USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Кайдашева сім’я» у Луцьку: сміх крізь сльози

4 Грудня 2014 17:12
Представники 35-ти громадських організацій Луцька мали можливість насолодитися грою талановитих акторів, спостерігаючи за колізіями життя героїв вистави за мотивами твору українського письменника Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я».

Захід приурочили до Міжнародного дня інвалідів, що святкується в усьому світі 3 грудня кожного року. Показ вистави Наталії Дубіни у стінах Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка відбувся за сприяння благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Події, змальовані на сцені, актуальні й у наш час, адже проблема родинних стосунків батьків та дітей сягає корінням у далеке минуле.

Головною декорацією вистави була дерев’яна споруда зі сходами у центрі сцени. Вона відіграє роль і тину, біля якого зустрічаються закохані, й сільської хати, й навіть переходу у потойбіччя. Ця конструкція повертається навколо своєї осі, утворюючи ярмо – символ безвиході та буденності, - у яке періодично впрягаються герої п’єси.
Глядачі із захопленням спостерігали за розвитком сюжетної лінії та долею уже відомих героїв, яких встигли полюбити іще з шкільної парти: Кайдашем, його дружиною Марусею та двома їх синами, Карпом и Лавріном, у переломний період життя родини: коли чада дорослішають та обирають собі половинок. Так, проводячи паралель між тодішніми подіями й сучасністю, сьогодні також залишаються актуальними питання взаємостосунків між невісткою та свекрухою, а також між дітьми та батьками. Однак, артисти театру зуміли продемонструвати справжній сміх крізь сльози, акцентуючи увагу на доволі-таки сумних речах, сміючись.
«Родзинкою» вистави став образ старого Кайдаша, людини з високими духовними цінностями, проте приземленим важкою та невідворотною долею. Не бачачи виходу із земного пекла, він прикладається до чарки, рятуючись таким чином від остогидлої буденності та домашніх чвар. Саме тому йому ввижаються гості із потойбіччя, зокрема мертвий батько та чумак-потопельник, який, врешті-решт, забирає стомлену постійними сварками та непорозуміннями душу у кращий світ.
Особливо сумний той факт, що, незважаючи на непоправну втрату – смерть господаря хати, - чванлива сімейка продовжує сваритися, ділити майно та ворогувати між собою. Виставу закінчили сценою, коли «камінь спотикання» усієї родини – груша - всихає.
Після показу вистави матері відомого благодійника Ігоря Палиці Тетяні Йосипівні вручили букет квітів зі словами: «Це за те, що виплекали та виховали людину із таким великим серцем».
Поціновувачі театрального мистецтва дякували акторам, аплодуючи стоячи. Талановитий акторський склад також отримав презент від благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» - величезну композицію із хризантем у синьо-жовтій палітрі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
2 ad Показати IP 4 Грудня 2014 17:47
всі тут: і владік яма і ліліьчка падкапаєва і канстанкевічь і ачкуляри юрістоф
ольга Показати IP 4 Грудня 2014 18:16
ой ну у всіх вдома така сім"я десь є що не треба театра а правда все
Коля Показати IP 4 Грудня 2014 18:36
Фонд Палиці працює завжди. І після виборів. А балаболи і злопихателі нехай строчать...
ЛУЧАНКА Показати IP 5 Грудня 2014 00:06
ВСЕ ДОБРЕ. ТІЛЬКИ В ТЕАТРІ ХОЛОДНО. ТРЕБА БУЛО СИДІТИ В ПАЛЬТАХ.
Вистава Показати IP 6 Грудня 2014 00:48
Хороша вистава, ще б тільки публіка була вдячна. Феноменальне "звуку" і тілінькання мобільників, це щось. То додаткова задача благодійників, перед виставою не 1 раз, а декілька разів наголосити на відімкненні звуку і навчити пенсіонерів це робити, і ще й провести лекцію з етики по правилах поведінки в театрі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus