USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Хотів не грошей, а медаль». Як Поляков переконував комітет ВР у своїй невинності

6 Липня 2017 20:54
Справа, в якій є відео- та аудіозаписи розмов про хабарі народним депутатам, в рамках якої було зафіксовано передачу "мічених" грошей, зусиллями членів комітету перетворилася в справу про політичне переслідування парламентарія, йдеться у матеріалі видання Фокус.

Чотири дні абсурду - так назвав те, що відбувається в Регламентному комітеті парламенту на цьому тижні Назар Холодницький, голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Після розгляду комітетом уявлення на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Максима Полякова, в інтерв'ю журналістам прокурор визнав, що у нього не витримують нерви. Не дивно: справа, в якій є відео- та аудіозаписи розмов про хабарі народним депутатам, в рамках якої було зафіксовано передачу "мічених" грошей, зусиллями членів комітету перетворилася в справу про політичне переслідування парламентарія.

Не витримали нерви і у генерального прокурора Юрія Луценка. Після того як член комітету Сергій Шахов ( "Воля народу") заявив йому, мовляв, "за правдою підеш - ноги до дупи зітреш", генпрокурор залишив засідання. Правда, згодом повернувся. "Це катарсис: або ми будуємо цю країну на основі принципу "закон один для всіх", або повертаємося в часи Януковича, коли країною правила мафія", - заявив Луценко.

Нагадаємо фабулу справи. Слідство стверджує, що народні депутати Максим Поляков ("Народний фронт") і Борислав Розенблат (БПП) вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні. 19 червня НАБУ і САП затримали 3 помічників народних депутатів, охоронця і двох представників громадської організації за підозрою в отриманні 300 тисяч доларів хабара для передачі Розенблату і Полякову. У ролі представника іноземної компанії виступила агент НАБУ Катерина Сивоконь. На засіданні комітету продемонстрували запис розмов Сивоконь з помічницею Полякова Тетяною Любонько, в ході якої обговорювалися тарифи і умови оплати послуг нардепів.

Першу частину грошей, $5 тис., агент передала помічниці 22 листопада 2016 року в ресторані "Смородина". У той же день Поляков, як стверджує слідство, доручив Любонько купити на ці гроші два телефони iРhone 7 для себе і своєї дружини. Пізніше детективи вилучили в магазині мічені купюри на суму $1,8 тис., якими були оплачені гаджети, а один з цих телефонів вилучили у дружини депутата, про що повідомив Назар Холодницький.

28 листопада в ресторані "Варенична Катюша" Сивоконь передала Любонько решту $2,5 тис., що призначалися для Полякова. 24 листопада агент передала $7,5 тис. охоронцеві Розенблата Богуславу Ярощуку під час зустрічі в ресторані "Три вилки".

У поданні на Полякова ГПУ кваліфікує дії депутата за статтями 368 (одержання хабара), 369-2 (зловживання впливом) і 240 (порушення правил охорони і користування надрами) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання - 12 років позбавлення волі.

Сам Поляков підтвердив, що зустрічався з Катериною Сивоконь, а про те, що його помічниця брала у "представниці іноземної компанії" гроші, не знав. "Мені сказала моя помічниця, що є міжнародна компанія, найбільша в світі по переробці бурштину, яка хоче працювати в Україні, - розповів Поляков. - Розуміючи всю проблематику сфери переробки бурштину, я з нею зустрівся. Ця аферистка мені особисто запропонувала гроші. На що я їй відповів, що цього не треба робити. я запропонував їй провести все на державному рівні - на рівні прем'єра, віце-прем'єра, щоб їх не розводили на гроші. Вона запитала: "Яка ваша вигода?" я відповів: "Дуже проста - я собі медаль повішу, що привів такого інвестора в країну ".

Переслідування з боку НАБУ депутат пояснює своєю діяльністю проти глави відомства Артема Ситника, якого він публічно звинувачував в підозрілому збагаченні. Поляков також зазначив, що особисто у нього не знайшли ніяких мічених грошей, а сам факт передачі йому готівки не доведений. Крім того, в записах НАБУ є розмови депутата з помічницею в месенджері WhatsApp, яким Поляков, з його слів, на той момент не користувався. Депутат також звинуватив правоохоронців у тому, що вони демонструють записи розмов вибірково: так, не опубліковано його розмову з агентом НАБУ в ресторані "Фелліні", під час якого політик, як він стверджує, відмовлявся від грошей. "Не існує ніякого діла Полякова і справи Розенблата. Є розмова, де мене провокують, а я кажу "грошей не потрібно", - заявив депутат.

Провокацією назвав дії НАБУ однопартієць Полякова Георгій Логвинський, що прийшов на засідання комітету з очевидною місією захистити колегу по фракції. Досвідчений адвокат, а з початку цього року - віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи, заявив про те, що детективи порушили статтю 370 Кримінального кодексу (провокація хабара), а в отриманні грошей за розробку законопроектів немає нічого кримінального. "У чому злочин? У тому, що хтось подав законопроект?" - запитує Логвинський.

"Депутатський контроль"(об'єднання, до якого входить Поляков. - Фокус) - це громадська організація, в статуті якої записано, що вони лобіюють і пишуть законопроекти. Законопроект - це власність автора, тобто якщо юридична особа пише законопроект, то вона має право отримати за це гроші. це дозволено законом. Тобто за вашою логікою, якщо посольство США дало гроші Центру протидії корупції, це теж злочин ", - заявив Логвинський. Ніяких даних про укладення договору між "Депутатським контролем" і компанією "Фуджейра" на даний момент не існує, а саме поняття лобізму в Україні не узаконено.

Виконуючий обов'язки глави Регламентного комітету Павло Пинзеник назвав справу Полякова політичною. "У відношенні народних депутатів з боку правоохоронної системи діє презумпція провини. Якщо проти 421 депутата внесено вже 10 вистав, а ще більше знаходяться під підозрою, навіть статистично це говорить про те, що, на думку правоохоронців, серед депутатів набагато більше злочинців, ніж в цілому по популяції ", - зазначив депутат.

Вердикт комітету виявився передбачуваним: визнати подання на притягнення Полякова до кримінальної відповідальності мотивованим, але недостатньо підтвердженими доказами. Що стосується уявлень ГПУ про згоду Ради на затримання і арешт нардепа, то їх комітет визнав невмотивованими та безпідставними. Свій висновок комітет направив голові ВР, а ще звернувся до генпрокурора Луценка з пропозицією розслідувати дії співробітників НАБУ, які вчинили "провокацію підкупу".

Нескладно спрогнозувати, що думка комітету у справі іншого фігуранта "бурштинового" розслідування Борислава Розенблата буде аналогічною (подання на Розенблата комітет буде розглядати в п'ятницю 7 липня).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus