USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Лучани – проти знесення гаражів, які простояли понад 40 років

5 Вересня 2016 15:42
Вулиця Гірна, що у Луцьку – гуде, як вулик. Відповідно до рішення виконкому, там мають знести 83 незаконно встановлені гаражі. Власники цих конструкцій переконують: свого часу землю під гаражі віддало командування військової частини, яка там розташовувалася. Але коли землю передали місту, то гаражів на папері не залишилося. Дізнавшись, що ці гаражі міськвиконком вирішив знести, мешканці вулиці прийшли на пленарне засідання сесії міськради.

Аби вирішити питання, яке турбує лучан, в міській раді організували виїзний День депутата сьогодні, 5 вересня.

Так, 83 металеві конструкції на вулиці Гірній простояли вже більше 40 років. Свого часу, пояснюють лучани-власники гаражів, це була територія військового містечка.

«Задля підвищення боєздатності війська службовцям дозволили поставити тут гаражі. Сьогодні це – гаражі здебільшого або вдів військових пенсіонерів, або самих військових пенсіонерів. Якщо ці гаражі знесуть – то територію може чекати та ж доля, що й сусідню ділянку, де колишня казарма не раз горіла, все заросло бур’янами і кущами», - розповідає Михайло Назарчук.
Власне, попередньо, під час зборів, місцеві мешканці обрали ініціативну групу, яка готова боротися за гаражі, до складу цієї групи й увійшов пан Михайло. Кажуть - готові й в міську казну платити, аби лиш було де поставити свої автівки.

Представники міськради – головний художник Ярослав Матвіїв та начальник відділу землеустрою управління земельних ресурсів міськради Валентина Бурлака пояснюють: на жоден з гаражів немає документів, більшість з них стоять на комунікаціях чи червоних лініях. А узаконити існуючі гаражі немає законних підстав. Виняток – лише інваліди І та ІІ груп, які мають авто з ручним керуванням.
«Чинним законодавством не передбачено виділення земельної ділянки під існуючі гаражі. А, приміром, під гаражний кооператив має бути виділена вільна ділянка, де передбачені санітарно-захисна зона, пожежний заїзд та виїзд, не повинно бути комунікацій», - пояснює Валентина Бурлака.

Натомість лучани, які мешкають на вулиці Гірній розповідають: свого часу всі дозволи їм давало керівництво військової частини, і тоді ніхто не заперечував, аби ці гаражі тут таки стояли. Припускали й те, що цю ділянку хтось приглянув собі під будівництво.
Та директор департаменту муніципальної поліції міськради Юлія Сиротинська пояснила: рішення про демонтаж гаражів почали готувати після скарги інших мешканців, які нарікали на антисанітарію, на те, що тут збираються безхатьки. Гаражі ж встановлені без жодних документів, і за оренду ніхто в міську казну за більш як 40 літ ніхто не платив. А самі ж гаражі, на її переконання більше використовуються як підсобки, а не місця для «ночівлі» автівок.
«Практика в нас є хороша: після того як ми демонтовуємо такі конструкції, прекрасно люди живуть і розміщують свої речі. І я можу побитися об заклад: якби ми почали відкривати гаражі, то у 80% з них зберігається домашній непотріб, який ви не хочете зберігати в своїх квартирах та будинках, і , в кращому випадку, у 20% з цих гаражів розміщені автомобілі. Там вже викопані підвали, зберігаються старі меблі, консервація», - зазначає посадовець.
Лучанам також запропонували декілька варіантів вирішення питання: по-перше, інвалідам, які мають право на узаконення таких конструкцій, подати документи до ЦНАПу. По-друге, вони ж можуть об’єднатися в гаражний кооператив. Або ж – знести гаражі, та й по всьому.

Як приклад – назвали ситуацію на вулиці Карбишева, де зараз лучани розробляють документацію на новий кооператив. Але для цього люди зняли усі 32 гаражі, щоб показати, що ця ділянка вільна, і почали виготовляти паралельно документи на кооператив, який умістить вдвічі більше автівок.

На це пролунали вигуки «Дуристика!», «Мені міський голова особисто пообіцяв, що ніяких гаражів зносити не будуть, і закрийте рот!», «Поважайте старших людей».
Фактично, думки власників гаражів розділилися на тих, хто хоче організувати кооператив і вони просять сприяння від міськради як це зробити і на тих, хто хоче залишити все як є. Урешті, учасники зустрічі домовилися: до завтра до обіду мають завершити об лікування гаражів. До цього часу власники мають прийти в департамент муніципальної поліції і підтвердити, що вони є мешканцями будинку на вулиці Гірна,2. Гаражі, чиїх власників не знайдуть - знесуть в першу чергу. По тому, ймовірно. ініціативна група продовжить боротися за гаражі, які вже стоять десятк років на цій вулиці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
стефко Показати IP 5 Вересня 2016 16:12
Якщо в інших районах позносили, то на Гірній чим кращі власники гаражів?! Нехай би зразу протестували, а зараз. - нечесно по відношенню до інших!!!!
Нечесно брехати до стефко Показати IP 5 Вересня 2016 16:53
власники гаражів збрехали про 40 років.там гаражі стоять небільше 15 років...а деякі і рік два
123 Показати IP 5 Вересня 2016 16:48
я мешкаю на Гірній. Зносьте все. Бруд і сморід, окрім того половина зберігає мотлох і непотріб
Green Показати IP 5 Вересня 2016 17:10
Розчищають місце для чергової будови,на них хтось добре гроші відмиває
Green Показати IP 5 Вересня 2016 17:12
Розчищають місце для чергової новобудови,хтось на них добре гроші відмиває
Лучанин Показати IP 5 Вересня 2016 18:04
Що входить в обов'язки муніципальної поліції? Вірніше що вона робить для людей, для простих звичайних людей, для більшості? Хоч щось хорошого зроблено? Ганяють на ринках бабок, які привезли трохи овочів чи фруктів продати, собі хоч якусь копійку заробити, а людям дешевше віддати (а проти лише ті хто має бабло та зв'язки, хто закуповлюється в супермаркетах не рахуючи сильно грошей); майно в людей вдбирають, нажите роками. Рекет, чи не так? Хоів написати що узаконений, так вони ще й не під який закон не підпадають. Тобто депутатській чи радський виходить. А могли б і людям щось корисне зробити, але нащо вони їм. А між іншим, кожен з тих кому вони "хороші" справи роблять ще й зарплату їм податками платить, тобто самі собі ... риють.
АС до Лучанин Показати IP 5 Вересня 2016 18:17
А чому вам допомагати? Чому сильний повинен заступатись за слабкого? Чому слабаки не можуть відстояти свої права зібратись в толпу і показати хто тут головний? Тому що слабаки не здатні творити добро,от міська влада і покаже їм де їх місце,навіть приїхали з ними говорити в любій іншій країні знесли і податки заставили заплатити за 40 років
127 Показати IP 5 Вересня 2016 18:46
Незаконно встановлені 40 тому. Повна маячня! Будете знати, лучани, кого обирати.
Анонім Показати IP 5 Вересня 2016 19:07
Да брехня то все. Ми там грали в футбол на площадці, де зараз гаражі. А мені явно не п"ятдесят і не сорок. Розвалилася військова частина і як гриби після дощу повиростали гаражі. Навіть пам"ятаю, що доки була частина КПП, до військового містечка нерозвалена, доти і не було гаражів.
Ідіть.... Показати IP 5 Вересня 2016 21:15
Последний кадр точно по поэту:И пошел он солнцем палимый,повторяя суди их блин Бог.....
Анонім Показати IP 5 Вересня 2016 21:38
площадка для футболу є просто її засипали землею, коли бодували будинок на Ковельській що знаходиться навпроти ПАККО. І гаражі в цьому не винні!!!!!!!!!!!!!!
Противхалуп Показати IP 6 Вересня 2016 00:13
Аргументы железные: "мне генерал 40 лет назад разрешил","а мне мэр обещал" "законы и налоги нам нипочем-коммунизма хотим"!
Тетяна Показати IP 6 Вересня 2016 14:45
Особисто мені стало приємніше ходили вулицями коли немає цих черепашок за якими курять і пі**ють. Це парковочні місця для всіх мншканців.
Лучанин Показати IP 6 Вересня 2016 15:56
Була військова частина-дозволяли військовим ставити гаражі,зараз вже військової чатини нема-бо розформували-значить і гаражів там немає бути!Там тільки хлам тримають-бо не хочуть його тримати в своїх квартирах.Тим більше що Гаражі встановлені без жодних документів, і за оренду ніхто в міську казну неплатив-то як вони можуть там до цих пір стояти?Потрібно негайно їх зносити!Це вина міської ради що до цих пір не прийняла дані гаражі!Розсмішили:"Задля підвищення боєздатності війська службовцям дозволили поставити тут гаражі".Що це таке той пан меле?До чого тут боєздатність до гаражів?Ніякого відношення гаражі до підвищення боєздатності війська немають!
Петро Показати IP 7 Вересня 2016 01:28
Наші гаражі теж зносили. А що зараз там? Бруд, заросло все травою в якій спокійно розпивають бомжі. бо та територія не використовувалася і не використовується дальше. кому гаражі заважали. здається не те роблять муніципали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus