USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Луцьк не створює жодних проблем зі смородом», – Григорій Недопад

5 Березня 2018 12:23
Канава з нечистотами, що нині простяглася вздовж траси у Гіркій Полонці біля каналізаційно-насосної станції, загрожує знову перетворитися у нестерпну смердючу проблему для жителів цього села і навіть для окремих районів Луцька.

Аби вирішити питання зі зливом нечистот і поширенням ядучого запаху в районі Гіркої Полонки, у Волинській ОДА пропонують приєднати стоки села до каналізаційних мереж Луцька.

На думку Григорія Недопада, першого заступника Луцького міського голови, такий варіант лише ускладнить ситуацію, адже тоді всі стоки міста потраплятимуть в очисні споруди села Липляни, де проблема смороду й без того гостра. Збільшення стоків призведе до катастрофічного забруднення повітря у Липлянах і створить додаткове навантаження на мережі Луцька.

Днями заступник міського голови Григорій Недопад і директор департаменту ЖКГ Юрій Крась здійснили рейд проблемними районами Гіркої Полонки й Липлян спільно із керівниками відповідних структур Волині.

Спочатку шукали причини виникнення зловонної канави у Гіркій Полонці поблизу траси. Можливою причиною її появи називають збільшення несанкціонованих викидів асенізаторів, які відкачують нечистоти з приватних будинків. Каналізаційна насосна станція не справляється із фекальними відходами, обсяги яких значно збільшилися із розбудовою житлового масиву у Гіркій Полонці.

«Ми не справляємося із об’ємами відходів, – зазначила під час зустрічі із владцями сільський голова Гіркої Полонки Ніна Семенович. – Є необхідність у відкачуванні відходів у багатьох місцях. Ми змушені заключати договір про вивезення каналізаційних стоків з місцевим комунальним підприємством, але цього не достатньо».

У нинішніх реаліях Гірка Полонка бачить вихід у підключенні до каналізаційних мереж Луцька, але при цьому бажання до об'єднання із містом сільська рада не виявляє, при тому, що дошкільнята села Полонка відвідують луцькі садочки, співпраця із містом нині доволі активна і мала б гарні перспективи.

– У 2017 році в авральному порядку були виділені кошти і побудовано очисні споруди в районі Вересневого, де через шкідливі викиди з цукрового заводу потерпали Львівська, ГПЗ, інші частини міста, – розповів Григорій Недопад. – Таким чином проблему було вирішено. Щоб не створювати каналізаційний колапс на території міста, треба здійснювати модернізацію каналізаційно-насосної станції. Вартість робіт – близько 700 тисяч гривень. 350 тисяч виділить ОДА і ще 350 тисяч будемо шукати з міського бюджету.

– Необхідно враховувати, що усі стоки Луцька потрапляють на очисні споруди в Липлянах. А якщо до цього додати ще й стоки з Гіркої Полонки, то мешканці Липлян і ближніх регіонів ще більше страждатимуть від нестерпних запахів. А там проблема із смородом і так дуже серйозна. Отже, якщо таким чином вирішити проблему Гіркої Полонки, то будуть створені додаткові великі проблеми для Липлян.

– Місто уже забрало всі каналізаційні стоки району Вересневе у свою каналізаційну мережу, – розповів Григорій Недопад. – Ми не робимо жодних викидів на поля фільтрації цукрового заводу і не створюємо жодних проблем зі смородом, до Луцька претензій тут немає ніяких.

Якщо запрацює біоетаноловий завод і знову відновляться дріжджові викиди на поля фільтрації, це може призводити до виникнення їдкого запаху. Але це питання не в компетенції Луцької міської ради, це питання треба вирішувати на рівні області, а можливо і держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вася Показати IP 5 Березня 2018 12:35
Це тече господарсько-побутова каналізація (фекальна) від Приступи. Перекрийте йому воду, нарахуйте збитки і все перестане текти. *олопи!
Лучанин Показати IP 5 Березня 2018 12:49
Влада грєб..на!!! Кого цікавлять ваші отмазки. Якби у Вашій хаті смерділо чи вирішували ви ще б якісь проблеми??? Позорніки. Шантажують вони Полонку...Домовляйтеся, працюйте, вирішуйте. Нафіга Вас там всіх прставили. Гріша роби шось. Європейці приїздять носа закривають ГАНЬБА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus