USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кінець епохи: з квітня Радіо «Луцьк» матиме лише кілька годин мовлення

15 Квітня 2017 19:00
У квітні роботу в цілодобовому ефірі припиняє Радіо «Луцьк». Станція буде лише частиною «Променя» та «Українського радіо», де матиме кілька годин мовлення щодоби, йдеться у газеті Волинські Новини від 13 квітня (№14 (62).

ЧОМУ ТАК СТАЛОСЯ?

Єдину всеукраїнську мережу суспільних мовників у FM-діапазоні вирішила зробити Національна рада з питань телебачення та радіо­­мовлення. Йдеться про «Українське радіо», яке донині чуємо на «брехунцях», радіо «Промінь» та радіо «Культура». Саме їм регулятор віддав фактично усі хвилі, де звучали місцеві станції державної власності.

По суті, тепер місцеві FM-ки – не повноцінні радіостанції, а своєрідні корпункти. Така ситуація – по всій Україні. Оскільки в Луцьку є автономні частоти «Культури» та «УР-1», хвилю 107,3 віддають «Променю». Раніше в облцентрі це радіо можна було «зловити» лише на середніх хвилях, аж ніяк не всі сучасні прий­мачі «беруть» такі сигнали. Частоти Радіо «Луцьк» у Горохові (105,2) та Нововолинську (101,6) теж «успадковує» «Промінь». Любешівську хвилю 107,8 віддають «Культурі».

ЩО ТЕПЕР?

Радіостанція не припиняє роботи. Кілька годин мовлення щодня таки залишається, а тому почути щось місцеве по радіо все ж можна буде. Плюс колектив станції має досвід таких фрагментних ефірів під позивними Волинського радіо, що транслюється на УР-1. Такий формат, імовірно, буде й надалі.

Утім тепер у Луцьку не залишилося жодного повноцінного місцевого FM-радіо. Беремо до уваги, що комерційне «СіД FM» мовить по 30 хвилин на годину.

ЩО УВІЙДЕ В ІСТОРІЮ?

Радіо «Луцьк» – перша державна FM-радіостанція України. Раніше були і державні радіо, і ті, які вже почали мовити не на «брехунцях», а в FM. Але луцьке радіо стало першим в Україні, яке об’єднало ці два фактори.

Частота 107,3 для місцевого радіо – рідна. «Луцьк» звучав тут понад 22 роки. За цей час станція пережила періоди використання різних носіїв. Спочатку це були бобіни, потім – касети й диски, а нині, звичайно, повністю цифровий формат.

У 90-ті радіо було чи не єдиним джерелом нішевої музики. Радіо «Луцьк» – початок кар’єри багатьох ведучих та музикантів, серед яких і Сашко Положинський. Це станція, де завжди можна було почути волинських виконавців, а слухачі могли зібратися навіть на нічну зустріч із Максимом Фраєрманом. На радіо «Луцьк» завжди можна було висловлювати свої думки – і слухачам, і гостям студії. Тут ніхто нікуди не поспішав. Ефірного часу дотепер було вдосталь.

РАДІОДНІ

Є чудовий фільм Вуді Аллена «Епоха радіо». Режисер розповідає про своє дитинство, яке припало на часи, коли радіо було не тільки основним джерелом інформації, а й найліпшим другом слухачів. Для багатьох лучан у різні періоди життя радіо «Луцьк» теж було другом. Для когось – найближчим, для когось – таким, що фоново звучало під час приготування їжі.

Прикро, що Нацрада фактично вбиває місцеве радіо під прикриттям розбудови єдиної мережі суспільного мовлення. Це, звісно, чудово, що тепер лучани зможуть слухати і «Промінь» – молодіжне, 100% україномовне радіо. Але поки що «місць» вистачає усім. Міжнародну координацію вже пройшли частоти 106,2 та 107,8. Ці хвилі – вільні. Чому б не віддати їх суспільному мовнику?

Анастасія Передрій

Фото автора

Луцький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Радіослухач Показати IP 15 Квітня 2017 19:15
Ще би прикрили радіо "Наш край" на 102,4, а то неможливо слухати. Перебиває нормальне Dj FM.
Кастрюлька Показати IP 15 Квітня 2017 19:45
В сухом итоге: останется только 5-й канал
Ірина Показати IP 16 Квітня 2017 01:44
Історія на Сході України - нічого не вчить.... Той, хто володіє інформацією - той володіє світом. Не ми нею володітимемо. Жаль
The First Показати IP 16 Квітня 2017 10:59
не удивительно ... такой отстой что на р Луцк звучало многое время .... если бы ещё забрали эфирное время у СИД фм так как эта частота принадлежит р Перец ФМ и полноценно звучало DJ FM было бы круто. Вот чего не хватает так KISS Fm, а то попса и всякая подпихня которая звучит на частотах уже реально подхаривает ... А ещё открывается суто украинская радиостанция РАДИО 1 на частоте 100.1 FM как они себя называют с исключительно украинскими исполнителями типа дзидзё ... Все говорят что всё закрывается но ничего не делают ... А открыть новое своё никто не хочет ...
Антон до The First Показати IP 16 Квітня 2017 21:20
Та вам не вгодиш то не так і то не так, візьми і зроби кісс фм вчому проблема?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus