USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Капітуляція та продаж землі: Ігор Палиця розповів про власні червоні лінії

25 Жовтня 2019 19:00
Капітуляція за формулою Штайнмаєра, продаж землі іноземцям і приватизація державних підприємств – народний депутат від Луцька Ігор Палиця розповів про речі, які категорично не сприймає.

Про це йшлося під час програми «На часі» ТРК «Аверс» 24 жовтня.

У відповіді на запитання про те, за які червоні лінії чинна влада не повинна виходити, Ігор Палиця перерахував капітуляцію Росії, продаж українських земель іноземцям і приватизацію державних підприємств.

Капітуляція за формулою Штайнмаєра

«Я категорично не сприймаю капітуляцію за формулою Штайнмаєра, якщо це буде так, як у 2017 році прописав Петро Порошенко: спочатку під наглядом ОБСЄ без передачі нам земель на кордоні з Росією і без виводу російських військ відбуваються вибори, а до цього приймаються зміни до Конституції і тимчасовий закон, відповідно до яких і проходять вибори. І якщо представники ОБСЄ скажуть, що вибори пройшли чесно… А ми бачимо, як працює ОБСЄ, і ми прекрасно розуміємо, кого там оберуть. Ми розуміємо: якщо вибори відбудуться, то окуповані землі матимуть свої поліцію, суди, прокуратуру, право здійснювати зовнішньо-політичні відносини з Росією напряму. Що це буде, я не розумію. Однак знаю, які це матиме наслідки», – розповів Ігор Палиця.

До наслідків він зарахував, зокрема, вільне переміщення бойовиків зі сходу, а також ймовірні протести на заході України.

«Бойовики зможуть приїхати сюди, так само, як наші бійці АТО поїдуть туди, аби розібратися, хто в чому винен. Закон буде не потрібний. Чи мовчатиме Львів, Волинь, Одеса, Чернівці, Закарпаття? Скажуть: а чому в нас немає права обирати керівників поліції, судів, прокуратури, СБУ, чому тим, хто нас вбивав, можна, а нам – ні. І таких нюансів буде багато, вони розхитають країну», – сказав нардеп.

Водночас додав, що переконаний у тому, що мир потрібний: «Ми не хочемо, не можемо і не повинні більше воювати і гинути. Але цей мир повинен бути чесним щодо України, а не кулуарним, коли нам скажуть, як ми маємо чинити».

Продаж землі іноземцям

Ігор Палиця зазначив, що виступає категорично проти продажу землі за участю іноземців у будь-якому варіанті – чи це будуть юридичні особи, фонди, чи йтиметься про кінцевих бенефіціарів.

«Я підтримую (продаж землі, – ВН) тільки у випадку, якщо мова йде виключно про фізичних осіб із українським паспортом за наявності обмеження по кількості гектарів на одну людину», – сказав нардеп. Та анонсував, що в понеділок, 28 жовтня, в облраді відбудеться нарада з аграріями Волині «для того, щоб ми, народні депутати, почули їхні застереження».
Народний обранець висловив переконання, що Україні потрібний Державний земельний банк, котрому за встановленою мінімальною ціною (наприклад, 2–3 тисячі євро за гектар, як у Чехії чи Угорщині) зможе продати свою землю селянин.

«Земля повинна викуповуватися так, щоб селянин не відчував себе пограбованим… Селянин повинен знати, що може за зафіксованою ціною продати свою землю державі, тільки державі, а не комерційним банкам, або ж аграрію, який у нього орендує паї, якщо той зможе запропонувати вищу ціну. Тоді селянина ніхто не пограбує. А якщо селянин захоче вести господарство, то він зможе закласти землю земельному банку й отримати кредит під 3–4% річних», – зазначив Ігор Палиця.

Він пригадав, що Росія протягом останніх чотирьох років видає такі позики під 3% на ведення сільського господарства і так відходить від імпорту.

«Дайте 3% нашому селянину, він закладе землю в державний банк, якщо зуміє, то погасить кредит і буде працювати, якщо ні, то власником землі стане держава, яка не зможе її продати дешевше заставної ціни… Лише за наявності таких запобіжників можна відкривати земельний ринок, аби селянин знав, що його ніхто не пограбує, аби в нього не купували землю за 500 доларів, щоб далі її продати вже за 2 тисячі доларів. У останньому випадку ми отримаємо те, що було в ХІХ столітті, і селян на Майдані», – наголосив депутат.

Приватизація державних підприємств

Ігор Палиця акцентував, що в бідній країні, котра знаходиться унизу економічних рейтингів, не можна продавати державні підприємства, що будувалися десятиліттями.

«Не можна продавати державні підприємства за копійки фондам чи іноземцям, інакше ми, українці, будемо там працювати за копійки – як зараз, наприклад, на «Криворіжсталі». Потрібно не продавати, а шукати через фонд держмайна менеджерів. Дайте менеджеру чи управлінській команді 5–10% від прибутку і хай працюють. Продавати треба на максимумі, а те, що сьогодні нас змушують швидко все розпродувати в країні, – нікуди не годиться», – акцентував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 25 Жовтня 2019 20:45
1. ситуацію на даунбасі за теперішнього керівництва раші неможливо вирішити псевдовиборами та іншим мирним шляхом. люди, які там проживають, повинні самі ізробити свій свідомий вибір. треба забити той світ дошками і нехай варяться поки не достигнуть. 2.шляхом запрєтіть, отобрать і подєліть здорову ринкову економіку ще ніхто не побудував. це робиться економічними, а не адміністративними важелями. якщо людина хоче продати свою землю за копійку - це її право. земля є товаром, який повинен працювати і приносити прибутки. завищуючи штучно ціну товару можна лише зменшити його привабливість і вартість. 3. проблема неефективності державних підприємств - це віддзеркалення загальної неефективності державних механізмів управління і органів державної влади та відсутності політичної волі БУДУВАТИ ДЕМОКРАТИЧНЕ СУСПІЛЬСТВО. ЦЕ ДІАГНОЗ. . олігархократія феодального типу ніколи не буде демократичною

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus