USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Ламаються та швидко зношуються: чому шкільні автобуси «Богдан» не для сільських доріг

27 Серпня 2018 20:01
В Україні вже 15-й рік реалізовують програму «Шкільний автобус». Ідея забезпечити учнів та вчителів комфортним доїздом до школи належить уряду Віктора Януковича. Варто зазначити, що в перші роки впровадження програми транспорт для освітніх закладів надавали повністю за державний кошт. Згодом шкільні автобуси почали купувати за рахунок державного та місцевих бюджетів на умовах співфінансування.

За інформацією департаменту управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації, цьогоріч на Волині до школи підуть понад 134 тисячі учнів, понад 15 тисяч із них – першокласники. У сільській місцевості навчається 11263 учні, які потребують підвезення до навчальних закладів. Із них 9119 дітей дістаються шкільними автобусами, решта доїжджають маршрутками або ж найманим транспортом, пише газета Волинські Новини від 23 серпня.

На сьогодні парк шкільних автобусів в області налічує 191 одиницю. Переважно це транспортні засоби, виготовлені на ДП «Автоскладальний завод №1 ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». За оперативними даними департаменту, це 83% від потреби. До початку нового навчального року нові автобуси отримають 9 шкіл області. Частка співфінансування з місцевих бюджетів становитиме 35%. Як зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, цьогоріч для закупівлі автобусів із державного бюджету місцевим виділено 200 млн грн.

Якими темпами впроваджують на Волині програму «Шкільний автобус», чи задоволені освітяни якістю придбаного транспорту та що хотіли б змінити, розповідають наші респонденти.

Олександр Курилюк, депутат обласної ради (фракція «УКРОП»):

«Програму «Шкільний автобус» задумували у 2003 році як державну. Це вже зараз автобуси купують на умовах співфінансування. Транспорт мав підвозити дітей до місця навчання, а також слугувати школам для екскурсій та виїздів. До 2014 року все йшло без проблем. Перші автобуси, які надавали школам, виробляли в Україні, але з російських запчастин. Це були ПАЗи – теплі та зручні, якісні й доступні за ціною. Потім почали купувати «Богдани», які іноді вручали з конвеєра з непофарбованою ходовою частиною. За рік ці автобуси були непридатні до використання. І їхня вартість явно завищена – ну не може шкільний автобус коштувати майже 2 млн грн!»

Галина Йовик, депутат обласної ради (фракція «Батьківщина»), директорка ЗОШ І-ІІ ступенів села Гішин Ковельського району:

«Як учитель зауважу, що «Богдани» – автобуси не для сільських доріг. Поїздивши бездоріжжям, вони часто виходять з ладу і швидко зношуються. Учні кажуть, що сидіння жорсткі, могли би бути і м’якші. А от батьки задоволені, що діток довозять на навчання. Школярі не мерзнуть в дорозі, встигають на уроки. По закінченню занять молодші учні займаються в гуртках, чекаючи старших. Або ж за потреби водії роблять два рейси».

Михайло Імберовський, депутат обласної ради (фракція «УКРОП»):

«Я переконаний, що до цього питання треба підходити по-господарськи. Тобто спочатку створити ОТГ, тоді давати їм шкільний автобус, а не навпаки. Нині держава дає автобуси школам, де ще не відбулася децентралізація.

В ідеалі має бути так: депутати новоствореної ОТГ мають подивитися, скільки шкіл і школярів туди входить. Потім підрахувати субвенцію і вирішити, на що її витратити – на оновлення матеріально-технічної бази чи на інші речі. Такі рішення ухвалює громада, а не чиновники в райвно. А виконавча гілка влади має спочатку подбати про ремонт дороги. Бо нині у нас в державі так виходить, ніби ми допомагаємо виконувати замовлення приватному підприємству Президента. До речі, за кордоном дітей до школи возять приватні перевізники. Це ефективніше і дешевше, нема зайвого клопоту директору, бо це не його функція – дбати про автобус.

«Богдани» на бездоріжжі ламаються, їх треба часто ремонтувати. Це мука для дітей, адже їм доводиться о 7 ранку вже сидіти в автобусі, який до 9 години збирає дітей із сусідніх сіл. Школярі вже на перший урок приходять змучені».

Юрій Поліщук, депутат облради (фракція «Свобода»), заступник голови Люблинецької ОТГ:

«Органи влади мають подбати про доїзд дітей до школи. Однак останніми роками реалізація програми нагадувала план продажу автобусів корпорації «Богдан-Моторс». Їх старалися максимально продати. Однак ці транспортні засоби не є ідеальними. Навіть водії шкільних автобусів зазначали, що старіші моделі були якісніші за нові. Бувало, взимку не могли завести двигун. А коштують ці автобуси недешево. Деякі директори шкіл зазначають, що за такою ціною вигідніше купити вживаний Mersedes, ніж новий «Богдан».

Ну і не забуваймо, якими дорогами доводиться їздити цим автобусам. Місцевим бюджетам не по кишені співфінансувати якісні асфальтовані дороги, тому громади виходять зі своїх можливостей – засипають білощебеневим покриттям».

Ігор Терещенко, голова Прилісненської ОТГ Маневицького району:

«Наразі наша ОТГ не має шкільного автобуса, хоча потребує. Адже до опорної школи довозимо дітей із чотирьох сіл. Відстань – по 15 км в обидва боки. Щоб діти потрапляли на уроки вчасно, потрібно два автобуси. Тому торік вдавалися до послуг приватних перевізників. Відзначу, що автобус «Еталон» нам надали, але ми не встигли ним скористатися, бо він відразу ж вийшов з ладу.

Цьогоріч хотіли купити надійніший автобус турецького виробництва, пристосований до наших доріг. Облрада навіть виділила громаді 1 млн грн. Однак автобус коштує 1 млн 800 тис. грн. Де нам узяти 800 тис. грн? Адже школи потребують перекриття, ремонту котлів. ВОДА не дозволила нам цього і забрала той мільйон для співфінансування автобуса виробництва «Богдан Моторс». Заводу треба зробити передоплату, тоді він почне складати автобуси. Сподіваємося, до 20 вересня автобус буде. А до того часу діти поїздять старим».

Сергій Власюк, директор ЗОШ села Бобли Турійського району, депутат районної ради (фракція «УКРОП»):

«Шкільний автобус перевозить наших учнів близько п’яти років. Це транспортний засіб марки I-VAN. За цей час жодного разу не ламався, не виходив із ладу. Запізнитися до школи може лише за однієї причини – коли снігові перемети взимку. На уроки довозить дітей за 15 км. Щоправда, наш водій звільнився, бо його не влаштовує низька заробітна плата – 3 тис. грн.»

І наостанок. В ефірі каналу «Нова Волинь» очільниця департаменту управління освіти, науки та молоді ВОДА Людмила Плахотна наголосила: освіта для школярів має бути доступною. Не варто підраховувати, що вигідніше: утримувати малокомплектну школу чи придбати автобус для перевезення учнів. «В опорних школах діти здобувають якісну освіту, там більше можливостей і умов для навчання й розвитку. Шкільний автобус гарантовано доставляє учнів у навчальний заклад за будь-якої погоди», – зазначила чиновниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
опа Показати IP 27 Серпня 2018 20:22
Заказуха
Анонім Показати IP 27 Серпня 2018 22:47
Такі самі "надійні" як і власники Попрошенко з кумом Свинарчуком і екс-дирехтором Гунчиком. Ви ще "швидкі допомоги" не бачили, які клєпають ніби для "фронту". Добираться туди своїм ходом з 30% цього мотлоху...
Ноунейм Показати IP 28 Серпня 2018 07:57
Розвалюються бо це говно, а ви далі підтримуйте "вітчизняний автопром"
медики Показати IP 28 Серпня 2018 07:57
ЩО МОТЛОХ,ТО МОТЛОХ.
к,лучанин до медики Показати IP 28 Серпня 2018 14:34
ЗВИЧАЙНО, що мотлох. Так за ніхто не несе ніякої відповідальності, тому влада кришує оцих горе-виробників до яких належить( належав) Луцький автозавод. У цього шкільного автобуса шасі корейського вантажного автомобіля. Це БОГДАН разом із Порошенком заробляв швидкі гроші на проблемі транспорту в Україні. Ось так вигдядає ця картина в Україні.
ХХХ Показати IP 28 Серпня 2018 19:28
Звичайна заказуха! Значить кацапські ПАЗи надійні, хороші, теплі мають м'які сидіння а Богдани значить повне гівно.... Ох і народ в нас, самі спонсорують агресора купуючи в нього товар і всюди кричать зрада..
К. лучанин до ХХХ Показати IP 30 Серпня 2018 20:49
При чому тут "кацапські ПАЗи " ? Не розбираєшся , то не пиши дурні! Отак воно і є, що Богдани " повне гімно". Автобуси треба робити ЯКІСНО, щоб був комфорт і безпека для пасажирів. Німці , які колись були на ЛуАзі поза очі казали , що ці автобуси неможна назвати автобусами , їх навіть країни 3-го свті не куплять. А ти щось пишеш про агресора . Не вали з хворої голови на здорову! Ти в машинобудуванні не працював ,це є очевидним фактом і намагаєшся судити про те чого не знаєш...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus