USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан вчать боротися з торгівлею людьми

9 Лютого 2017 15:21
Інсталяцію, що привертає увагу до проблеми торгівлі людьми, презентували у центрі Луцька.

Інсталяцію «Грані в кубі» відкрили 9 лютого на Театральному майдані у Луцьку.

За підтримки Міжнародної організації з міграції лучанам презентували інсталяцію «Грані в кубі» з метою поширення інформації щодо протидії торгівлі людьми.

Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця зазначив, що попри те, що вислів «торгівля людьми» має відголосок рабовласницького періоду, проблема є актуальною для суспільства нині. Масштаби проблеми визначити складно, адже постраждалі рідко звертаються за допомогою. Так, протягом минулого року у міськраду звернулися лише чотири особи, які постраждали від торгівлі людьми. На думку посадовця, ці показники не співмірні з реальними фактами, тому людей потрібно більше інформувати, пояснювати їм їхні права та допомагати.


Спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Ірина Мидловець розповіла, що проблема рабства існує і в 21-му сторіччі, лишаючись актуальною для України. Лише за оціночними даними Представництва, більше 160 тисяч українців з 1991 року постраждали від торгівлі людьми. Сьогодні, коли Україна переживає складний момент військового конфлікту та економічної кризи, це стає додатковими факторами ризику. Метою інсталяції «Грані в кубі», яка складається з трьох інформаційних кубів, які закликають людей знати, розуміти та діяти. На гранях інформаційних кубів вказана корисна інформація про те, як розпізнати торгівлю людьми, наведені історії постраждалих, правила безпеки, про які потрібно прятати, коли виїжджаєш закордон чи прагнеш працевлаштуватися у власній країні. Потрапити у ситуацію торгівлі людьми можна не лише під час виїзду закордон з метою працевлаштування.


Один із кубів закликає до активних дій, адже об’єднавшись, українці зможуть захистити рідних та близьких, поділившись інформацією, яка вказана на гранях кубів. Робота з протидії торгівлі людьми можлива лише в тісній співпраці між міжнародними структурами, громадськими організаціями та державними структурами. Лише протягом 2016 року Представництво МОМ в Україні надало допомогу 1151 постраждалому від торгівлі людьми, що на 55% більше, ніж у 2015 році. Більшість постраждалих – молодь, люди, віком до 35 років, 60% - чоловіки (попри розповсюджений стереотип про торгівлю людьми як торгівлю дівчатами з метою сексуальної експлуатації). Наразі 94% постраждалих українців постраждали від трудової експлуатації. Наймолодшій постраждалій від торгівлі людьми було 3 роки, найстаршій - 83. Це підтверджує факт, що жоден, незалежно від віку, соціального статусу, походження не застрахований від цієї проблеми.

Директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Василь Панчук зауважив, що проблема протидії торгівлі людьми лягає на плечі кожного. Він наголосив, що попередити проблему завжди легше, ніж боротися з її наслідками.


Голова правління ГО «Велес+» Віктор Вальчук розповів, що на теренах Волині громадська організація працює вже 10 років, і можна стверджувати, що обізнані люди більш захищені. Неодноразово під час інформаційних кампаній люди отримували інформацію про те, як убезпечити себе під час подорожей, перебування в іноземних країнах. Він відзначив, що торгівля людьми не обов’язково передбачає перетин кордону – вона відбувається і в межах держави, має різноманітні форми – рабської парці, залучення до злочинної діяльності, різних видів експлуатації. За конфіденційними консультація ми він радив звертатися в ГО перед виїздом закордон та після повернення. Протягом минулого року шестеро постраждалих від торгівлі людьми волинян отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Цей статус надає право не лише на отримання одноразової матеріальної допомоги, а й безоплатне медичне обстеження та лікування, отримання інформації правового, психологічного характеру тощо.


Вказана інформаційна кампанія здійснюється Представництвом МОМ в Україні у партнерстві з Міністерством соціальної політики України за фінансування міністерства закордонних справ Королівства Норвегія та підтримки через проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Луцьк став п’ятою зупинкою «Граней в кубі» (експозиція відвідала Київ, Вінницю, Житомир та Рівне). Протягом двох тижнів до 22 лютого партнерські громадські організації та соціальні служби будуть проводити інформаційно-просвітницькі заходи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
? Показати IP 9 Лютого 2017 15:57
Клоунада,краще сніг би чистили з такими пиками.
валік Показати IP 9 Лютого 2017 16:21
Це той Вальчук-алкаш, помічник Лапіна, який шмаляв із маузера по людях, а потім сказав, що він хворий на голову?
Саша Показати IP 9 Лютого 2017 16:21
а чому не було написів "Людина - не мішень".
Лапін Показати IP 9 Лютого 2017 16:24
добре, що у мене знайомі у наркодиспансері і дурці, а то б загребли Вітю нафіг. а так 200 баксов і все порішали
ВВ Показати IP 9 Лютого 2017 16:42
Ви що мудили? Коментуєте шлак один. Новина досить інформативна. Правда деталізацію треба було б описати, щоб не шукати в неті. Українців багато за кордон їде, і краще їх попереджувати не в центрі, а у візовому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus