USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Двохсотлітня церква на Волині може завалитися

1 Серпня 2015 09:00
Церква з одного з найбільших і найдревніших поселень Ковельщини – в селі Любитів може завалитись пам’ятка дерев’яної сакральної архітектури місцевого значення – Свято-Покровська церква. Використовується вона громадою Української Православної Церкви Київського Патріархату. Про це пише Наталія Устимук у своєму матеріалі на Слово Волині.

З історичних даних відомо лише те, що збудували Божу обитель вірячи-католики, які в 1794 її відремонтували, а через рік, у наслідок третього поділу Польщі, храм відійшов до православної Росії. Тоді, в 1871 році, він був дещо перебудований, зокрема, верхня частина споруди, а в попередній – зведено дзвіницю, що надало церкві вже православного вигляду. Впродовж усього минулого століття і дотепер храм не припиняв своєї діяльності, де зберігаються пам’ятки історії і культури ікона Богородиця Одигітрія» (запрестольна) XVIII століття, царські ворота кінця XVIII століття, а також дерев’яне крісло XIX століття.

У 1992 році рішенням Волинської обласної влади Покровська церква отримала статус пам’ятки архітектури XVIII століття місцевого значення. За весь цей час вона не знала капітального ремонту. Щоправда, «за совєтів» її фундамент зацементували, а в середині настелили підлогу з ДВП, чим наробили великої шкоди будівлі. З того часу церква стала «задихатися». Відсутність продухів у підлозі остаточно знищили її підвалини – вони зогнили. До цієї біди ще й додалося те, що в балках, дошках, кроквах, адже храм повністю дерев’яний, «оселилися» жуки-шашелі, які перетворили споруду на суцільне порохно. Зовні добре видно як вона суттєво нахилилася, її фундамент місцями аж вріс у землю. Настоятель храму отець Василь Поліщук дуже непокоїться за своїх прихожан, які приходять на богослужіння. Адже поки триває служба – вони в страшній небезпеці. Виявляється, що над центральною частиною Божої обителі знаходиться церковний масивний купол. Він обпертий на стелю храму, яку теж пошкодили ненаситні жуки, і тому може щохвилини обвалитися.

Ще на початку 2012 року про аварійний стан і зовнішніх, і внутрішніх конструкцій, а також декоративних елементів об’єкту підтвердила комісія з області, куди ввійшли фахівці державного органу охорони пам’яток, проектної реставраційної організації та настоятель цього храму. Тоді вони склали і підписали акт огляду технічного стану пам’ятки, де в графі «Висновки» резюмували: «У зв’язку з аварійним станом пам’ятки архітектури місцевого значення Покровської церкви необхідно вжити ряд заходів для підготовки і подальшого тут проведення невідкладних ремонтно-реставраційних робіт». А днями сюди навідалися представники Ковельської РДА та місцевої архітектурно-будівельної компанії, щоб самим оглянути будівлю і побачене викласти в документі, який подати депутатам районної ради. Адже для подальших дій з порятунку історичної пам’ятки необхідно з бюджету виділити кошти: для початку на виготовлення паспорту церкви та облікової документації.

Прибулі ретельно оглянули споруду і дійшли висновку, що храм найкраще буде перенести на кілька метрів у сторону. Заодно і обстежити всі конструкції та дрібні елементи споруди, пошкоджені, звісно, замінити на нові. Для цього громада села вже заготовила необхідний будівельний матеріал. Настоятель Покровського храму отець Василь, а також благочинний Ковельсько-Введенської округи отець Василь Сергійчук такої ж думки. Вони вже кілька років твердять, що перенесення історичної пам’ятки, – це єдине для неї спасіння.

- Я довго шукав шляхи порятунки Божої обителі, розумію занепокоєння прихожан церкви. Вони вже були готові власними руками її відремонтувати, але, коли ми дізналися, що є можливість перемістити наш храм і в процесі цих дій його капітально відремонтувати, то зрозуміли, - необхідно діяти саме в цьому напрямку, - ділиться своїми думками настоятель Свято-Покровської церкви.

До речі, її прихожани вже звернулися за допомогою до народного депутата України Степана Івахіва. Він пообіцяв громаді села свою підтримку. Тепер слово за депутатами Ковельської районної ради.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
007 Показати IP 1 Серпня 2015 22:12
Отак і в Угринові буде, вміли захопити і зуміли-завалити!!! Треба добре думати перш ніж щось робити, а не навпаки!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus