USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Поляки хочуть встановити 11 липня Днем пам’яті жертв «Волинської трагедії»

21 Липня 2016 10:00
Визнати трагічні події на Волині й Галичині 1943 – 1945 років геноцидом поляків, а пам’ять загиблих вшановувати щороку 11 липня пропонують Польському Сеймові. Так, пізно ввечері 20 липня в установі завершили друге читання проекту постанови «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА», - інформує "Радіо Свобода".

Проект постанови представив депутат Міхал Дворчик з партії «Право і справедливість». Він повідомив, що парламентська комісія підтримала проект, написаний його партією.

На думку Дворчика, така постанова є не тільки даниною пам’яті загиблим, але може запобігти виникненню в майбутньому «стіни», що відмежує українців від поляків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКУ ТРАГЕДІЮ СЕНАТ ПОЛЬЩІ ЗАКЛИКАВ ВИЗНАТИ ГЕНОЦИДОМ

Натомість Марцін Свенціцький, депутат від партії «Громадянська платформа», говорив, що запропоновану постанову не можна розглядати поза контекстом сучасних подій в Україні.

«Буває так, що найбільш шляхетні наміри і заклики можуть принести зворотній ефект», – сказав Свенціцький. До поміркованості у заявах, які стосуються минулого закликав Єжи Мейштович, представник партії «Новочесна». Він наголосив, що сьогодні Європа опинилася на крутому повороті, а поляки можуть почуватися в безпеці, допоки Україна бореться з зовнішньою агресією.

Після дискусії депутати відправили проект постанови до профільної комісії для внесення доповнень і виправлень. Остаточний варіант документу в Сеймі збираються ухвалити у п’ятницю, 22 липня.

Водночас, у МЗС України раніше закликали утриматися від політизації Волинської трагедії.

Цього року виповнюються 73-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЩО ДУМАЮТЬ ЛУЧАНИ ПРО «ВОЛИНСЬКУ ТРАГЕДІЮ»

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ої річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

На початку червня цього року два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської провладної партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
волиняка Показати IP 21 Липня 2016 10:28
Поляки нехай собі встановлюють що хочуть встановити,а ми їх як мали глубоко в сраці,так і будемо мати з їхніми датами і трагедіями.Хто просив поляків окуповувати НАШІ!!! землі в Західній Україні?Не вспіли підписати Ризький договір,як ляхи галопом почали перти і окуповувати всходні креси.Хто почав ще з 1934-го року вбивати українців на українських землях,які простяглися аж до Сяну?Хто застосував до українців пацифікацію?Все це св*лочі забули,чи навмисне не хочуть згадувати. Єщей польска нє згінєла,алє згінуць мусі!!!
1234 до волиняка Показати IP 21 Липня 2016 15:31
Правильно.Додам до гімна закінчення: "Єще поляк русінові бути чистіць мусі"
Га? Показати IP 21 Липня 2016 10:52
То це зрада чи перемога?
Волинянин Показати IP 21 Липня 2016 20:17
Що робили ці окупанти на наших землях - німці, поляки, росіяни? Що вони ще хочуть тут знайти крім могили? Коли вони нажеруться тої землі разом москалями?
тупим Показати IP 22 Липня 2016 12:45
Путін показав що в вони робили на українських землях віками, а тепер ще поляки покажуть що вони тут робили на українських землях. Історія Баранів нічого не вчить давай усім КРЕСИ!!!
юзько пилсудськый Показати IP 24 Липня 2016 08:06
Ну они пускай скорбят и плачут, а у нас праздник. 11-е июля-день санитарной очистки Волыни от польского смрада.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus