USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі депутати просять ВР відкликати закон про продаж сільгоспземель

10 Жовтня 2019 11:58
Луцькі депутати звернулися до президента України, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення.

Відповідне звернення вони прийняли під час засідання позачергової сесії Луцької міської ради 10 жовтня.

Так, депутат Микола Федік зазначив, що, згідно із соціологічними опитуваннями, понад 70% громадян України проти продажу земель сільськогосподарського призначення.

«Візьмемо до прикладу Латвію, де 90% земель сільськогосподарського призначення викуплені іноземцями. І вони живуть в «окупованій» країні, хоча ця земля належить їм. Звичайно, наш середній клас, наші фермери не в змозі забезпечити купівлю землі. Вони перебувають далеко не в найкращій ситуації. У першу чергу ту землю куплять іноземці. Земля - це основний ресурс. В умовах війни ту землю купуватимуть і громадяни РФ у тому числі. Україна ніколи не зможе конкурувати з таким капіталом. Тому ми фактично без війни втратимо цю землю. Ця земельна реформа може завершитися, як завершилася свого часу реформа по приватизації. Тому ми підготували проєкт рішення зі зверненням до Верховної Ради та Кабміну надати право на дострокове володіння землею виключно громадянам України, натомість не надавати землю у власність іноземним особам. Звичайно, люди можуть розпоряджатися землею, але земля не може бути товаром. А тим часом нам потрібно працювати над програмами, що підтримуватимуть наші фермерські господарства, аби наші фермери зміцніли і могли працювати на своїй землі», - зазначив обранець громади.

Також він наголосив, що, на його думку, одним із варіантів вирішення є створення так званого земельного банку.

Натомість радник міського голови, депутат Ігор Поліщук зазначив, що в цілому він підтримує звернення луцьких депутатів до президента, але для початку потрібно достеменно розібратися у такому складному питанні, як земельні відносини.

«Хочу наголосити, що сьогодні ми, на превеликий великий жаль, є залежними від багатьох чинників. Я вважаю, що до цього питання треба підходити дуже обережно. Воно не може виноситися на розгляд у такому режимі, в якому ми вносимо його зараз. Ні суспільство, ні депутати не знають, якими є запобіжники того, щоб українські землі не скупили іноземні компанії. Той закон, який був внесений в «турборежимі», треба зняти, доопрацювати, обговорити в експертному середовищі, проаналізувати досвід успішних держав. Щоб не допустити неконтрольованого продажу земель України іноземцям та особам без громадянства, які потім будуть нам вказувати, як жити на українській землі і що нам робити», - акцентував обранець громади.

Разом із тим, депутат Микола Дендібєрін зауважив, що, перш, ніж займатися продажем землі, Україна повинна підняти власну економіку.

«Згадайте нашого великого Кобзаря, який пророкував, що ми можемо стати рабами на своїй же землі», - наголосив депутат.

Зваживши всі «за» і «проти», луцькі депутати підтримали звернення із пропозицією відкликати з розгляду Верховної Ради законопроєкт про ринок землі сільськогосподарського значення та обговорити його з органами місцевого самоврядування та громадськістю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Власник пая Показати IP 10 Жовтня 2019 12:16
Підтримую таке рішення...Хоть, щось коресне зроблять!
Ахр до Власник пая Показати IP 10 Жовтня 2019 13:05
Справжні пайовики за продаж От я не розумію людей То ж продадуть лише ті кому терміново треба гроші або в кого родинні нюанси, коли не можуть зараз наприклад землю на сестру переписати Хватить тут кричати що не треба І ще тут просто дехто боїться втратити заробіток на земельних мехінаціях які зараз роблять. Дайте змогу хоч трохи покращити життя людям.
! до Ахр Показати IP 10 Жовтня 2019 14:45
Не мели ідіотизмів. За продаж справжні "хитрожопі нувориші". 80% людей проти продажу землі!ПРОТИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus