USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Голів ОСББ у Луцьку попередили про відповідальність за участь у схемах зі скупки голосів

30 Січня 2019 20:23
Із головами ОСББ, щодо яких надходитимуть повідомлення про участь їх у схемах із підкупу виборців напередодні майбутніх президентських виборів, Луцька міська рада готова розривати співпрацю.

Про це йшлося 30 січня під час зборів у Палаці культури міста Луцька за участю голів ОСББ.

Як зазначив перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, зустріч із головами ОСББ міста організували, аби убезпечити лучан напередодні виборів.

Радник міського голови, депутат Ігор Поліщук додав, що збори стосуються непростої ситуації в місті.

«Із повідомлень у ЗМІ, соцмережах, інших джерел ми дізнаємося про те, що окремі голови ОСББ задіяні в побудові схеми підкупу голосів. Ми зараз не називаємо кандидата і говоримо про підкуп за будь-яких кандидатів. Ми не зібралися тут заради політики. Дуже прикро, що в нашому місті таке відбувається, і ми хотіли би просто провести розмову на майбутнє. Ми знаємо, що місто Луцьк – одне з передових у розвитку ОСББ, за кількістю створених ОСББ, за реалізацією різноманітних програм. Усі ми знаємо, що успіхи ОСББ у Луцьку відзначають на багатьох рівнях. Ніхто цього не може заперечити. І дуже прикро, що окремі голови ОСББ беруть участь у незаконній практиці, яка псує імідж нашого міста та негативно впливає на загальну ситуацію в Луцьку», – сказав Ігор Поліщук.
Та зауважив, що особисто ОСББ асоціює з ініціативними та успішними людьми, які не бояться труднощів і готові брати відповідальність за свій будинок. «І коли люди, які є головами ОСББ, задіяні в такому ганебному процесі, як підкуп виборців, це дуже сумно. Мені здається, що дуже негативною є ситуація, коли голови ОСББ, які мають бути прогресивними людьми, займаються тим, що шукають охочих попрацювати на виборах шляхом отримання коштів, шляхом голосування за гроші. Я хочу сказати, що сьогодні людина може продати свій голос, а завтра її дитина вирушить на заробітки за кордон, тому що в Україні їй роботи не буде. І цій людині не буде на кого поскаржитися, адже вона сама посприяла тому, щоби саме така влада перемогла. Ми повинні зрозуміти, що той, хто сьогодні дає кошти на те, щоб купити наш голос, завтра прийде, аби ці кошти забрати назад у багатократному розмірі. Їх заберуть обов’язково. Ці суми заберуть платіжками, схемами Роттердам+, тарифами тощо… Ми повинні розуміти: якщо людина продає свій голос, то особи, яких, можливо, виберуть за гроші, потім обов’язково за цими грошима прийдуть. Сьогодні можна взяти одну-дві тисячі гривень, а потім п’ять років жити з владою, обраною за гроші», – наголосив депутат і звернув увагу на те, що ми маємо свідомо обирати тих осіб, які керуватимуть нашою країною в майбутньому.
Також він закликав усіх присутніх не брати участі в сумнівних заходах із підкупу виборців, а про будь-які виявлені порушення повідомляти Луцьку міську раду та правоохоронні органи.

Ігор Поліщук акцентував, що у випадку надходження інформації про те, що голова ОСББ займається підкупом виборців, і якщо ці дані виявляться правдивими, Луцька міська рада вживатиме заходів щодо розірвання співпраці з цим ОСББ і обмеження його фінансування.

«Ми допомагаємо ініціативним, тим, хто прагне змін і готовий їх втілювати в життя. А коли ОСББ використовується для побудови мережі для підкупу виборців, скупки голосів – це неправильно. Прикро, що Луцьком і навіть уже іншими містами шириться ця інформація», – зазначив Ігор Поліщук.
Заступник начальника сектору превенції Луцького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області Федір Дроздик зазначив, що повідомлення про випадки порушення виборчого законодавства, зокрема про участь голів ОСББ у схемах із підкупу виборців, дійсно, надходили. Однак поки зареєстрованих кримінальних проваджень немає.

Він розказав, що, відповідно до п. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», «забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей, чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців».

Окрім того, забороняється укладати з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Своєю чергою, ст. 160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму» визначає кримінальну відповідальність як за підкуп виборців, так і за отримання нагороди самим виборцем. За такі діяння передбачені різноманітні санкції, включно із позбавленням волі.

«Закликаю всіх не брати участі в певних діях, які можуть суперечити закону», – сказав Федір Дроздик.
Насамкінець секретар міської ради, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт звернув увагу на те, що мова йде не про передвиборчу агітацію.

«Коли керівники ОСББ організовують роздачу грошей у будинках, і вже про це починаються розмови, знаєте, це неправильно. Ми зараз нікого не звинувачуємо. Всю інформацію, яка нам надходитиме, ми передаватимемо поліції. Це їхня роботи, і вони цим повинні займатися… Ми за те, щоб вибори відбулися в законодавчому полі, ми за те, щоб була чесна агітація, щоб не було спотворення виборів за рахунок того, що хтось накопичив багато грошей і роздає їх наліво і направо», – зазначив Григорій Пустовіт.

Він повідомив, що вже в п’ятницю, 1 лютого, подібна зустріч відбудеться з керівниками комунальних підприємств і навчальних закладів міста.
Нагадаємо, у Луцьку під виглядом соціологічного опитування розпочався підкуп виборців на користь Петра Порошенка та збір персональних даних. За успішне виконання декількох завдань агітаторам обіцяють близько 3 тисяч гривень, а підписати на таку схему пропонують чи не всю сім’ю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 30 Січня 2019 21:00
То звозити держслужбовців подивитися на томоса і тим самим агітувати за.... можно?
Лучанин Показати IP 31 Січня 2019 08:48
До чого тут голови ОСББ?В нас вільна демократична країна і виборець сам у кабінці вирішує долю країни,думаючи головою.
Навуходоносор до Луч Показати IP 31 Січня 2019 10:31
В свободной и демократической стране такие собрания в принципе невозможны, как невозможны томос-туры. Увы, до демократии нам еще далековато...Да и что такое есть демократия? Вопрос спорный. Саудовцы, как и жители всего Персидского залива вполне обходятся без демократии и живут на порядок лучше так называемых демократических стран, в которых уже гей-парады и гей - свадьбы стали нормой. Еще Черчиль писал, что "демократия - худшая форма правления, но ничего другого пока я предложить не могу". Так что вопрос о демократии - открытый.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus