USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Луцьк прощався з двома героями

1 Вересня 2014 15:28
Молодих лучан, яким довелося скласти найважливіший екзамен не у школі, а на полі бою, проводжали в останню путь у Луцьку.

Відспівування та громадська панахида за двома загиблими на Сході бійцями 51-ї окремої механізованої бригади Романом Лучуком та Юрієм Оніщуком відбулася сьогодні, 1 вересня.

Відспівували загиблих у Свято-Троїцькому кафедральному соборі. Як зазначив митрополит Луцький та Волинський Михаїл, біль та скорбота сьогодні наповнюють чашу нашого терпіння, адже у храмі знову молитимуться, проводжаючи в останню дорогу кращих синів, героїв, які зі своїми друзями та побратимами захищали нашу Україну.

Він наголосив, що біль, який сьогодні відчувають у своїх серцях батьки хлопців – наш загальний біль. Він зауважив, що усе менше людей, бачачи жалобну процесію на Театральному майдані, проходять повз не зупинившись. З його слів, раніше людям здавалося, що «це чиєсь горе», в певний момент почали звикати до того, що «знов одного застрілили». Тепер українська свідомість пробуджується і люди говорять про те, що горе прийшло у місто та область. Не важливо, з якого міста чи села загиблий воїн, сльоза котиться у всіх волинян, адже це наше горе.

«Немає сторонніх та чужих, тому що вони загинули не за своє особисте, а за нас, за нашу Україну, за наш край. Гинуть кращі, гине цвіт нації, ті, хто в думках мають не своє особисте, а розуміють слово Батьківщина – земля твоїх батьків», - зазначив Михаїл.

Він також сказав, що спільне горе спонукає нас до об’єднання, духовної близькості, бути більш дружними, терплячими один до одного за життя. З його слів, двоє загиблих бійців спонукають нас змінитися на краще. Насамкінець, він побажав, щоб це був останній такий похорон у Луцьку та наголосив, що цими синами України ми пишаємося та будемо пишатися.


Труни пронесли жалобною ходою на Театральний майдан під звуки вже традиційної для похорону героїв пісні «Пливе кача».

Під час громадської панахиди Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що солдати загинули захищаючи суверенітет України і своїх близьких. Вони, з його слів, загинули заради того, щоб сьогодні у Луцьку під мирним небом багато діток пішло у школу, студенти - у навчальні заклади. Міський голова висловив слова співчуття родинам загиблих від імені усіх лучан та зазначив, що героїв пам’ятатимуть завжди, вони залишаться у пам’яті лучан та на сторінках історії України.

Пам'ять полеглих вшанували хвилиною мовчання.

Військовий комісар Луцького об’єднаного міського військового комісаріату Василь Худик розповів, що сапер відділення механізованих мостів інженерно-саперної роти групи інженерних загороджень 51-ї ОМБ Роман Лучук та номер обслуги мінометної батареї третього механізованого батальйону 51-ї ОМБ Юрій Оніщук з гідністю та честю виконували свій громадянський обов’язок щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України. Він запевнив, що держава забезпечить соціальний захист родинам загиблих воїнів, а військові ЗСУ гідно доведуть справу до кінця.


Директор ЗОШ № 19 Юрій Левченко зауважив, що випускник школи Роман Лучук пішов боронити країну, взявши у руки зброю, тому що кривавий та жорстокий ворог прийшов у нашу Україну, вбиваючи жінок та дітей та руйнуючи міста і села. З його слів, загиблий був скромним та розумним хлопцем, який любив свою Батьківщину та матір.

«Найважчий свій екзамен він склав не за шкільною партою, а на полі бою, він до кінця виконав свій громадянський обов’язок та віддав своє життя за Батьківщину», - зазначив Юрій Левченко.

Він розповів, що кажуть, що души воїнів, полеглих за свій народ, потрапляють одразу до Бога. Педагог звернув увагу на те, що ми проводжаємо своїх воїнів разом на центральному майдані міста, а загарбники ховають своїх нишком, таємно, як злодіїв. Це означає, що за нами правда і Бог дасть нам сили перемогти.


Директор ЗОШ № 15 Світлана Романюк зауважила, що сум прийшов у шкільну родину, адже на полі бою загинув випускник школи Юрій Оніщук. З її слів, він був добросовісним учнем, доброю дитиною та справжнім громадянином України. Вона висловила співчуття родині полеглого від батьківської громади та вчительського колективу школи.

«Ми чітко знаємо, що він герой, тому що він боронив нашу землю та боровся за те, щоб сьогодні у нас було свято знань, щоб наші діти йшли у школу. Ми завжди будемо пам’ятати Юрія як захисника Вітчизни. Вічна пам'ять герою», - звернулася до присутніх Світлана Романюк.

Під вигуки «герої не вмирають» труни з тілами загиблих пронесли Театральним майданом до авто. Поховають героїв на Алеї почесних поховань на кладовищі у селі Гаразджа.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ігор Показати IP 1 Вересня 2014 17:39
Вічна слава Героям!
Свідок Показати IP 1 Вересня 2014 18:13
Покоління, що народилося наприкінці 80-х, початку 90-х... зростало, певно, в найнеьлагополучніший момент.... Коли одні моральні принципи були зруйновані, а інші ще не створені.... Це покоління навіть на певному етапі називали втраченим..... Але саме воно створило революцію ГІДНОСТІ, і нині вже сотні представників цього покоління віддали своє життя за цю бісову країну..... Хай буде проклятий цей дОНБАС, хай буде проклятий Путін.... Хай земля ГЕРОЯМ буде ПУХОМ.......
Я Показати IP 1 Вересня 2014 18:54
Боже, даруй їм життя вічне...
лучанка Показати IP 1 Вересня 2014 21:42
Тяжкий день, тяжка втрата для рідних та близьких.. Ще й досі не можу оговтатися. Тримайтеся матері та батьки. Нехай земля для ваших дітей буде пухом. Вічна їм пам*ть. В наших серцях вони залишаться назавжди!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus