USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанка вишила вертеп

10 Січня 2014 11:00
Рукотворне диво виставляється під час різдвяних свят у храмі Святого Миколая, пише «Луцький замок». Авторка вишитого вертепу – лучанка Оксана Кріль.

Торік майстриня виставила вишитий вертеп у тому ж храмі, і ледь не пожалкувала: наші люди, вочевидь, без «мацання» не йняли віри, що вишуканий вертеп із вишитими об’ємними фігурками – не оптичний обман. У результаті, плід дворічної роботи повернули автору пошкодженим, брудним, з проколеними іржавими штирями ляльками. Цьогоріч Оксана Кріль відреставрувала свою роботу і наважилася виставити її вдруге, сподіваючись, що цього разу люди оцінять її працю.

До Луцька жінка переїхала після заміжжя у 1998 році. А на її батьківщині - в селі Жидачів, що на Львівщині, – вишивкою займається чи не кожна господиня. Мама Оксани також була майстринею вишивки, а сама жінка ще зі школи почала вишивати картини.

Оксана розповідає, що в її доробку – більше півсотні картин. На створення великого виробу йде кілька місяців.

«Використовую французькі нитки DMC, вони кращі за «Анкор», бо не линяють, їх можна навіть виварювати. А базарні нитки боронь, Боже, брати! Вони шерстяні, мальовані, одразу «полізуть», рвуться, і палітри доброї нема у них. Ними хіба що сувенірні рушники вишивати», - ділиться професійними тонкощами майстриня.

Схему різдвяного вертепу жінці привезла її мама з Італії. Оксана Кріль зізналася, що попередньо вона порадилася зі священиком і отримала його схвалення.

«Виготовила 14 фігурок, вишиваючи їх з двох боків, тоді наповнила їх синтепоном, зшила. Вибудувала згідно з різдвяним сюжетом, і ще додала до загальної картини своєї фантазії, наприклад, зірочки, місяць, тощо. Цього року ще планую зробити хатинку. Нічого складного у цьому вертепі не було – я робила його з великим задоволенням», - каже жінка.

Оксана Кріль розповідає, що може вишивати різними техніками: хрестиком, на півхрестиком, гладдю. А мріє вона про те, щоб організувати зі своїх вишивок персональну виставку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus