USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Кожне звернення – особлива історія, яка мусить бути почутою

11 Березня 2016 08:33
Кожне звернення - особлива історія, - кажуть працівники приймальні засновника Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». З їхніх слів, торік до Фонду звернулося понад п’ять тисяч лучан. І часто, кажуть, це єдине місце, де вони можуть отримати конкретну допомогу, а не тільки співчуття. Про це інформують у прес-службі Фонду.

…Цьому дідусеві зніматися б у сюжетах про благополучну і спокійну старість, – подумалося, коли він зайшов у громадську приймальню. Сивий, як голуб, з таким доброзичливим поглядом і усмішкою, що відразу викликає симпатію… З порога привітався не просто «Добрий день!», а «Слава Україні!» (і це звучало напрочуд щиро), побажав «панночкам» (керівнику приймальні Світлані Синюк та секретарю-референту Олесі Коцовській) – та чого тільки й не побажав! І радості, і терпеливості, і доброго здоров’я, і навіть дечого «особистого»… Налаштована позитивно старша людина у домі – таки щастя. Але цей поважний чоловік у свої 88 (!) залишається для родини основною опорою. У Фонд прийшов просити за онука, хворого на гепатит С. Нездужає хлопець вже майже десяток років, захворювання пов’язують із відвідинами стоматолога. У матері ж його, доньки дідуся, – високий тиск, проблеми із серцем, та й дідусь про Фонд Ігоря Палиці почув у лікарні, бо має і катаракту, і глаукому, треба було б оперуватися, але душа болить за онука, і грошей на його лікування постійно треба…

У громадській приймальні майже безперервно дзвонить телефон, бо так записують на прийом. І звучать, звучать все печальніші житейські історії, наче перебуваєш у самому епіцентрі проблем і бід.

Одне з найболючіших питань, з яким стикаються працівники приймальні, – відсутність надання необхідної допомоги інсулінозалежним дітям. Тільки у Луцьку на обліку таких 42 дитини.

«У них вже пальчики всі сколоті, ручки тримати не можуть!» – зітхає Світлана Синюк, яка знає проблеми кожної такої родини. Витрати на лікування цих дітей – не одна сотня гривень на місяць. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» з березня 2014 року надає систематичну допомогу на придбання необхідних засобів – ланцентів, тест-смужок для контролю цукру у крові, голок для ін’єкцій інсуліну. У цьому році допомога для таких дітей складатиме 2000 гривень, що надійдуть двома платежами.

Найчастіше, звичайно, звертаються люди, які мають проблеми зі здоров’ям. У приймальні розкажуть, який перелік документів потрібно подати зі зверненням. Власне, основним документом є виписка з історії хвороби чи амбулаторної картки із зазначенням діагнозу та рекомендаціями. Така виписка має бути завірена печаткою лікаря, який веде пацієнта. Переважно людям надають картки на отримання ліків. Так, отримати медикаменти на видану суму можна в аптеці, з якою Фондом укладено відповідний договір. Бувають випадки, коли кошти необхідні на термінову операцію. Тоді Фонд переказує на рахунок установи, у якій відбуватиметься операція. Бувають випадки, коли допомогу видають готівкою, зокрема, онкохворим. Адже їм потрібні ліки не масового споживання, а спеціальні препарати.. Чи переселенцям із зони військових дій, які покинули все майно і життя починають з чистого аркуша… Інвалідам, які лежать роками, й ними опікуються не родичі, а сусіди.

Як каже Світлана Синюк, кожне звернення у приймальню – це своя історія. Та найбільше тривоги тут, коли звернення термінові: допомогу мусять отримати сьогодні на сьогодні. Зазвичай це велика біда, і впоратися з нею, підтримати на перших порах, коли найбільший розпач, допомагають у Фонді «Тільки разом».

Коли в Луцьку починав діяти Фонд Ігоря Палиці, його засновник передбачав тільки широкомасштабні, масові, так би мовити, проекти. Придбання дороговартісної медичної апаратури, облаштування тренажерних залів та футбольних полів зі штучним покриттям для шкіл Луцька, ремонт плавального басейну у Вересневому, реконструкція стадіону «Авангард» – довго доведеться перераховувати, куди скеровують кошти зас­новника Фонду Ігоря Палиці. Але почали йти по допомогу люди з такими проблемами, що тільки й сподівалися на Бога та на тих, хто турбується про інших.

Рішення допомагати фізичним особам ухвалив Ігор Петрович Палиця, вважаючи, що ця допомога дійде до конкретної людини. У Фонді не відмовили нікому. І якщо у 2012 році за місяць зверталося 50-60 людей, то у 2015-му – вже 400-500. У 2014 році в громадську приймальню засновника Фонду було подано 2855 звернень. У 2015 році їх кількість суттєво збільшилася: це понад 5000 заяв, за якими виплачено 4 мільйони 55 тисяч гривень.

«Тут люди нам поставали рідними, – каже Світлана Синюк. – Декому вистачить й одноразової допомоги – і його проблеми закінчуються, а декому допомагаємо роками. Є, наприклад, дівчинка, у якої серйозні проблеми з серцем. Коли мама на день спізниться із заявою, вже починаємо переживати, аби все було добре…»

Наталія МАЛІМОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ірина Таран Показати IP 11 Березня 2016 12:17
Молодці, хорошу справу робите
Юлія Парій Показати IP 11 Березня 2016 13:33
За допомогу хворим діткам Бог пверне вам сторицею!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus