USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Донбаський синдром»: врятувати бійців від самогубств

17 Листопада 2014 11:31
Квітами і орденами, обіймами і слізьми радості мирні міста вітають солдатів, які вириваються з котлів, повертаються з полону чи фронту. Але навіть уникнувши поранень і каліцтв, додому повертаються зовсім інші люди. Згідно зі статистикою, повідомляє ТСН, майже 80 відсотків бійців привозять на собі насіння важкої недуги – так званий «афганський синдром», тобто вже «донбаський синдром».

Депресія, втрата інтересу до життя, алкоголізм, нічні жахіття - це лише деякі симптоми хвороби ветеранів. Її називають посттравматичним стресовим розладом. Біда в тому, що самі хворі його не помічають. Але якщо їм вчасно не допомогти, то війна для них не закінчиться ніколи. У найгіршому випадку «донбаський синдром» може призвести до суїцидів.

«ЗІГРІЙ ДУШУ!»: ВОЛИНСЬКИЙ ПРИКЛАД

Ковельський центр допомоги 51 ОМБР в рамках проекту «Зігрій душу!» провів вже втретє тренінг з психореабілітації бійців АТО, що пройшли жахливі випробування війни. І сьогодні можна впевнено заявити,- те, що роблять волиняни, - вкрай необхідне.

45 бійців вже пройшли психореабілітацію, і результати вражають.

Групи збирали за проханням самих військових, їх родин, командирів, друзів. До Центру звертаються вже з усієї України. Разом з волинянами над собою вже працювали хлопці з Віннічини, Івано-Франківщини.

«Розуміємо, що це лише крапля в морі.. Це лише початок.. Закликаємо інші регіони залучитися до нашого проекту «Зігрій душу!».

Коли ми починали,- дуже хвилювалися... Чи вийде, чи правильно рухаємося? перший тренінг був закритий в садибі "Галицькі двори", другий - в "Гарті". Збирали досвід за зернятками...Експериментували», - пишуть волонтери.

Уперше спробували провести реабілітацію на базі санаторію "Лісова пісня", адже дуже хотілося залучити і фізіотерапевтичні процедури.

240 ЛЮДЕЙ СПІВАЛИ ГІМН УКРАЇНИ

«Чи було важко? Було дуже важко! Чи задоволені? Так! Задоволені! Наших хлопців-героїв проводжав весь санаторій. 240 людей співали Гімн України. Це надзвичайні відчуття», - повідомляє Наталя Соколова.

І відзначає тих, без кого все це було б неможливо: Анна Лысакова- координатор і керівник проекту "Зігрій душу!" Antonij Melnik - психотерапевт, наш психо- ГУРУ Фонд "ПАТРІОТИ ВОЛИНІ" - фінансування проекту Irina Panasiuk Екатерина Силюк Анна КоршуноваАнна ТкаченкоЛюдміла Савіна Сергій Приходько Anna Vera Kateryna Kukharenko - - ВОЛОНТЕРИ Ковельського Центру допомоги! Всім ДЯКУЮ!!! ПРОДОВЖУЄМО...

ТАК УЖЕ БУЛО

Так уже було. З американцями після В'єтнаму та Іраку. З радянськими солдатами – після Афганістану. Так буде і з українцями тепер - епідемія самогубств. Мало хто знає, що в столичному військовому госпіталі є своя закрита психіатрична клініка. На жодних дверях тут – нема ручок. Ще рік тому тут було менше сотні пацієнтів. Тепер – 432. У більшості – посттравматичний синдром.

ЩО З НИМИ ВІДБУВАЄТЬСЯ

Їм сняться кошмари, вони здригаються від різких звуків і можуть не контролювати свої дії, роздратовані. Для спеціаліста – це чіткий діагноз - посттравматичний стресовий розлад.

«Наприклад, гримить грім, у людини стається неконтрольоване каловипорожнення, він стрибає під ліжко, бере автомат і трясеться. І каже – я розумію, що це грім, але фізично зробити нічого не можу», - зазначає психолог Олексій Карачинський.

Повернувшись додому, неможливо позбавитись реакцій, які ще вчора рятували тобі життя: жорсткого правила, що підозрілий звук означає смерть, що в глибокий окоп треба ховатися від будь-чого, що світ поділений лінією фронту і найкраще рішення - вистрілити першим. Підсвідомість постійно підсовує криваві картинки – які неможливо прилаштувати у тихе, мирне навколишнє життя. Фронтовики впадають у депресію. Замикаються, ховаючись від оточуючого світу. І це дуже серйозно. Бо бійці, тіла яких зберегла війна, втрачають розуміння, навіщо жити далі.

ЯК ШАНУЮТЬ ГЕРОЇВ В АМЕРИЦІ

11 листопада в США відзначили День ветеранів - одне з найбільших американських свят та ще й цей день - вихідний. Що це означає насправді, змогли оцінити і наші поранені, яких американські лікарі взялись поставити на ноги безкоштовно. Їм показали справжні технологічні дива, якими забезпечені військові шпиталі в США. День ветеранів у Штатах - державне свято. Згадують героїв ще Першої світової, але цим тільки підкреслюють: не буде забутий воїн жодної війни. Та головне - в Америці заведено шанувати своїх героїв ще живими. "Дякую за те, що захистили", - ось як вітаються сьогодні американці. Люди у формі чують ці слова від абсолютно незнайомих перехожих. І бачать будинки, прикрашені золотими зірками. Америка дуже цінує кожного свого солдата. Війни далеко за її межами навчили командирів - коли чекати підкріплення, заміни чи ротації, точно не скаже ніхто. Тож американський військовий ціниться на вагу золота в прямому і переносному розумінні. І солдати про це знають, коли йдуть у бій. Їхнє життя застраховане. Їхнє здоров'я і реабілітація в разі чого - один з головних пріорітетів уряду.

ТРОЄ УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ У ТЕХАСІ

У Техасі розташований один з кращих американських військових шпиталів. Започаткований, до слова, на гроші благодійників. Тут застосовують одні з найсучасніших і найдорожчих у світі протезів. І що не менш важливо - вчать ними користуватися. Шпиталь обладнаний ваннами та кухнями - для американських ветеранів у такий спосіб відтворюють повсякденне життя і всі рухи домашньої моторики. І тут лікуються три українці. Про цей шпиталь і стажування в ньому військовий лікар-анестезіолог із України Роман Бабій знає все. Туди він потрапив після того, як його поранили під Слов'янськом на Донеччині – у нього травма ока. Ще один українець Максим Ільченко - зовсім хлопчисько-фронтовик, родом з Краматорська. Він народився в сорочці - куля, що прилетіла до нього, збоку пробила око і, не зачепивши мозок, вилетіла через інше. Він бачить у 21 рік одним оком, на 15 відсотків. Та не здається. "Кажуть, хороші прогнози. Взагалі місцеві лікарі сказали, що в Україні все зробили дуже добре - немає, на що скаржитися. Просто вони зробили це добре в межах своїх можливостей. Хочу біометричне око", - розповів Максим Ільченко.

Руслана Зелінського поранили на Майдані. Він, волонтер-медик, узяв у незнайомців коробку з написом "Ліки" - і вона вибухнула в його руках. Руслан хоче роботизований протез. Це диво техніки слухатиметься імпульсів мозку і металева рука починає здаватись своєю. Пальці цілком керовані. Він уже кілька місяців тут, у Пенсильванії. Правда тільки завдяки добрим людям з обох боків океану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus