USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьке небо плакало за козаком-айдарівцем

24 Серпня 2014 15:09
Взірцем любові до України назвали життя полеглого на Сході бійця батальйону «Айдар» Сергія Климчука під час панахиди у Луцьку.

Відспівування загиблого у зоні АТО бійця батальйону «Айдар» Сергія Климчука відбулося 24 серпня у Свято-Троїцькому соборі у Луцьку. На Театральному майдані відбулася громадська панахида, участь у якій взяли сотні лучан.

Попрощатися із героєм прийшли представники козацтва, місцевої влади та пересічні лучани. Митрополит Луцькій та Волинський Михаїл зазначив, що у святковий день 24 серпня сьогодні на українських прапорах знову повисла чорна стрічка. Лучани в скорботі, тому що у мирний час, в неоголошеній війні ховають своїх рідних, молодих людей.

«Молоді дуби, яким жити, радіти, втілювати свої задуми – хто зрубав їх? Хто зрубав дуб Сергія Климчука? Зсікла його російська куля, вбив його російський найманець, який прийшов до нас встановлювати свої порядки, «учіть хахлов жить». Ми самі знаємо, як нам жити!», - звернувся до присутніх Михаїл.

Він наголосив, що Господь допустив нам випробування через незрілість та байдужість українців. З його слів, усе зміниться, якщо змінимося ми та будемо усією душею любити свою землю. Якщо ми, мовляв, не любитимемо своє, далі буде таке ж попущення та чергові похорони. Він зауважив, що не можна вважати «усе одно, яка партія, усе одно, яка церква, Україна одна і Бог один». Так, він наголосив, що той, хто купує свічку у православному храмі Московського патріархату, сплачує податок на черговий патрон, щоб вбили його брата. Той, хто на виборах голосує за депутата, який дивиться не на Україну, голосує за завтрашнє рабство та черговий снаряд, випущений в Україну.

Саме небайдужість спонукала полеглого героя одним із перших піти захищати свій край. Патріотизм Сергія Климчука виражався у приналежності до братства козаків. Михаїл зазначив, що загиблий боєць хотів бачити Україну вільною, пропагував любов до своєї землі, а коли треба, став на її захист. З його слів, нам потрібно не просто оплакувати, а й вчитися на прикладі життя Сергія Климчука любити свою землю. Владика зазначив, що сьогодні небо плаче, адже переповнюється чаша українського страждання.

Михаїл зазначив, що герой надихає нас сьогодні бути ближчими, обійнятися та бути єдиною українською громадою. Він побажав, щоб ця жертва, принесена за щасливе майбутнє України, була останньою.

Під час громадської панахиди співчуття родині бійця, який поклав життя на вівтар перемоги, висловив міський голова Микола Романюк, який закликав віддати шану Сергію Климчуку хвилиною мовчання.

Виступили бойові побратими бійця із батальйону «Айдар». Боєць Олексій Мельник розповів, що познайомився із Сергієм Климчуком у батальйоні, під час бойового виходу, коли герой дивився за молодшими бійцями, адже це був їхній перший вихід. Він був, зі слів Олексія Мельника, веселою та доброю людиною.

Голова Асоціації стрілецьких братств Віктор Федосюк зазначив, що кредо полеглого козака було «за честь, за славу, за народ».

«Що є більшою честю, як полягти за ідею, за вільну Україну? Чи є більша слава, як знамена на твоїй труні? Він був на Майдані у 2004 році, був з нами на новому Майдані у перших рядах. Він не боявся за своє життя. Коли прийшла московська навала, він, жертвуючи своїм життям, пішов воювати проти цієї гідри», - розповів Віктор Федосюк.

З його слів, не можна пускати сльозу та зупинятися у боротьбі проти спроби заярмлення України Московською імперією. Він наголосив, що боротьбу за незалежність потрібно закріпити своєю кров’ю, а найвищою славою та пам’яттю для героя буде перемога.

Після завершення громадської панахиди труну із тілом бійця повезли на цвинтар у селі Гаразджа, де відбудеться поховання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus