USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Конфлікт голови ОДА та «Волинської газети» триває

7 Квітня 2016 12:29
З проханням про підтримку трудового колективу «Волинської газети» до Волиньради звернулася Незалежна медіа-профспілка. Водночас, облдержадміністрація не вважає себе більше співзасновником видання та прагне отримати свою частку власності.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією 6 квітня.

Депутати розглянули лист «Незалежної медіа-профспілки України». У документі йдеться про те, що первинна профспілкова організація «Професійна спілка журналістів обласної громадсько-політичної газети «Волинська газета» у грудні 2015 року під час загальних зборів трудового колективу вирішила, що братиме участь у пілотному проекті з роздержавлення, що викликало протидію з боку одного зі співзасновників в особі голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика. У відповідь на серію критичних публікацій цей посадовець у листопаді 2015 року заявив про вихід ОДА з числа співзасновників та висунув до колективу редакції низку фінансових вимог.

Такі дії Володимира Гунчика, зі слів автора листа, голови комітету НМПУ Юрія Луканова, є неправомірними, адже згідно з частиною 1 статті 9 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» передбачено, що «У процесі реформування майно (крім приміщень і земельних ділянок), що на момент набрання чинності цим Законом перебувало на балансі редакції (майно, надане редакції засновниками (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації та редакції у користування, та майно, придбане трудовим колективом редакції), передається у власність зазначеному суб’єкту господарювання безплатно, за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості».

Відповідно до статті 7 ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» передбачено, що вихід органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ та редакції у разі відсутності у майні редакції державного (комунального) майна оформляється договором, що укладається між органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, що є засновниками (співзасновниками) та правонаступниками (у тому числі трудовим колективом редакції) відповідно до вимог цивільного законодавства. Зазначений договір, який обов’язково має містити умови забезпечення функціонування друкованого ЗМІ, збереження його назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості, є підставою для подання правонаступниками заяви про перереєстрацію друкованого ЗМІ в порядку, визначеному ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

«На превеликий жаль, усупереч вимогам чинного законодавства та рішенню профільної депутатської комісії облради щодо необхідності фінансової підтримки «Волинської газети» за відповідною цільовою програмою Волинської облради, під час затвердження бюджету області на 2016 рік для підтримки «Волинської газети» не було виділено жодної копійки, тоді як для іншого видання – редакції газети «Волинь-нова», співзасновником якої виступає до моменту роздержавлення саме Волинська обласна рада, кошти в сумі 200 тисяч гривень депутати передбачили. Фінансова підтримка ЗМІ, який підлягає роздержавленню за рахунок місцевого бюджету передбачена статтею 12 ЗУ «Про реформування державних і комунальних ЗМІ», - йдеться у листі.

Автор звернення просить вжити достатніх заходів для фінансового та організаційного сприяння трудовому колективу обласної громадсько-політичної газети «Волинська газета» та первинній організації НМПУ в процесі роздержавлення.

Голова комісії Анатолій Вітів зазначив, що редакція газети не вважає, що ОДА вийшла зі складу співзасновників, адже не відбулося відповідних зборів, передбачених законодавством. З його слів, облдержадміністрація не виконує зараз своїх функцій, визначених законом, з підтримки газети. Натомість юрист, який представляв облдержадміністрацію, стверджував, що Волинська ОДА більше не є співзасновником «Волинської газети». ОДА, мовляв, намагається отримати свою частку, оскільки тепер не належить до співзасновників видання.
Члени комісії вирішили рекомендувати бюджетній комісії облради розглянути можливість здійснення окремих заходів з підтримки трудового колективу газети.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ЗМІй Показати IP 7 Квітня 2016 13:14
Данилюк - вгамуйся вже, навчись гроші заробляти, а не все життя "обслуговувати" і бути на побігеньках!!!
правда Показати IP 7 Квітня 2016 15:12
З такою якістю газети можна обслуговувати тільки нужники.
Юрист Показати IP 7 Квітня 2016 15:28
Вражений тупістю наших депутатів, яким Данилюк вішає лапшу на вуха. По-перше, "Волинська газета" не є ні державною ні комунальною і немає ніякого стосунку до роздержавлення. І по-друге, облдержадміністрація звдяки "зусиллям" Данилюка вийшла із співзасновників зодовго до прийняття і вступу в дію Закону про роздержавлення. Так, що усі цитати наведені вище ніякого стосунку до "ВГ" немають.
Анонім Показати IP 7 Квітня 2016 16:40
Нормальна газета!!! Правда очі коле!!! Не подобається губернатору, а то автозавод в дупі як і ми всі, а в нього мільйони на рахунку- хай поверне зароблене людьми
слово до Анонім Показати IP 7 Квітня 2016 19:43
Данилюк - то ти? :) Не парся, шукай іншу роботу, зачиняй "лавочку"!
Анонім до Анонім Показати IP 16 Травня 2016 00:47
Всі звикли мовчати. Люди як собаки на цепу. А правду казати ніхто не може? От і є одна людина яка бореться за правду!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus