USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанин – про міжнародний досвід і кар’єрне зростання

1 Жовтня 2015 07:00
Лучанин Володимир Павлік впевнений, що мешканці обласного центру Волині вмотивовані вивчати та впроваджувати у власну практику досвід зарубіжних колег. Це він доводить на практиці діяльності Міжнародного проекту культурно-професійних обмінів.

На його думку, незаангажованість іноземців вселяє довіру до їхньої діяльності, але змушує також об’єктивно проаналізувати роботу українських спеціалістів усіх вертикалей і рівнів щодо європейських стандартів фаховості.

Таку можливість надає Центр культурно-професійних обмінів, натхненником, організатором і керівником якого уже більш як 11 років є лучанин Володимир Павлік. Цей унікальний «стартап» під назвою Міжнародний проект культурно-професійних обмінів працює для українців, які вмотивовані вивчати та впроваджувати у власну практику досвід зарубіжних колег.

Більш як 3 тисячі українських фахівців – юристів, архітекторів, лікарів – не лише з Волині, а й усієї України, скористалися можливостями професійного та культурного спілкування з колегами країн Європи та США. Франція, Італія, Люксембург, Голландія, Німеччина, Австрія, Данія, Швеція, Литва, Словаччина, Чехія, Угорщина, США – загалом географія організованих в рамках Міжнародного проекту поїздок охоплює 18 країн на двох континентах. Звичайно, Інтернет дає змогу спілкування онлайн і є неоціненним у пошуку найновішої фахової інформації.

Але важко переоцінити корисність та вплив безпосереднього спілкування з фахівцями, знайомства з методикою роботи закордонних колег, участі у дискусіях та обміну досвідом. Та навіть перебування у стінах європейських установ, що вражають контрастами, спонукають до порівняння та надзвичайно мотивують до власного професійного зростання і вдосконалення.

Програми професійних обмінів є сертифіковані та максимально орієнтовані на отримання ексклюзивної практичної інформації. Обов’язковою частиною програми перебування у країні є знайомство з визначними місцями, мальовничими локаціями, місцевими цікавинками. Українцям варто поспостерігати не лише за щоденною професійною рутиною, а й дозвіллям своїх колег поза стінами установ, занурившись у атмосферу європейського життя, спілкуючись у невимушеній неформальній атмосфері.

Учасники поїздок зауважують, наскільки зарубіжний стиль роботи, методики, звичаї, ставлення, спілкування разюче відрізняються до звиклого, на жаль, для нас корумпованого оточення. Європейські чиновники набагато доступніші, скромніші та толерантніші у порівнянні з українськими бюрократами. Наприклад, біля будівлі Верховного суду Данії є спеціальний паркувальний майданчик для… велосипедів суддів. А у президента Верховного суду та головного прокурора Данії, до речі, однієї з найбагатших країн Європи, одна службова автівка на двох. І таких промовистих деталей безліч. Це навіть може стати темою окремої розмови.

Таке тісне спілкування українських фахівців з зарубіжними колегами на професійні теми не лише сприяє плідному обміну досвідом, накопиченню вражень та корисних контактів, а й змушує переглянути власні підходи і скоригувати пріоритети у своїй роботі. Учасники проекту визнають, що цей досвід дуже впливає на їхню подальшу кар’єру, відкриває можливості там, де їх не було раніше.

Володимир Павлік розповідає: «Ось адвокат з Хмельницького після поїздки до Угорщини і спілкування з президентом адвокатури цієї країни став підтримувати зв'язки з тамтешніми колегами, і після переїзду до Києва з одним із них організував спільну українсько-угорську юридичну фірму. А після поїздки до Франції і відвідин тамтешньої Державної ради Франції, яка є одночасно Вищим адміністративним судом, у нас, як мені сказали, з'явилися пропозиції юристів про внесення відповідних змін у законодавство, які б сприяли контролю за дотриманням законності в Україні. У тій же Швеції казали, що зацікавилися Україною і налагодять зв'язки з нашими юристами. Знаю, що такі переговори велися, але це уже на рівні верховних судів і відповідних міністерств, і я радий, що ми якоюсь мірою сприяли налагодженню контактів».

Робота Міжнародного проекту культурно-професійних обмінів координується за участю українських і закордонних дипломатів, послів, більшість з яких всіляко сприяють його діяльності щодо створення позитивного іміджу України за кордоном. Саме таку дієву допомогу надавали Надзвичайний і Повноважний Посол в Австрії Євген Чорнобривко, Генеральний консул України в Чикаго Василь Козаченко, який згодом став послом України у Нідерландах і продовжував контактувати з проектом.

Добрим словом згадується сприяння у професійному обміні Бориса Клімчука у часи його каденції на посаді Надзвичайного і Повноважного Посла у Литві.

У складі груп учасників професійних обмінів активними є волиняни. Це лікарі, архітектори, юристи не лише з Луцька, а й з Ковеля, Маневицького, Камінь-Каширського, Рожищенського районів. Дуже дієво підтримали такі пропозиції для фахового вдосконалення голова Апеляційного суду у Волинській області Петро Філюк та член Вищої ради юстиції України Сергій Сафулько.

Саме в ці останні вересневі дні одна група українських фахівців вирушила до Італії на конференцію з питань захисту прав людини та її власності, а інша група учасників бере участь у надзвичайно насиченій навчальній програмі для юристів у Лондоні з зустрічами у найпрестижніших юридичних установах Великої Британії, в т.ч. Парламенті, Верховному суді, Лондонському Міжнародному Третейському Суді.

Планується поїздка наших юристів до Страсбургу для участі у міжнародному семінарі з питань успішного звернення до Євросуду з прав людини. Триває підготовка участі українських юристів у семінарі у Канаді. А ось уже восени група голландських та італійських юристів готуються до професійної мандрівки Україною, і розпочнеться їх знайомство з нашою країною саме з Луцька.

Діяльність Центру культурно-професійних обмінів спрямована на підтримку вітчизняних спеціалістів, які зацікавлені у впровадженні європейських стандартів фаховості у своїй професійній роботі. Адже розбудова України, її зміцнення та розвиток – справа в першу чергу самих українців.

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
матата Показати IP 1 Жовтня 2015 10:48
чуваку 58 років краситься і ніяк не зійде зі 100-метровки))) вічномолодий!
коля до матата Показати IP 1 Жовтня 2015 14:45
головне шо тьолочькі ще ведуться
007 до коля Показати IP 2 Жовтня 2015 20:04
хлопці, заздріть мовчки))))
Ярек Показати IP 1 Жовтня 2015 13:23
Так це ж добре!
Олександр К. Показати IP 21 Жовтня 2015 00:31
коментар було видалено
Арт Показати IP 21 Жовтня 2015 11:04
Не краситься !
Emma Показати IP 21 Жовтня 2015 14:20
Люди милі, стаття ж не про вік і не про дівчат. Заздрили б вже мовчки.
вікторія Показати IP 21 Жовтня 2016 12:20
а художників кудись возять???є обмін досвідом чи це тільки для юристів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus