USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ймовірна причина Волинської трагедії - радянські партизани

2 Липня 2013 21:00
Про причини, які спровокували конфлікт на Волині у 1943 році між українцями і поляками, розповіла доцент Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Каліщук.

Про це інформує Gazeta.ua.

«Дуже часто залишають десь збоку позицію Радянського союзу щодо українсько-польського конфлікту, й ілюструють дуже загальними тезами. Але треба пам'ятати декілька дуже важливих речей, пов'язаних із цим. Це, власне, використання місцевого населення у своїх цілях. Зокрема, не секрет, що польські населені пункти ставали дуже потужною підпорою для радянської партизанки, для радянських спецзагонів і так далі», - розповідає науковець.

Жінка переконана, що присутність червоних партизанів відіграла важливу роль у розгоранні міжнаціонального конфлікту.

«Розгортання найбільш трагічного періоду — весни-літа 1943 року на Волині збігся із появою там радянських партизанських загонів, - каже вона. - Це звичайно не є прямим доводом, але принаймні опосередкованим. Чому саме так сталося?»

Крім того Каліщук зауважила, що дослідники мало зважають на соціально-економічні причини конфліку.

«Очевидним є вплив соціально-економічних і психологічних чинників на розгортання цього конфлікту, про що взагалі дуже мало говориться. Перш за все, дивіться, основне українське населення - це селяни. Коли в умовах Другої Речі Посполитої на і так не багату на землі Волинь, Галичину приїжджають усадники, яким дають найкращі землі, більшу їх кількість. Зрозуміло, що це саме по собі викликає уже підсвідоме незадоволення. І уже для селянина, для якого земля є дуже важливим життєвим фактором, без якого він узагалі себе не мислив. Саме оцей момент є ключовим для розуміння його подальших дій у боротьбі за виживання і землю», - резюмувала доцент.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
800 Показати IP 2 Липня 2013 21:17
партизан з білорусіїї багато нагнали сюди, в тому числі для боротьби з упа. і так як з упа воювали німці, то в цьому плані партизани з німцями були союзники. цілком вірогідно, що партизани не могли бути в стороні україно-польського конфлікту, який був вигідний радянській і німецькій владі
Володимир Показати IP 2 Липня 2013 22:12
Треба керуватися не домислами цієї примітивної Оксани Каліщук, а висновками багаторічних спільних досліджень провідних і авторитетних українських та польських істориків, викладених в 10 томах видання "УКРАЇНА-ПОЛЬЩА: ВАЖКІ ПИТАННЯ"
800 до Володимир Показати IP 2 Липня 2013 22:47
провідні і авторитетні українські та польські історики після багаторічних досліджень прийшли до висновку, що домовитись їм не вдасться і на даний час кожен з них має свою версію з цього приводу і вони абсолютно протилежні.
Старий Показати IP 2 Липня 2013 23:53
Я давно казав, що комуняки й тут руку доклали. Згадайте моє слово
Саша Показати IP 3 Липня 2013 06:30
точно партизани,знайшли крайніх.І головне всім сторонам вигідно на когось звалити
Михайло Показати IP 3 Липня 2013 07:04
Нащо гадати на кофейній гущі. Читайте активного учасника подій 40-их років на Волині Тараса Бульбу, де він писав, як бандерівці з Галичини, висолопивши язики, посунули на початку 1943 року на Волинь щоб її залити кров’ю
Іван Показати IP 3 Липня 2013 08:28
Дурепа з дипломом кандидата наук
небайдужий Показати IP 3 Липня 2013 08:59
Ну звичайно, червоні партизани в усьму винуваті, а ще НКВС, як заявив недавно депутат облради Загрева. Такі з дозволу сказати "історичні откровення" мають таке ж відношення до історичної правдм, як морська свинка до иоря.
йован Показати IP 3 Липня 2013 11:58
хто вс...ся? Невістка!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus