USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Дубки» на ЛПЗ: чи стане парк місцем відпочинку лучан

13 Січня 2017 09:25
Парк «Дубовий гай», що в мікрорайоні ЛПЗ, існує більше двох десятків років. Проте останнім часом облюбували його, здебільшого, пияки та наркомани. Відтак, через сміття та небезпечне «сусідство», місцеві жителі не можуть відпочивати в єдиній зеленій зоні мікрорайону.

Ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Дубовий гай», площею 1 гектар, створили ще 1993 року. Основним призначенням його декларували охорону та збереження насаджень дуба в житловій зоні міста та в рекреаційний цілях. Звідси і «народна» назва – «Дубки».

Проте, з роками місцем масового відпочинку жителів району парк не став. Навпаки – про нього почала ходити «недобра слава», адже останніми роками там під вечір збираються, здебільшого, пияки та наркомани. А через нестачу освітлення, пройти парком доволі лячно.

Нечастими «гостями» «Дубків» в цей час були, здебільшого, працівники заводу SKF, які після зміни повертались додому. Проте, після того, як освітлили алею поруч, вони почали ходити хоч довшим, але безпечнішим шляхом.

Наслідок таких «гостювань» – засмічена та понівечена природа. І дарма, що в парку регулярно організовують толоки, прибирання та «суботники» – сміття в парку не меншає.

«ЛПЗ-овський Буковель»

«На словах – це дійсно парк. Але банально вийти влітку, розстелити покривало та погратись на природі з дитиною чи влаштувати пікнік ми не можемо. Бо або алкоголіки все загидили, або люди сміттям закидали. Хоча я і мої друзі за собою сміття ніколи не залишаємо на природі», - каже місцева жителька пані Світлана.

І хоча під покровом снігу сміття не так видно, в будній день тут без проблем можна знайти пляшки з-під спиртного та багато відходів.

Окрім того - сліди візиту наркоманів. Як, наприклад, так званий «водний» - пристрій з двох пляшок, через який курять коноплю.

Кого дійсно не страшать такі «дрібниці» як сміття та «сліди» від наркоманів та пияків – так це дітлахів. «ЛПЗ-овський Буковель», як його жартома охрестили місцеві, – улюблене місце відпочинку школярів в зимову пору навіть в морозний день.

Самотужки дітлахи трамбують сніг та катаються на санчатах, лижах та всьому, що знайдуть підстелити під «м’яке місце». Ось де справді потрібно було заливати каток цьогоріч!

Депутат від цього округу Євгеній Ткачук переконує, що з бюджету на догляд парку коштів з місцевого бюджету не виділяли взагалі. Відтак, фінансує вивіз сміття та організовує прибирання Ткачук на пару з колегою-депутатом Миколою Яручиком.

Ще навесні 2016 року місцеві жителі звернулись до міської ради з проханням облаштувати парк «Дубки», який є єдиною зеленою зоною мікрорайону. Також просили доручити відповідним управлінням разом з департаментом ЖКГ розробити проект благоустрою цієї природо-заповідної зони, а саме викласти стежки бруківкою, облаштувати велодоріжки, провести освітлення, встановити лавки, збудувати міст через річку Жидувку і очистити русло річки, як це робили у районі проспекту Відродження з руслом Сапалаївки.

Під час 17-ї позачергової сесії Луцької міської ради 12 січня заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця розповів, всього на 4 парки міста Луцька передбачили 2 мільйони гривень на рік.

Що стосується «Дубків», то парк бригадним методом 2 тижні чиститимуть близько 10 працівників. Після «генерального прибирання» на постійній основі за парком закріплять двірника та озеленювача.

«Плануємо парк освітлити, облаштувати велодоріжки, лавки, місток через річку Жидувку», - каже Ткачук.

Що стосується пияків та наркоманів, які полюбляють проводити час в парку, то, зі слів депутата, достатньо буде декількох посилених патрулювань поліції та виписаних постанов за вживання алкоголю в громадському місці.

Проте, першочергово в парку потрібно навести порядок та прибрати повалені дерева, які потроху починають гнити. Потребує очищення і річка Жидувка, яку у своєму виробничому циклі використовує завод SKF.

Ціна питання

2 мільйони гривень, виділених на 2017 рік, не ділитиметься на 4 парки міста порівну, адже інші мають більшу площу. Тому максимум, що вдасться зробити – прибрати парк та розчистити від повалених дерев та підтримувати чистоту.

Що стосується велодоріжок, освітлення та іншого «тюнінгу», то їх планують реалізовувати за грантові кошти, якщо їх вдасться залучити. Сподіваються місцеві мешканці і на допомогу потужних підприємств. Тим паче, що завод SKF вже допомагав мікрорайону, співфінансувавши освітлення бульвару Дружби народів.

Відтак, місцевим жителям залишається чекати і сподіватись, що єдина зелена зона мікрорайону дійсно стане місцем культурного відпочинку. А ще – пам’ятати, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 13 Січня 2017 11:45
Настоящий срач!!!Нема нікому діла до цього парку!Все робиться тільки на словах,а на ділі нічого і це видно на фото!
Анонім Показати IP 13 Січня 2017 13:20
Ткачук з Яручиком анонсують прибирання парку тільки перед виборами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus