USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Експерт пояснив, чому тариф теплової генерації завищений

15 Грудня 2016 17:46
Колишній Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Андрій Герус роз’яснив, чому тариф теплової генерації завищений і звернув увагу на надзвичайно високу рентабельність ПАТ "Центренерго" - у той час, коли українці все тугіше затягують пояси.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, Держкомпанія "Центренерго" за півроку отримала 686 мільйонів прибутку. Як повідомляв УНІАН, чистий дохід від реалізації продукції за 6 місяців поточного року становив 5,126 млрд грн, що майже вдвічі більше за аналогічний показник минулого року.

Зокрема, Андрій Герус зазначає, що 2-му півріччі ціна вугілля державних шахт збільшилася на 14%. Натомість тариф ТЕС виріс аж на 80%.

"Поясню простими словами, чому тариф теплової генерації завищений і при чому тут державні шахти.

1. За 6 міс. у ПАТ "Центренерго", типової компанії теплової генерації, прибуток склав 686 млн грн. Це рентабельність по чистому прибутку 13,4%.

2. У першому півріччі компанія купували вугілля по 1200 грн. І було трошки дорогого імпорту. Вугілля становить 70%-80% у собівартості ТЕС.

3. При цьому на Центренерго ще й, кажуть, непогано "прикурювали": 2000 грн на 1 тис. м.куб. газу та 500 грн. на тонні вугілля. Та і на мазуті теж. Тобто якщо все врахувати, то рентабельність по чистому прибутку, мабуть, понад 20%.

Дуууже непогано у час, коли всі затягують пояси. У Європі з такою рентабельністю не працюють.

4. При тарифі у першому півріччі 1 грн за Квт*г і ціні вугілля 1200 грн економіка ТЕС була прекрасно збалансована і дуже прибуткова.

5. У 2-му півріччі ціна вугілля держ шахт збільшилася на 14% (серпень). Але тариф ТЕС виріс аж на 80% (перше півріччя - 1 грн, листопад - 1,8 грн). Хоча ці показники мали би змінюватися однаково, тобто тариф ТЕС не мав виростати більше, аніж на 14%. Або навіть і менше, враховуючи прибутковість ТЕС у першому півріччі.

Висновок . Весь надлишок зібраних грошей, в т.ч. з державних шахт, як споживачів е/е, осів на тепловій генерації. І запамятаємо - тариф ТЕС 1 грн за Квт-год непогано прибутковий для теплової генерації. Це справедлива база, від якої рахувати майбутні справедливі тарифи», - пише експерт.



Довідка. «Центренерго» – електрогенеруюча компанія, встановлена потужність електростанцій якої становить 7,6 ГВт. Генерація компанії представлена Трипільською (Київська обл.), Зміївською (Харківська обл.) та Вуглегірською (Донецька обл.) ТЕС. На електростанціях працює 23 енергоблоки, з яких 18 – пиловугільні, а 5 – призначені для газомазутного палива. Частка держави у власності компанії становить 78,3%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Споживач Показати IP 15 Грудня 2016 20:50
НКРЄКП-це незаконний орган,який "чудить",що йому(ЇМ)вигідно.Конституція держави УКРАЇНА не передбачає такий орган-це все маніпуляції і облуда для "малограмных".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus