USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Історики Волині обурені ліквідацією Інституту НАН. ЛИСТ

31 Жовтня 2013 10:36
Ліквідація Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України є кроком, який суперечить засадничим принципам розвитку академічної науки в сучасній Україні.
Про це у відкритому листі заявили волинські історики, – повідомив власкор IA ZIK.
Листа, в якому волинські науковці висловили свою думку щодо цієї події, оприлюднив доцент кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету Володимир Пришляк.
«Без систематичного використання видань Інституту, які, без перебільшення, стали уже класикою національної та європейської археографії, не обходиться навчальний процес на історичному та інших гуманітарних факультетах університетів, гімназій, ліцеїв та шкіл. Волинські історики брали безпосередню участь у видавничих проектах, наукових конференціях, захищали дисертації у стінах Інституту української археографії», – йдеться в листі.
Волинські історики стверджують: «Тому ліквідація відомого академічного Інституту, який успадкував ліпші традиції від Київської археографічної комісії 1843-1921 років, Археографічної комісії періоду ВУАН, який був відроджений внаслідок здобуття Україною незалежності у 1991 році та з честю і заслужено носить ім’я видатного українського історика, академіка Михайла Грушевського, є кроком, який суперечить засадничим принципам розвитку академічної науки в сучасній Україні».
Під листом поставили підписи півтора десятка знаних волинських істориків, серед яких професор Микола Кучинко, професор Микола Кучерепа, декан історичного факультету СНУ Анатолій Шваб та інші.
Як відомо, вчена рада філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка звернулася до президента та президії НАН України, до відділу історії філософії і права НАН України з вимогою не допустити ліквідації провідної наукової установи для фундаментальних досліджень українського етногенезу Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus