯМИ ЩОБ МИ ЇХ ПІД ПАТРІОТИЧНИМИ ГАСЛАМИ ЗА СВІЙ КОШТ РЕКУЛЬТИВУВАЛИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus