USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кожна третя пісня на радіо - українською. Рада прийняла закон

16 Червня 2016 14:48
Верховна Рада проголосувала за закон, який встановлює 35-відсоткові квоти для пісень українською мовою в радіоефірі, - інформує Українська правда.

За законопроект за основу та в цілому №3822-Д у четвер проголосували 268 народних обранців.

Відтепер телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема, не менше 35% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Радіостанції, які ставлять пісні офіційними мовами Євросоюзу в обсязі не менше 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема, не менше 60% у часових проміжках з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 25 відсотків у часових проміжках з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Передбачається, що розмір частки пісень українською мовою та мовами Євросоюзу має бути вказаний у ліцензії радіостанції.

Окрім того, у законі сказано, що "телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60% добового обсягу ведення передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач)державною мовою".

Після введення документа в дію перевага у видачі ліцензій надаватиметься тим радіостанціям, які погодяться збільшити частку україномовного продукту на 5% і більше.

Закон про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) передбачає перехідний період.

Зокрема, протягом першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою становитиме 25%, починаючи з другого року — 30%. З третього року частка становитиме 35%.

Документ став компромісом між авторами двох попередніх законопроектів, які Рада не змогла прийняти 2 червня.

Новий законопроект внесли до парламенту напередодні голосування, 16 червня.

Перший законопроект №3822 передбачав квоти для україномовних пісень 35% незалежно від формату та інших особливостей мовлення. Альтернативний

№3822-1 вводив поняття форматних радіостанцій, для яких передбачалися винятки. Однак через це у парламенті виникли суперечки, які не дозволили ухвалили жоден із документів.

Національній раді з питань телебачення та радіомовлення надають відповідні повноваження контролювати виконання закону.

Виступаючи напередодні прийняття закону, голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила: "Ми дійшли згоди, що кожна третя пісня в українському ефірі буде українською".

Прийнятий закон також встановлює поняття "радіомовлення — це виробництво, комплектування та розповсюдження аудіопередач (аудіопрограм) з використанням радіочастотного ресурсу, що приймаються будь-якою кількістю приймачів".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Хлоп Показати IP 16 Червня 2016 17:00
Далі справа за українськими кінофільмами, театральними виставами, операми.. і, особливо, балетами:))
Анонім Показати IP 16 Червня 2016 17:43
Ну і добре. Набридла МамаЛюба на ПерецьФМ
Віктор Федорович Показати IP 17 Червня 2016 09:08
В Україні частка пісень державною мовою має бути як мінімум 50 %. А те що голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар ляпнула , що кожна третя пісня в українському ефірі буде українською (БРЄД.) Тільки подумайте, що в державі Україна тільки кожна третя пісня буде українською, не кожна третя іншою мовою, а саме українською. Зробили українцям ведмежу послугу.
Корінний лучанин до Віктор Федорович Показати IP 17 Червня 2016 11:16
Слухайте , шановний, Ви задумайтесь над тим , хто реально слухає.Про які відсотки говорите? Люди фактично слухають те що подобається на будь якій мові і не обовязково УКРАЇНСЬКІЙ. Це може бути і рок-музика українських гуртів. Ніхто не може це контролювати, тому що є ІНТЕРНЕТ і сучасні засоби звязку, а ПОЛІТИКА тут не причому!!! Любий власник СМАРТФОНУ може слухати те ,що ХОЧЕ і Ви , і ніхто в т.ч. ВР з депутатами НЕ ЗАБОРОНИТЬ ! Деякі депутати шиють сюди ПОЛІТИКУ, бо хочеться сподобатись. Насправді часи змінились і звязок і технології також. ЦЕ треба враховувати. У вас напевно НОКІЯ з 80-х років і думаєте що у всіх так.
Нік Показати IP 19 Червня 2016 14:06
Мені здається, буде навпаки – почнуть слухати російську та закордонну музику. Кожна третя пісня на радіо – українська - це рішення велика помилка. Людина будь яку музику слухає серцем і не має значення якою мовою хто співає.
ВОВК Показати IP 19 Червня 2016 20:46
а ще хай барани з ВР хай видадуть кожному по такій радіолі як на фото і будуть слухать Дзідзьо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus