USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Коли усе ж добудують обіцяну 27-му школу в Луцьку?

31 Жовтня 2014 11:34
Владці не беруться прогнозувати, коли у Луцьку добудують обіцяну 27-му школу.

У вересні 2011 року в 55-му кварталі Луцька розпочалося будівництво загальноосвітньої школи та дитсадка. Уперше за роки незалежності в обласному центрі взялися реалізовувати такий амбітний задум, - інформують Хроніки Любарта.

ПАФОСНА ОБІЦЯНКА

Як розповідав під час урочистого старту будівництва мер Луцька Микола Романюк, нова школа місту вкрай потрібна, адже допоможе розв’язати проблему із завантаженістю кількох інших луцьких шкіл, насамперед НВК №26, гімназії №21, ЗОШ №25 та інших, де навчання відбувається у дві зміни. У цих школах навчаєтьсяна кілька сотень дітей більше, аніж дозволяє проектна потужність об’єктів.

Відкриття 27-ї школи, наголошували також чиновники, сприятиме працевлаштуванню педагогів, яких із 2006 року зареєстровано на черзі в міському управлінні освіти понад тисяча.

Нова школа у спальному районі Луцька на вулиці Липинського (за гіпермаркетом«ТамТам») матиме три поверхи, басейн та великий спортзал. Розрахована вона на 630 учнів.

Поряд зі школою взялися будувати двоповерховий дитячий садок на близько 250 місць, який так само допоможе розвантажити групи у дошкільних закладах міста. А це ще більша проблема для Луцька.

Тоді, під час офіціозу із закладанням символічної капсули у фундамент майбутньої будови, чиновники запевнили, що новенькі школа й дитсадок тут постануть швидко – менше як за два роки. Оголосили чіткі терміни будівництва – 22 місяці, тобто липень 2013-го. За зведеним кошторисним розрахунком, загальна сума коштів, потрібна на будівництво об’єкту, склала 98 мільйонів гривень.

«Це перша школа, яка закладається в Луцьку за роки незалежності… Я дуже радий, що дожив до цього часу», – зауважив тоді, 7 вересня 2011 року, екс-голова Волинської ОДА, покійний нині Борис Клімчук.

Спершу справа рухалася майже за планом. Наприкінці грудня 2012-го відбулося урочисте відкриття дитсадка, якому надали № 40 і назвали «Дивосвіт». На будівельні роботи витратили майже 30 мільйонів гривень з державного та обласного бюджетів. Щоправда, державні гроші довелося «вибивати». Зі слів Клімчука, саме завдяки старанням народного депутата Ігоря Палиці у 2012 році вдалося отримати 25 мільйонів на завершення першої черги об’єкта – дитячого садочка.

Однак далі будувати його стало важче – як завше, через брак коштів. І чиновники вже забули про обіцяні 22 місяці й стали запевняти, що школу здадуть в експлуатацію у 2014-му.

Виконавець робіт ТзОВ «Житлобуд-2», який здобув право будувати соціальний об’єкт, перемігши у тендері, не отримував обіцяного фінансування і змушений був виконувати будівельні роботи в борг. І, ясна річ, будівництво уповільнилося, хоча не зупинилося.

ДОБУДУВАЛИСЯ ДО СУДУ

Через невиплату забудовник мусив звертатися до суду. На початку 2014-го замовника, яким є департамент житлово-комунального господарства та будівництва Волинської ОДА, в судовому порядку зобов’язали сплатити ТзОВ «Житлобуд-2» майже півтора мільйона гривень за будівництво дитсадка.

Виплачувати за проведені роботи сторони домовлялися з державного бюджету в міру надходження фінансів. Однак у договорі Департамент ЖКГ та будівництва зобов’язався розрахуватися до кінця 2013 року. Тож ТзОВ «Житлобуд-2» став вимагати через суд 1 382 178 гривень заборгованості за виконані будівельні роботи та 22 185 гривень заборгованості з оплати будівельних матеріалів.

Оскільки в Департаменті ЖКГ не було коштів для оплати, і, як було доведено в суді, відомство й не намагалося їх отримати, то в результаті Господарський суд Волинської області зобов’язав Департамент ЖКГ сплатити ТзОВ «Житлобуд-2» загальну суму боргу 1 404 363 гривень.

Однак, зі слів директора фірми-підрядника Леоніда Стефановича, обласна влада і досі не віддала заборговану за дитсадок суму. Причина банальна – відсутність грошей.

«Ми довго судилися. Відсудили свої гроші, а держава досі не повертає. Питання просто-напросто зависло. Маючи рішення суду, я звернувся у наше волинське казначейство. Але там мені порадили звертатися до Києва. З Києва відповіді не отримав. Тому навіть не знаю, на якому етапі розв’язання цього питання нині», – констатує пан Стефанович.

Тим часом забудовник продовжує зводити об’єкт, щоправда, геть повільно. Цьогоріч на будівельні роботи з державного бюджету виділено 3,5 мільйона гривень.

«Я вже виконав робіт на 1,5 мільйона гривень за власний кошт. Платіжка лежить в казначействі, але грошей ніхто нам знову-таки не платить. І коли я їх отримаю, не знаю. Але ж так не можна увесь час без грошей працювати. Така-от реальна ситуація», – розводить руками будівельник.

Леонід Стефанович розповідає: із запланованого по школі виконано відсотків двадцять. Збудовано перший поверх трьох корпусів школи, зроблено фундамент під басейн, зведено двоповерхову будівлю, де розмістяться роздягалки й душові. Окрім того, нині виконано всі роботи з проведення комунікацій тощо.

«Якби мільйонів зо тридцять дали наступного року, то ми могли б ввести в експлуатацію школу. Тільки школу, тобто без басейну і спортивного залу. Але як воно буде, не готовий загадувати», – зауважує Леонід Стефанович.

Ясна річ, нині, через три роки від початку будівництва, треба зробити повний перерахунок вартості об’єкта, оскільки ціни не стоять на місці. Деякі матеріали, каже директор фірми-забудовника, подорожчали на 25-30%. Та суттєво кошторис не збільшиться, вважає він.

Директор департаменту житлово-комунального господарства і будівництва облдержадміністрації Володимир Банада каже, що поки нічого не може вдіяти, мовляв, ситуація в державі вкрай непроста. Утім, попередників за невиконані обіцянки не ганьбить.

«Якщо буде фінансування – будемо будувати. Але поки не було достатнього фінансування. З моїм приходом на посаду ця тема на контролі. Мені відомо про заблоковані упродовж дев’яти місяців рахунки й борги перед забудовником. На жаль, нема чим наразі віддавати ці борги. Зараз починаємо активну роботу, аби зрушити з місця це питання. Та й кошторис поки не перераховували, але плануємо це зробити. Ну, і проситимемо на наступний рік, аби держбюджет не обділив нашу 27-му школу», – прокоментував чиновник.

***

Судячи з усього, сподіватися на те, що будівництво нової школи не стане довгобудом, поки не варто. Та й перший заступник міського голови Святослав Кравчук якось у спілкуванні з журналістами висловив сумнів, що її добудують до найближчих виборів мера…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
романюку Показати IP 31 Жовтня 2014 13:11
Романюк - брехло.
Володимир Показати IP 31 Жовтня 2014 13:11
Як дарувати Портсіті мільйони так гроші є, а як школу добудувати, то немає. Сміх та й годі.
лучани Показати IP 31 Жовтня 2014 13:14
В луцькі школи позаписували за хабарі дітей з навколишніх шкіл, тому невистачає місць. Жителі " царських сіл" не хочуть ходити у сільські школи.
Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 13:46
Нічого особистого але при Януковичу збудували садок, будували школу і спорткомплекс, а тепер...??? Тільки факт і Яник пуйло!!!
Анонім до Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 14:26
Мінусувальники! А можете хоча б один мінус аргументувати?:)))
Анонім до Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 14:50
Причому тут Яник,якщо гроші на садок та школу були заплановані раніше. Риги тільки попіарились за народні кошти.
знайко до Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 15:07
А Гузі з Лапіними не на народні кошти піарились, що Яценюк "на війну" списав?:)))
У-ух! до Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 15:01
...А ЩЕ БУДУВАЛИ ТА ДОБУДОВУВАЛИ СІЛЬСЬКІ ШКОЛИ,БАСЕЙНИ,СПОРТЗАЛИ...ДОРОГИ,НЕ ВГОДИВ БО ПРАЦЮВАВ.
Лучанин Показати IP 31 Жовтня 2014 14:45
Ганьба такій владі!
спостережливий Показати IP 31 Жовтня 2014 14:56
Не вистачило ні в кого розуму розбити на три черги..10-12 класних кімнат і туалети та блок харчування далі спорт зал інарешті басейн та завершення.А так зняли вершки ібуде стояти. ганьба
Анонім до спостережливий Показати IP 31 Жовтня 2014 15:08
Так все і планувалось, але... Майдан...і...
Патріот Показати IP 31 Жовтня 2014 16:05
Люди розчаруються дуже швидко у сьогоднішніх владцях
ну і до Патріот Показати IP 31 Жовтня 2014 18:08
перепросять яника, виберуть ще раз!!!!! вже починайте плакати за ним, поки його бєлка не вкрала!!!!!!!!!!!!!! ги-ги
Олег Показати IP 31 Жовтня 2014 17:59
В мене дитина навчається в 21 школі. З 29 учнів в класі тількі 12 живуть поблизу школи всі інші діти з інших мікрорайонів міста та сіл! Розмовляв зі знайомим, в 26 школі подібна ситуація!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus