USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Фестиваль вишитих рушників об’єднав лучан у центрі міста

14 Травня 2017 19:00
У другу неділю травня, на День матері, лучани традиційно зібралися на Театральному майдані, аби поєднатися вишитими рушниками. Акція «Рушник єднання» вже увосьме відбувається в обласному центрі Волині.

Фестиваль, який покликаний популяризувати український рушник і наші національні традиції, започаткував цікаву ініціативу: щороку на свято матері лучани прикрашають власні домівки, офіси, громадські приміщення вишитими рушниками на знак вшанування материнських оберегів – рушників – і єднання українського народу.

Щороку до цієї акції долучається все більше містян. Зокрема, минулого року в Луцьку зафіксували перший в Україні рекорд масового оформлення вулиць міста рушниками.

І цього року захід не став винятком. Сотні лучан, представники влади, духовенства та засновники фестивалю «Вишиті обереги єднання» зібралися у центрі міста з цієї нагоди.

Перед початком заходу директор недільної школи при Свято-Троїцькому кафедральному соборі, ієрей Сергій Медведєв благословив присутніх та прочитав молитву. Також священик нагадав, що під час фестивалю відбувається збір коштів на будівництво церкви у Волновасі, та закликав усіх небайдужих людей допомогти хто чим може.
«У цей пасхальний унікальний період в житті церкви, в житті нашої держави, коли ми славимо Хреста, але водночас сумуємо через події на сході України, ми маємо унікальну традицію на нашій рідній волинській землі, коли ми вшановуємо мам, які народили для нас героїв, які захищали нашу земну Батьківщину і захищають нині. Багатьох героїв ми провели у вічність, але сьогодні ми молимося та прохаємо у Бога, щоб він подарував нам спокійне майбутнє, благодатне українське небо. Ми сьогодні піднімаємо очі своїх сердець до небесної мами», – сказав голова просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ, протоієрей Валентин Марчук.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У ЩАСЛИВОЇ МАМИ - ЩАСЛИВІ ДІТИ», – БАГАТОДІТНА ЛУЧАНКА ЮЛІЯ ПОЛІЩУК

Виконувач повноважень міського голови Луцька Ігор Поліщук також підкреслив важливість відзначення Дня матері. «Дійсно, це для українців велике свято. Мама – це найдорожче, що є у житті кожної людини», – зазначив Ігор Поліщук.

Та побажав, щоб рушники об’єднали не тільки присутніх на фестивалі, а й всю Україну загалом. «Вишиті рушники – це сакральний символ для України, це наші традиції, це наші звичаї. Кожен рушник – це окрема історія та окремі емоції. Дуже важливо організовувати такі заходи та відроджувати наші традиції, звичаї, нашу українську культуру», – додав він.
Те, що саме День матері є найважливішим травневим святом, відзначив і перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик. На його переконання, цей день потрібно належно відзначати, перейнявши європейський досвід. «Нехай в Україні це свято стане найбільшим і найвеличнішим, яке приходить після світлого Воскресіння Господнього», – зауважив Пирожик.
Опісля офіційних привітань лучани за допомогою рушників утворили символічне півколо, яке охопило Театральний майдан і частину вулиці Лесі Українки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ще не зовсім свідоми Показати IP 14 Травня 2017 19:33
Скільки потрібно дурню для щастя.
! до ще не зовсім свідоми Показати IP 14 Травня 2017 21:01
Такому довбаку як ти, один раз с**анути на ВН, і щастя повні штани.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus