USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Луцьк бузковий. ФОТОРЕПОРТАЖ

2 Травня 2014 09:29
Важко уявити собі волинські сади без квітучого бузку, адже цей прекрасний квітучий кущ росте майже біля кожної оселі на Волині. Квіти бузку милують очі, наповнюють повітря тонким ароматом. Коли зацвітає бузок, кожен кущ його нагадує величезний букет. Квіти бузку мають найрізноманітніший колір – всі відтінки веселки: білий, блакитний, рожевий, бузковий, червоний і ліловий. Суцвіття бузку нагадують пухнастий хвіст лисиці.
До слова, батьківщина бузку - райони Малої Азії та Персії. Європа з бузком познайомилася тільки в шістнадцятому сторіччі нашої ери, а в Карпатах до цих пір його можна зустріти в дикому вигляді. З появою і назвою бузку пов'язано безліч легенд і переказів, причому, у кожного народу є своя власна версія.
У скандинавських легендах стверджується, що бузок була створений веселкою і сонцем, коли богиня Весни вирішила розбудити сонце і його постійну супутницю веселку на ім'я Ірис. Змішавши білі промені сонця і строкаті промені веселки, богиня Весни спочатку почала обсипати ними землю і всюди - на луках, на гілках дерев виникали яскраві квіти. Але коли богиня дісталася до Скандинавії з усіх фарб веселки залишилася тільки бузкова, в результаті чого вся земля виявилася вкрита ліловим бузком.
У стародавніх греків була своя думка про походженняназви бузку, що і виразилося у старовинній легенді про зустріч молодого Пана - бога лугів і лісів з прекрасною річковий німфою Сірінг - ніжною Вісницею ранкової зорі. Зустрівши Сірінг, Пан був зачарований її красою і ніжною грацією настільки, що залишив свої забави і вирішив з нею поговорити. Чомусь Сирінга злякалася Пана і спробувала втекти. Бажаючи її заспокоїти, Пан пішов за нею, але сталося несподіване перетворення німфи в надзвичайно красивий кущ із запашними ліловими ніжними квітами. Звідси і пішла назва рослини «бузок» (російською – сирень) - по імені німфи Сірінг.
З квітками бузку пов'язано безліч звичаїв і обрядів у різних народів. Молоді дівчата використовували бузок для гадання:щоб бути щасливою, потрібно було знайти квітку бузку з п'ятьма пелюстками. Особливо великою кількістю таких квіток відрізняється білий бузок, а лілові п'ятипелюсткові квіти зустрічаються значно рідше. При виявленні такого квітки щасливиці з'їдали його на щастя чи засушували між сторінок книг. Цей звичай у деяких місцях зберігся до нашого часу.
Бузок оспівували українські поети та письменники. Зокрема, про цю квітку писав Максим Рильський:


Цвітуть бузки, садок біліє
І тихо ронить пелюстки,
Напівзабуте знову мріє,
Як помах милої руки.
У небі вітер кучерявий
Колише теплую блакить,
І на землі гойдає трави,
І затихає, й знов шумить.
І раптом схоплює на крила
Хвилясті співи журавлів, —
І давня казка, вічно мила,

Зринає крізь хвилястий спів.










Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Читач Показати IP 2 Травня 2014 10:00
коментар було видалено
Ляля до Читач Показати IP 2 Травня 2014 13:06
Маленький, заспокойся=) Все буде добре=) Виросте і в тебе бузок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus