USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Лучан кличуть в оновлений зоопарк

16 Жовтня 2015 12:50
Після тривалої реконструкції відкривається оновлений міський зоопарк. Лучан та гостей міста запрошують на новосілля його мешканців.

Офіційне відкриття найбільшого в Луцьку природно-просвітницького об’єкта розпочнеться в неділю, 18 жовтня, об 11:00.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВІДЕОЕКСКУРСІЯ ЛУЦЬКИМ ЗООПАРКОМ: НАПЕРЕДОДНІ ВІДКРИТТЯ

Про всі нюанси реалізації масштабного заходу розповів напередодні відкриття зоопарку координатор проекту Олександр Ковальський.

"Робота над проектом розпочалась ще 2010 року. Ми мали багато зустрічей із партнерами з польських міст Замость та Жешув, звертаючи увагу на практичні моменти втілення проекту. Основні консультації проводили з колегами із Замостя, тому що в них є великий досвід, їхнє місто володіє гарно розвиненим зоопарком, і в рамках нашого проекту вони там теж добудовували вольєр.

Спершу планувалось у Луцьку створити, як мінімум, лев’яче та ведмеже містечка, провести невеликий загальний благоустрій. Однак в ході подій відбулися суттєві зміни. Повінь 2013 року, під час якої затопило вольєри з тваринами, змусила внести доповнення в нову проектну документацію, наприклад, змінити матеріали на водостійкі, підняти рівень вольєрів та місць вигулу тварин", - розповів він.

Зі слів Олександра Ковальського, інфляція в країні посприяла тому, що передбачена Євросоюзом сума в євро значно зросла в гривневому еквіваленті, тож вартість будівництва здешевшала, отож була змого вдвічі більше зробити таких речей, що й не планувались. Зокрема, забезпечили додаткове освітлення, електрифікацію, каналізування, водопостачання, додаткове огородження, встановлення камер безпеки.

"З’явились нові вольєри й доріжки на території зоопарку, відбудовано мости, укріплено набережну біля ведмежого містечка, поставлено ще одну огорожу біля ставків тощо. Претензій до забудовника нема, наші партнери, які приїздили з Польщі, були приємно вражені, як підприємство виконує роботи", - розповідає координатор проекту.

"Звичайно, звучала й здорова критика, і висловлені зауваження ми врахували, адже наші колеги мають більше досвіду у цій справі. За переконанням всіх учасників процесу, це - найскладніша ініціатива, яку доводилось втілювати за європейські кошти останніми роками. В ході реалізації проекту виникало чимало труднощів, зокрема в питанні фінансування. Наприклад, ми чекали на другий транш після подання звітних документів майже 5 місяців. А в бюджеті грошей не було, щоб вчасно добудувати об’єкт. Через додаткові роботи графік виконання робіт змістився на 2 тижні. Були й технічні нюанси, адже каналізації в зоопарку взагалі не існувало, як і нормального туалету, тому мусили прокладати мережі та влаштувати елементарні людські умови для працівників й гостей", - каже Олександр Ковальський.

Проблема постала з переселенням ведмедів на час будівництва, не знайшлось їм інших вольєрів. Тому ведмежатник споруджували частинами: спершу два вольєри з територією вигулу та басейном, і як туди перемістили тварин, з’явилась змога знести старі приміщення та почати нову будову.

"Фактично, роботи йшли по-сусідству з ведмедями, і, на мою думку, за цей час будівельники й звірі стали добрими друзями. Зважаючи на пройдений шлях, ми дуже задоволені результатом. Завдяки економії коштів, ми використаємо залишок фінансів на створення інформаційно-туристичної інфраструктури в Луцьку", - зазначає він.

Олександр Ковальський розповів і про подальші плани та ініціативи, до яких запропонують приєднатися партнерам.

"Якщо польські партнери погодять наші ініціативи, то встановимо у місті вказівники, електронні інфомати для гостей, світлові пілони, а в зоопарку хочемо встановити скульптури тварин у повен зріст для незрячих людей. Дякуємо керівництву зоопарку, а саме пані Людмилі Денисенко, за відповідальність у вирішенні нагальних поточних питань. Надалі там доведеться збільшувати штат і фінансування, аби утримувати такі серйозні споруди. Дехто докоряє, що такі серйозні кошти витрачені на реконструкцію зоопарку, коли в країні криза. Але суть в тому, що ми або використали б їх саме на його оновлення, або взагалі вони нам не надійшли б, - каже координатор проекту.

З його слів, формально крапку в реалізації проекту поставлять 16 грудня цього року, коли буде закінчено оформлення всіх офіційних паперів. Та оскільки, як кажуть, головні "польові роботи" завершено, і представники фауни уже обживають свої міські оселі, то відвідувачів запрошують на новосілля зараз – при гарній жовтневій погоді подивитись, оцінити, порадіти і, може, навіть подати свої ідеї щодо майбутнього розвитку зоопарку.

Було б чудово знайти також ентузіастів, які надалі зголосились би надавати допомогу закладу. "Варто лучанам прийти, оглянути, наскільки змінилась територія, – запрошує Олександр Ковальський, – і більше любити природу, з повагою ставитись до неї".

Довідково.

Проект фінансується за рахунок коштів Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства.

Будівельні роботи та спорудження лев’ячого і ведмежого містечок виконало знане на Волині підприємство «Луцьксантехмонтаж №536» за кошти ЄС в рамках міжнародного проекту «Модернізації зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму», який реалізовується відповідно до програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна».

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКИМ МАЄ БУТИ ЛУЦЬКИЙ ЗООПАРК ЗА 1,5 МІЛЬЙОНА ЄВРО

Нагадаємо, згідно з проектом, містечко для левів передбачає наступне:

- вольєр для лева;

- вольєр для левиці;

- два вольєри для прийому їжі;

- оглядовий зал;

- площа усього містечка 1250 метрів квадратних.



Згідно з проектом, містечко для ведмедів передбачає наступне:

- чотири вольєри;

- чотири барлоги;

- два відкритих вольєри для вигулу;

- два басейни;

- три оглядові тераси;

- площа усього містечка 1736 метрів квадратних.



Благоустрій території передбачає:

- нова дорога і тротуари у зоопарку;

- розширення існуючих електричних мереж до 500 метрів;

- освітлення за допомогою ліхтарів – 14 штук;

- будівництво системи водопостачання, включаючи ремонт обладнання артезіанських свердловин – 1021 метр;

- будівництво каналізації – 520 метрів;

- кількість встановлених камер безпеки відеоспостереження – 10 штук;

- велика інформаційна таблиця про програму і проект;

- малі металеві таблиці – 40 штук;

- інформаційна таблиця для відвідувачів про Луцький зоопарк – дві штуки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ху Показати IP 6 Жовтня 2015 22:22
А может лучше вольеров для кабанчиков настроить? От кабанчиков пользы больше. А медведь - это символ оккупанта. И лев - африканское животное, да и жрет много мяса. А вот кабанчик - это символ новой Европы... И вообще предлагаю в центре города поставить памятник кабанчику. Собираем подписи кто за.
Митець до ху Показати IP 16 Жовтня 2015 13:04
А ти неправильно себе назвало. Не вистачає букви Й
40-ковий Показати IP 7 Жовтня 2015 12:05
Я за було б круто кабанчик з сальмец и горилки круто було
Анонім до 40-ковий Показати IP 16 Жовтня 2015 14:59
Горилки - це дитинчата горили, вчи українську мову москалю
Леська Показати IP 16 Жовтня 2015 13:12
а це безплатно?
Лучанин Показати IP 16 Жовтня 2015 13:56
А яка ціна квитка буде в оновленому ZOOпарку?
ведмедик бо до Лучанин Показати IP 17 Жовтня 2015 16:19
20грн дорослий, 10грн дитячий
Розікрали. Показати IP 18 Жовтня 2015 14:30
Це позорище а не оновлений Зоо парк. Судити треба мера превсилюдно. Позорище. Знову гроші розікрали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus