USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

На Волині дикі кабани копають городи

18 Червня 2014 18:00
Поліські райони потерпають від диких господарів лісу – кабанів. Найчастіше іклані шукають молоду бульбу. Дарма що не сезон. Можуть викопати п’ять-десять соток за день-два, якщо господар не завадить. Про це інформує Волинська газета.

Власники городів вже і собак прив’язують, лишають ввімкнуті радіоприймачі, ставлять всілякі хитромудрі пастки, але це не допомагає. Ціла навала скаржників із сіл Рудня, Кукуріки, Смідин, Мизово, Лісняки, Нова Вижва, що межують із лісовими масивами, потягнулася до сільських і районних рад, держлісгоспів та мисливського господарства.

"Ми ж зумисне для них засіяли кормові поля кукурудзою, топінамбуром, люпином, вівсом, підгодовуємо зерновими, щоб трималися лісу. Але звір є звір, шукає лакоминки. Завдає людям збитків. Не раз вже виїжджав на місця "злочину" і бачив, що людям непереливки, потрібно відшкодовувати завдану шкоду. На жаль, для цього нема правового механізму", – бідкається директор ДП «МГ "Старовижівське" Віталій Гайда.

До розв’язання цієї правової колізії могли б долучитися екологи, власники мисливських господарств, обласні та районні організації УТМР. Адже саме вони зацікавлені у тому, щоб поголів’я диких тварин збільшувалося. Мовляв, дуже добре, що природа багатіє, ліс наповнюється дичиною. Погано, що терплять збитки прості люди, які до мисливства не мають ніякого відношення, хоч і люблять природу і свято дотримуються законів. Але їм також потрібно годувати власні сім’ї та домашню живність.

"Відповідно до статті 2 Закону України про "Мисливське господарство та полювання" мисливські тварини, що перебувають у стані природної волі, належать до природніх ресурсів загальнодержавного значення. Згідно зі статтею 35 Гарантії та захист прав власників і користувачів об’єктами тваринного світу Закону України «Про тваринний світ», шкода, заподіяна власникам і користувачам об’єктами тваринного світу, підлягає відшкодуванню в порядку, передбаченому законодавством. На жаль, нині порядок відшкодування не діє", – роз’яснює заступник начальника відділу мисливського господарства та охорони і захисту лісу ВОУЛМГ Руслан Люшук.

З його слів, саме час його прийняти, щоб було, як у сусідів-поляків чи німців, де за подібні потрави господар отримує відшкодування від держави. Щоправда, волиняни можуть свій майбутній урожай застрахувати на відповідну суму. Але цією послугою ще ніхто не скористався.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Vetal Показати IP 18 Червня 2014 22:19
АХАхаХАХ ....вот это новость)))))
Всезнайко Показати IP 18 Червня 2014 23:16
А городи на Волині не лише кабани копають, але й люди...
Вася Показати IP 19 Червня 2014 02:27
То дайте мiшки- нехай ще й складають!
Че Показати IP 19 Червня 2014 11:39
А картоплю вибирають?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus