USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині жертви торгівлі людьми – в кожному районі

12 Червня 2014 15:28
Громадські організації Волині починають об’єднуватися задля боротьби із торгівлею людьми. Долучитися до спільного проекту закликають усіх небайдужих.

Жертвою торгівлі людьми може стати кожен волинянин, незалежно від соціального статусу, віку чи статі. Про це йшлося під час прес-конференції у Волинському прес-клубі на тему «Утворення мережі громадських організацій у Волинській області щодо дотримання прав людини у сфері протидії торгівлі людьми» сьогодні, 12-го червня.

Громадська організація «Асоціація місцевого розвитку «Велес» до 20 червня приймає заявки на участь у тренінгах із протидії торгівлі людьми та наданні допомоги постраждалим. По тому вони планують створити мережу громадських активістів, які разом боротимуться проти насилля над волинянами.

«Ми започаткували цей проект, бо ми фізично не встигаємо з роботою із протидії торгівлі людьми, оскільки ми єдина організація в області, яка цим займається. На Волині жертви торгівлі людьми є в кожному районі. Підготувавши фахівців з надання допомоги постраждалим, ми хочемо об’єднаєднати їх в мережу, аби разом допомагати волинянам, попереджаючи торгівлю людьми. Опісля проведемо моніторинг: чи державні органи належно займаються вирішенням цієї проблеми, що саме роблять задля протидії торгівлі людьми. У цій сфері обов’язки покладені на всіх посадових осіб - від сільського голови до губернатора», - роз’яснює суть проекту голова правління громадської організації «Асоціація місцевого розвитку «Велес» Віктор Вальчук.
Він додає, що досі, за роки незалежності України, жоден постраждалий на Волині від торгівлі людьми не отримав офіційний статус.

Зауважимо, що коли постраждалому надано офіційний статус жертви від торгівлі людьми – він отримує соціальні допомоги. Згідно із законами України, це: одноразова матеріальна допомога, допомога в отриманні освіти, психологічна, правова допомоги, безкоштовне медичне обстеження й лікування.

Загалом, торгівля людьми – проблема світового масштабу, наголошують експерти. Для прикладу, в Америці торговці людьми заробляють в рік до 9 мільярдів доларів США. Проблема ще більша в Європі. Рада Європи констатує, що «за останні десять років торгівля людьми досягла масштабів епідемії». У цьому регіоні на біді інших работорговці заробляють понад 40 мільярдів доларів США.

Згідно з результатами аналізу Центру Безпеки Людини, в Європі щорічно в рабство продають до 4 мільйонів людей.

В Україні, згідно з оцінками національних експертів, починаючи з 1992-го року до 2010-го року продали 500 тисяч українок за кордон з метою сексуального рабства.

Віктор Вальчук розповідає, що є група ризику, яка, їдучи за кордон, найчастіше попадає в рабство.

«Це малозабезпечені люди, із багатодітних сімей, самотні, алкозалежні, жертви насилля в сім’ї. З цієї категорії 85% стають жертвами торгівлі людьми. Однак в біду може потрапити кожен. Нещодавно був випадок на Волині: жінка казала: кому я треба, мені 43 роки, й поїхала в Польщу працювати домогосподаркою. Там її завели в лікарню на медобстеження, мовляв в українських лікарнях дають «липи». Їй дали ліки, які викликали болі у нирках. Як був гострий приступ – відправили в медзаклад на лікування. Через півроку повернулася додому й пішла на обстеження, виявилося, що їй одну нирку вирізали. Згідно з різними оцінками, ціна цього органу від 10 до 20 тисяч доларів», - розповідає голова правління громадської організації «Асоціація місцевого розвитку «Велес».

Проект «Утворення мережі громадських організацій у Волинській області щодо дотримання прав людини у сфері протидії торгівлі людьми» реалізується завдяки підтримці Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus