USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екологічні служби ігнорують сморід у Луцьку, - нардеп

25 Травня 2017 21:37
Народний депутат 23-го округу від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич підготувала депутатські запити та звернення до профільних екологічних служб, аби ті розібралися із ситуацією зі смородом у Луцьку.

Про це вона повідомила під час брифінгу у Верховній Раді 25 травня, повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

Нагадаємо, Луцьком шириться неприємний запах, який є наслідком діяльності ТзОВ «Біопаливо-енергетична компанія», що розташовується на території Гнідавського цукрового заводу. Зокрема, відходи від виробництва біоетанолу фірма скидає на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу. Туди ж зливають і фекальні відходи із мікрорайону Вересневе у Луцьку та найближчих сіл.

Фекалії та відходи від виробництва вступають у хімічну реакцію, у результаті – нестерпний сморід поширюється на все місто.

На переконання нардепа, екологічні служби, які мають здійснювати контроль і нагляд за діяльністю таких підприємств, недостатньо працюють у цьому напрямку та не зважають на порушення. Цю думку підтримав і заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук.

«До мене надійшли численні звернення від мешканців міста та сусідніх районів, в яких люди обурюються тим смородом, що виникає внаслідок виробничої діяльності підприємства, що виготовляє біоетанол. Неподалік заводу знаходиться школа і садочок. Люди нарікають на кашель, алергічні прояви, які свідчать про отруєння випарами. Це проблема вже не тільки луцького, а й волинського масштабу і свідчить про недоліки нашого екологічного законодавства та потребу його осучаснювати», – переконана Ірина Констанкевич.

Народний депутат планує звертатися до Верховної Ради, аби депутати передбачили зміни до Законів, які стосуються екологічних норм.

Депутат Луцької міської ради від УКРОПу Борис Смаль, який теж був присутній на брифінгу, розповів про те, що попри численні звернення екологи практично не вжили жодних заходів для вирішення проблеми.

«Хто видав дозвіл на роботу заводу, дозволив запустити хімічну промисловість, якщо об’єкт знаходиться за 150 метрів від дитячого садочка? Громада розчарована відсутністю реакції екологічних служб, відсутністю допомоги від народного депутата від Луцька Ігоря Лапіна. Поки що протести лучан в рамках Закону. Але не виключено, що протест може стати масовим і неконтрольованим, адже питання стосується життя і здоров'я», – каже укропівець Борис Смаль.

Додамо, що управління Держспоживслужби в Луцьку таки підтвердило перевищення концентрації в повітрі аміаку та сірководню.

Народний депутат України Ірина Констанкевич підготувала депутатські звернення до ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», Державної екологічної інспекції України,

Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з вимогою про запобігання екологічній катастрофі у Луцьку та прилеглих територій Волинської області.

Нагадаємо, Луцьк задихається від жахливого смороду, а екологічні служби жодним чином не реагують. Раніше повідомлялося, що причиною смороду, який поширюється Луцьком, є хімічна реакція, в яку вступають відходи від виробництва біоетанолу з заводу ТОВ «БІО ПЕК» та нечистоти, які скидають на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу з Гіркої Полонки та Вересневого. Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук також звертався до головного санітарного лікаря України та Держпродспоживслужби. На ТОВ «БІО ПЕК» таки врешті відбулася перевірка. Власники отримали припис від екоінспекції. Однак, ситуацію це не виправило.

Крім того, Ігор Поліщук зустрічався з представниками керівництва підприємства. Вони зобов’язалися добровільно усунути порушення, модернізувати обладнання і вирішити проблему. Але нестерпний сморід охопив вже все місто. Відтак, 21 травня виконувач повноважень міського голови заявив, що влада докладе зусиль, аби завод припинив свою роботу. У знак протесту десятки лучан з мікрорайону ЛПЗ, який знаходиться безпосередньо поруч з заводом, одягнули маски та протигази, аби показати, що вони хочуть жити в чистому місті.

Дивитися більше: Луцьк у заручниках смороду

Окрім того, у результаті перевірки Державною екологічною інспекцією у Волинській області діяльності ПТА «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», з'ясувалося, що «Біо Пек» здійснює викиди небезпечних речовин в повітря та працює без необхідних дозволів.

Крім цього, ще одна проблема неприємного запаху в Луцьку – несанкціоновані зливи асенізаторськими автомобілями відходів від виробництва м’ясопереробних підприємств. У Громадській раді пропонують відвести єдине спеціальне місце для зливу цих відходів (до прикладу в Липлянах) і підписувати акти за фактами зливу, адже є випадки, коли договори укладені на один об’єм відходів, а м’ясопереробники вивозять більше. щоправда, і очисні споруди в Липлянах теж потребують модернізації.

До слова, у Волинській облраді пропонують розірвати договори з підприємствами, які зливають відходи з виробництва в очисні споруди міста Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 25 Травня 2017 21:48
основна причина смороду - фекалії, які зливаються на поля фільтрації цукрового заводу. відходи виробництва спирту лише посилюють цей сморід, оскільки залишки дріжджів спричиняють бродіння органічних залишків фекальних відходів.
ЛПЗ Показати IP 25 Травня 2017 22:18
22-00 на ЛПЗ знову жахливий сморід.
остап до ЛПЗ Показати IP 25 Травня 2017 22:33
Ці па*люки тільки говорять, що зупинили завод. Вони працюють вночі. Смердить щовечора.
555 Показати IP 25 Травня 2017 23:33
А де нардеп Лапін? Він забув, що це його округ?
Депутат Показати IP 25 Травня 2017 23:37
Лапін в г*вні вимазуватись не буде.
Сусід Показати IP 25 Травня 2017 23:43
Ростислав Новосад живе з Лапіном в одному під'їзді ..., а далі робимо висновки самі чому депутат від міста не займається проблемами які хвилюють усіх!!!
віктор Показати IP 26 Травня 2017 08:59
коментар було видалено
Мешканець Показати IP 26 Травня 2017 15:08
Всі чудово знають,що і до чого.** .До речі всі на покупку квартир в ЖК "супернова",ціни будуть "зашкалювати"-екологія ж бо яка...
Мешканець Показати IP 26 Травня 2017 19:19
Ви маніпулюєте громадською думкою!Але знайте,що рано чи пізно це закінчиться і відповідати прийдеться сповна.І фраза "Мене примусили" не врятує.Кожен відповідає за свої дії і вчинки і це настане.Дякую.Жодних правил не порушував і не буду цього робити ніколи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus