USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які мультики дивляться маленькі лучани? Прихована небезпека

5 Травня 2014 07:00
Відеоопитування луцьких дошкільнят, які ж мультики - їх улюблені, провело Інформаціне агентство Волинські Новини. Серед найбільш популярних: «Лунтик», «Смішарики», «Вінкс», «Команда омі-зумі». Були й дітки, які казали, що люблять дивитися страшні мультики.

Психологи звертають увагу батьків, що мультики провокують певні манеру поведінки, спосіб вираження емоцій, показують боротьбу добра та зла, несуть в собі певну життєву філософію.

З їх слів, на екранах живуть сучасні, яскраві герої, життя яких повне пригод, чудес, злодіїв та чародіїв. Переглядаючи мультик, дитина переживає, поряд із героєм, страх, радість, перемогу, розчарування, смуток та безліч інших емоцій.
Для Інформаційного агентства Волинські Новини гештальт-консультант Віта Ковальчук каже, якщо діти дивляться мультики, де є відкрита агресія, і після перегляду стають войовничо настроєними, варто звернути увагу на те, що відбувається в родині.

«Наприклад, якщо дитині говорять, що завжди потрібно ділитися (хочеш ти чи ні), забирають її іграшку для іншої дитині (мамі ж незручно перед іншою мамою), не дозволяють давати стусана іншій дитині, коли отримав сам…, то перегляд мультику «Том і Джеррі» зробить переворот внутрішнього всесвіту дитини. В мультику агресія проявляється з двох сторін, адже герої постійно змагаються та докучають один одному. Якщо дитині заборонено сердитись та проявляти свої агресивні форми поведінки, злість однаково буде виходити. У такому випадку може виникнути психосоматичне захворювання, де емоції просто не витримають внутрішнього спротиву», - розповідає Віта Ковальчук.

Психологи наголошують, що мультики можуть завдати чималих психологічних травм дітям, зробити їх заляканими, закритими від зовнішнього світу, невпевненими у собі.

Такі відхилення виникають, коли виховний процес дитини бере на себе «диван з мультиками», натомість, у сім’ї дитина бачить постійні суперечки батьків, чує крики один до одного, не відчуває уваги й турботи до себе.

Дитячі психологи констатують: якщо батьки займаються вихованням дитини, приділяють їй вдосталь необхідного часу, то перегляд мультфільмів не несе небезпеки для формування світогляду малечі та психоемоційного стану.

Гештальт-консультант Віта Ковальчук розповідає про улюблені мультики волинської малечі:
«Лунтік – це істота, яка впала з місяця. Герої в мультику поділені за образами. Сам по собі герой Лунтік дуже позитивний, слухняний, всім помічний. Кузя допитливий та встряє у всілякі халепи. Гусені – злі персонажі, яких намагаються перевиховувати. Міла - така собі бариня, навколо якої «крутяться» чоловічі герої. У цьому мультику немає повноцінної фігури, яка б включала в себе всі складові здорової, гармонійної особистості.
Інша справа «Смішарики», образи тут, мовляв, доволі повноцінні. Герої проявляють себе різносторонньо і не є однополюсово направленими. Крім того, досить позитивно викреслені особливості кожного. Наприклад, Совунья спеціалізується на чаях та вареннях, Бараш складає вірші, а Лосяш захоплюється наукою та дослідами. Всі різні:і сваряться між собою, і дружать, і помиляються, і допомагають один одному.
Героїні «Вінкс» - довгоногі модниці. Такий образ тіла є впливовим для дівчат. Якщо вдома дівчинці шестирічного віку ніхто не говорить: «Ти товста…», «Подивись, який в тебе живіт…», то її захоплення Флорою, Стеллою та іншими героїнями призведе до приміряння маминих каблуків та коротких шортів з топом, хизуючись перед дзеркалом. Якщо критикується тіло людини в такому віці, ще й мама сидить на постійних дієтах та дочці не дає їсти булочок, то це і без мультику «Вінкс» може бути сходинкою до розладів харчової поведінки дитини».

Психологи кажуть, що батькам не варто боятися того, що діти дивляться сучасні мультики з незвичними персонажами. В радянську епоху був дуже популярний мультик айдодир" із героєм, якого не зустрінешна вулиці. Такі персонажі можуть лякати дітей у віці 3-5 років через свою абстрактність. Втім, страх, який виникає у дітей, - природний і притаманний малечі.

«Корисними для дітей є перегляди мультиків разом із батьками. Проста та зрозуміла для дитини реакція мами чи тата на події, які відбуваються на телеекрані, поведінку героїв, стає прикладом поведінки для дітей, адже батьки є основним орієнтиром для дитини. Розмови батьків на зразок: «Я думаю, що мені було би це неприємно…», «А що думаєш ти про…?», «Що тобі найбільше сподобалось…?», «Чи не страшно тобі…?» є дуже гарним способом для виховання дитини», - говорить Віта Ковальчук.

У суспільстві панує думка, мовляв, радянські мультики були хороші й вчили дітей доброго, втім, психологи це частково спростовують.

«Що ж стосується наших класичних радянських мультфільмів, - вони вважаються класикою для перегляду дітям. Та зверніть увагу, що мультики ці дивилися всі, а люди виросли різні. Це був інший час, інша філософія. А головні поняття моралі й людяності, такі як доброзичливість, допомога, прощення, любов, закладається в родині. Якщо дитина відчуває поряд із собою маму і тата, на яких можна покластися, з ким є можливість поговорити, то мультик, та те, що він несе, не є таким важливим, адже поряд є взірець, який допоможе розібратися з труднощами та дасть відповіді на усі запитання», - говорить дитячий психолог Віта Ковальчук.

Спеціалісти звертають увагу батьків на те, що малюки отримують безліч задоволення та емоцій в розмовах, іграх та просто поряд із батьками та друзями. Якщо цього у дітей вдосталь, то мультики ніколи не стають першочерговими як в інтересах дітей, так і їх розвитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Віта Показати IP 5 Травня 2014 10:08
Чомусь покемонів забули. А можливо забудуть і цих всіх разом. От Том і Джері вічні.
анонімус Показати IP 5 Травня 2014 10:24
здається мені, що вихованням дітей займаються не мультики, а батьки. хіба ні?
Анонім до анонімус Показати IP 5 Травня 2014 10:44
Звичайно, батьки! Але все робиться для того щоб в дитини на першому місті була держава, а не сім'я, щоб легше було управляти "стадом". Саме це ми і бачимо зараз з осені минулого року, коли молодь має свою, окрему від батьків, думку і робить те що ніби є кращим для держави.
* Показати IP 5 Травня 2014 11:29
ой... шо-нібуть. дивились мультик "ну, постривай", "том і джері" і ніколи це не викликало ніякої агресії, всі сприймали це як жарт.
бабуся Показати IP 5 Травня 2014 12:07
А для чого тоді показують мультики які дітям не рекомендовано дивитися, що забули про ті часи як показували дітям мультики красиві і повчальні, як була передача в гостях у казки у вихідні дні, а не кожен день крутити веь непотріб який просто назвати мультиком, де культура телебачення і спеціальних служб які за це відповідають, а не показувати насильство і казати що це поганий мультик, то не випускайте їх в ефір, чи наше телебачення настільки вже запущене і нікому від цього немає користі.
Кенні Показати IP 5 Травня 2014 14:37
Фігня то а не мультики, от Soust Park зовсім інша справа.
Сонячна Показати IP 5 Травня 2014 15:13
а мультик - *Ну постривай* - там вовк через серію із цигаркою...то це добрий радянський мультик?
Поки без ціпка до Сонячна Показати IP 6 Травня 2014 13:30
Я як всі "олдові" виріс на НУ ПОГОДИ, і курю безбожно. Але казати шо то мене вовк навчив,або спонукав якось- сміхотворно. Згадую як усе починалось. Який бл вовк? Ті молоді мамаші вже зовсім подуріли.
мама Показати IP 5 Травня 2014 15:36
А нам подобається Каю. Добрий, повчальний мультик
Андрій Показати IP 6 Травня 2014 12:46
А про Машу і медведь ніхто не згадав

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus