USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцький Псалтир представлять у Раді Європи та ЮНЕСКО. ФОТО

25 Квітня 2013 12:20
Факсимільну копію рукопису XIV століття – Луцький Псалтир, який минулого року перевидала Волинська єпархія УПЦ, планують презентувати у провідних установах Європейського Союзу та Сполучених штатів Америки.

Про це під час презентації Луцького Псалтиря XIV століття розповів голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук 25 квітня.

За словами Марчука, вони вже отримали благословення предстоятеля УПЦ МП, і є ініціатива президента провести презентації книги за кордоном.

«Вже 5 червня ми плануємо, разом з Борисом Петровичем, вирушити в Мілан. Керівництво держави визначило відповідального віце-прем’єра, який буде очолювати закордонні і презентаційні поїздки», - повідомив голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії.

Він розповів, що першу презентацію планують провести у Флоренції. Далі - у штаб-квартирі ЮНЕСКО, в Українському домі в Парижі, в Страсбурзі у штаб-квартирі Ради Європи, штаб квартирі ООН у Нью-Йорку та Вашингтоні у парламентській бібліотеці – вже є домовленість із послом України в США.

За словами Марчука, Луцький Псалтир має велику цінність як для Луцька, так і для європейської спільноти.

«Ми довго не могли знайти цей Псалтир, тому що у Флоренції він називався «Флорентійський» і лише, коли отець Амвросій, який служить в Мілані, сам поїхав у бібліотеку, виявив, що в каталозі книга значилась, як «Флорентійський», а в дужках «Луцький» Псалтир. У 2011 році ми цю книгу досліджували і виявили на останніх сторінках слова автора: «Я, многогрішний піп Іоан з Луцька, Катеринівський піп при Луцькому Єпископі Іоані, пишу цей псалтир швидко, тому що люблю свого князя, який помер і хочу до роковин його смерті видати швидко цю псалтир», - розповів Марчук.

Протоієрей наголосив, що раніше вважали, що Любарт помер у 1385-86 роки, а псалтир вказує, що він помер у серпні 1383 року.

Нагадаємо, учора унікальний манускрипт XIV століття – Луцький Псалтир, презентували у Києві.

Довідково:
Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 році до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав отець Іван, настоятель луцького Катерининського храму. У післямові описав події, що відбувалися на Волині після того, як її захисник помер. Тож рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу.
Однак за шість століть слід Луцького Псалтира зник. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 році у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
kotyk Показати IP 25 Квітня 2013 12:27
блін, люди, Луцький псалтир і Луцьке Євангеліє - абсолютно різні видання! "Про це під час презентації Луцького Псалтиря XIV століття, який ще називають Луцьким Євангеліє,"
дякую Показати IP 25 Квітня 2013 12:39
Дякую, що звернули увагу. Як правило, в оперативних новинах можуть бути помилки, бо часто організатори не пояснюють відмінності і не готують прес-релізів. На презентації було дві книги, про які й розповідали. На диктофоні дослухали і поправили.
XLX Показати IP 25 Квітня 2013 15:52
Ну це ви свому "журналісту" поясніть, який не може відрізнити Луцький псалтир від Волинського Євангеліє!:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus