USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Ігор Палиця обговорить проблеми волинських шахтарів на зустрічі з Гройсманом

4 Липня 2018 19:42
Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк, депутати облради від Нововолинська Алла Лісова та Валерій Курстак сьогодні під час зустрічі із нововолинськими шахтарями запевнили, що проблеми, які їх турбують, будуть озвучені прем'єр-міністру Володимиру Гройсману під час зустрічі з головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею. Це був один із аргументів, який переконав гірників шахти №10 «Нововолинська» припинити страйк під землею, інформує прес-служба обласної ради.

Підземний страйк 39 шахтарів тривав 2 дні. Люди вимагали погашення боргів із заробітної плати, якої вони не бачили упродовж трьох місяців. Цієї ночі до одного з протестувальників довелося викликати лікарів. Наразі чоловікові надають медичну допомогу в міській лікарні. Всіх інших шахтарів також оглянули лікарі. Керівництво шахти каже, що стан здоров'я людей - задовільний.



Щоб погасити борги перед гірниками, потрібно 15 млн грн. Т.в.о. директора ДП «Дирекція по будівництву об'єктів» Роман Надолинний розповідає, що кожного дня спілкується на цю тему з профільним Міністерством. «Є запевнення Кабміну, що ці 15 мільйонів будуть виділені з однодобовим опрацюванням. Однак, допоки питання не вирішується на рівні Міністерства фінансів», - пояснив керівник.



«Ми приїхали до вас за дорученням голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці. Він має змогу напряму зв'язатися з Володимиром Гройсманом та провести з ним перемовини щодо ситуації, що склалася. Але перед тим, як зустрічатися, ми хочемо почути вас і ваші пропозиції, з якими ми поїдемо до очільника Уряду. Нам відомо, що ваше керівництво щодня намагається вирішити проблеми, але, образно кажучи, їх ніхто у владі не хоче чути, тому будемо намагатися зробити так, аби почули нас», - звернувся до шахтарів заступник голови облради Роман Карпюк.



Обранці громади разом з гірниками вимагають від центральної влади чітких відповідей на головне питання: чи буде добудовуватися 10 шахта і хто це буде робити.



Нагадаємо, цю копальню будують ще з часів Радянського Союзу. Планувалося, що будівництво завершиться за 82 місяці. За підрахунками експертів вона може видобувати вугілля упродовж 40 років, оскільки запаси - майже 40 млн тонн.



Сьогодні ж при зустрічі з депутатами облради фахівці кажуть, що проект будівництва єдиної нової вугільної копальні України - досить застарілий.



Але мова навіть не про це. На завершення тільки першої черги будівництва (за підрахунками 2015 року) потрібно 1,5 млрд грн. «Будівництво шахти реально завершити за 2 роки, але за умови, що кожного року в бюджеті передбачатиметься 750 млн грн», - каже Роман Надолинний.



Між тим, цього року в Державному бюджеті на шахту № 10 Нововолинська запланували лише 10 млн грн. Фахівці розповідають, що тільки на те, аби утримувати такий складний технологічний об'єкт в належному стані та платити зарплату людям, які це робитимуть, держава мусить закладати в казні не менше 50 млн грн. Наразі на об'єкті працює до 300 людей.

Директор ДП «Передпускова дирекція шахти № 10 «Нововолинська» Григорій Бар каже, що для завершення будівництва на об'єкті має працювати удвічі більше персоналу. «Люди звільняються, бо шукають кращих заробітків», - розповів директор.



Коли загострилася криза на шахтах, в окремих ЗМІ звучало, що заборговану зарплату шахтарям можна заплатити, реалізувавши вугілля, яке видобувається під час будівництва копальні.

Вугілля лежить просто неба. Чому воно не реалізовується запитував і депутат Валерій Курстак.



Роман Надолинний пояснив, що наразі дійсно є біля 10 тис. тонн такого вугілля. 4 тис. тонн в рік потрібно для опалення самої шахти. Сам процес реалізації вугілля на такому об'єкті, як будівництво шахти, є бюрократично складним в умовах українського законодавства та й купувати його ніхто не поспішає. «Навіть якби ми й продали це вугілля, то вирішили б питання лише місячного фонду заробітної плати», - розповів пан Надолинний.

Ключовим залишається питання, чому ж держава не виділяє коштів на добудову копальні. Одна з причин - плани на приватизацію об'єкту.

У відповіді Волинської ОДА на депутатський запит Алли Лісової та Валерія Курстака зазначається: «Міненерговугілля листом від 16.04.2018 № 04/34-2984 звернулося з проханням до Мінфіну при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» врахувати пропозиції щодо збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» в сумі 600,0 млн грн з метою прискорення введення в експлуатацію шахти. Проте Мінфіном не підтримано пропозиції Міненерговугілля та рекомендовано активізувати роботу із залучення у будівництво шахти № 10 «Нововолинська» коштів інвесторів, а також розглянути питання включення зазначеної шахти до переліку шахт, які підлягають приватизації.

Міністерством разом із учасниками будівництва проводиться робота з пошуку потенційних інвесторів для добудови шахти № 10 «Нововолинська» та введення її в експлуатацію.

Разом з тим, наказом Фонду державного майна України від 27.03.2018 №447 затверджено перелік об'єктів незавершеного будівництва, законсервованих об'єктів, що підлягають приватизації у 2018 році, до якого, зокрема, включено об'єкт незавершеного будівництва - шахта №10 «Нововолинська», що обліковується на балансі ДП «Дирекція по будівництву об'єктів».

Роман Надолинний розповів на сьогоднішній зустрічі, що отримав наказ з Фонду Держмайна України про проведення інвентаризації на об'єкті. Але, разом з тим, шахта № 10 є у складі Національної вугільної компанії України, яку Уряд створив нещодавно. Керівники шахти нарікають, що для розвитку підприємства держава повинна чітко визначитися з вектором: приватизація, концесія чи продовження державного будівництва.

Відповіді на ці питання хочуть знати й самі гірники. Вони скаржаться, що нинішній профільний міністр Ігор Насалик жодного разу не побував на підприємстві та не поцікавився проблемами будівництва єдиної нової української шахти.

Люди хочуть чітких гарантій роботи та оплати. З 10 шахтою більшість з них пов'язують своє майбутнє.

Разом з тим, сьогодні, піднявшись з копальні, частина шахтарів написали заяви на звільнення.

Своєю чергою, депутат Валерій Курстак закликав шахтарів об'єднати зусилля для того, щоби відстояти свої права на працю. Він також висловлює позицію, що одна з оліргахічних груп в Україні виношує і з допомогою держави реалізовує плани не допустити розвитку вугільної галузі в Західному регіоні України.

«Ця шахта - стратегічно важливий об'єкт. Це робочі місця для 1,5 тисячі людей на майже 40 років. Тут видобуватиметься вугілля, придатне для використання на теплоелектростанціях. Це - той ресурс, який потрібен країні. Тому ситуація з тим, чому зволікають із завершенням цієї будови, незрозуміла. Залишилося кілька кроків. Залишилося лише проявити політичну волю, як зараз модно говорити. Шахта важлива як для країни в цілому, так і для Нововолинська», - ділиться враженнями Алла Лісова.

«Держава мусить визначитися з майбутнім цієї шахти і чесно сказати про свої наміри людям, які її будують і планують тут працювати. Шахту треба або добудувати, або дати можливості людям отримати іншу професію. Відтерміновувати вирішення цього питання не варто», - вважає заступник голови облради Роман Карпюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АНАТОЛЬ_ Показати IP 4 Липня 2018 20:11
Вуголька не дають, а зарплатню на халяву дай держава

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus