USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Колектив ДП «Волиньторф» готовий до акцій протесту

2 Серпня 2017 15:07
Працівники державного підприємства «Волиньторф» звинувачують голову Волинської облдержадміністрації в небажанні чути їх позицію та погрожують акціями протесту, якщо ситуація із підприємством не вирішуватиметься, інформує прес-служба волинського УКРОПу.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Як відомо, вже три роки поспіль голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик не підписує клопотання про відведення земель для видобутку торфу ДП «Волиньторф».

Читати більше: ЗЛОЧИН ПРОТИ ЛЮДЕЙ: ЧИНОВНИКИ НИЩАТЬ «ВОЛИНЬТОРФ»

«В 2018 році підприємство зупиниться, бо не матиме з чим працювати. Але попит на торфобрикети зростає. В минулому році на підприємстві виробили 114 тисяч тонн брикетів, з них 60,5 тисяч тонн було реалізовано в заклади бюджетної сфери», – наголосив директор «Волиньторфу», депутат облради від фракції «УКРОП» Іван Киричик.

За словами керівника, голова облдержадміністрації своє рішення мотивує тим, що ДП «Волиньторф» може бути виставлене на приватизацію, мовляв, держава це планує ще з 2007 року. Ще одна причина відмови те, що в області створене комунальне підприємство Волинської обласної ради «Волиньприродресурс», якому надані погодження на користування надрами торфу, бурштину та міді.

«Зважаючи на це, ДП «Волиньторф» уклало договір з «Волиньприродресурс» і мало намір працювати на торфяниках, погодження і спецдозволи на які має комунальне підприємство. Однак, «зеленого світла» від Гунчика немає й для «Волиньприродресурсу», – розповідає Іван Киричик. – Створюються різні комісії, які з'ясовують з якою технікою ми працюємо. Нам пишуть маніпулятивні відписки. Скажімо, в одній з відповідей адміністрації йдеться про те, що неподалік чи поблизу торфяників знаходяться землі природно-заповідного фонду. «Поблизу» чи «неподалік» це відповідь компетентних людей ?»

Директор каже, що у зв'язку з відсутністю земель для розробки торфу без роботи залишаться 200 працівників.

До слова, почути позицію Володимира Гунчика ні депутатам, ні працівникам ДП "Волиньторф" не вдалося, бо на засідання депутатської комісії, членом якої він є, голова ОДА вкотре не прийшов.

«Пан Гунчик розповідає, що ми використовуємо застарілі технології, маємо старе обладнання, що немає інвестиційної складової. Але я хотів би заявити, що в світі немає новішої технології виробництва торфобрикетів ніж та, яку застосовуємо ми. Інша справа, що в тій же Фінляндії з фрезерного торфу виробляють електроенергію. Якщо потрібно, то ми освоїмо цю технологію. Однак, вартість однієї ТЕЦ, яка виробляє 65 MW електроенергії – 80 млн євро. В держави є такі кошти? І потрібно визначитися, що нам сьогодні більш важливо від торфу: електроенергія чи брикети для того, щоб опалювати школи, ФАПи, садочки? Так, ми хотіли би мати новіше обладнання, але держава ставить свої підприємства в такі умови, що придбати його нема за що. 80% прибутку ми спрямовуємо державі. Якби було інакше, то інвестували би в нове обладнання», – каже директор Маневицького торфозаводу Володимир Щербачук.

Голова профспілки працівників ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова заявила, що поведінка голови ОДА – це диверсія і заявила, що колектив цього не терпітиме.

«Підприємство, яке наповнює бюджет, не заслуговує на хамське ставлення з боку державного чиновника», – заявила Аліна Базарнова.

Вона каже, якщо голова ОДА не підпише земельних документів ДП «Волиньторф», то колектив готуватиметься до акцій протесту.

«Комісія вирішила рекомендувати сесії обласної ради заслухати звіт голови ОДА щодо ситуації, яка склалася із видобутком надр на Волині. Також хотілося б знати, як Гунчик бачить підготовку до опалювального сезону 2017-2018 років. Адже у випадку, якщо «Волиньторф» зупиниться, то бюджетні установи – школи, садочки, медичні заклади, не матимуть чим опалювати приміщення. Вважаю, що тільки радикальні дії та тиск на голову облдержадміністрації може змусити його нарешті почати працювати», – підкреслив депутат Волиньради від фракції «УКРОП» Олександр Омельчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus