USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Маріупольський досвід цивільної оборони застосують у Луцьку

1 Лютого 2015 22:00
Інформаційні листівки, розроблені Маріупольськими надзвичайниками, використають як макет під час розробки буклетів для жителів Луцька.

Про це стало відомо під час позачергового засідання комісії з питань національної безпеки та оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції.

Як зазначив Голова громадської ради при облдержадміністрації Ігор Дильов, під час візиту робочої групи волинських експертів та рятувальників у Маріуполь переймали досвід роботи колег зі сходу. Окрім того, деякі напрацювання будуть використовувати практично в тому самому вигляді. Наприклад, інформаційні бюлетені, які планують розповсюджувати серед містян.

У критичний час мер Маріуполя Юрій Хотлубей зумів налагодити спільну роботу комунальних установ міста, громадськості та надзвичайників: в місцевих ЖКП надали все необхідне для прибирання підвалів та бомбосховищ. А також спеціалістів, які здійснювали ремонт на місцях:

«В деяких будинках навіть самі люди це ініціювали та робили своїми силами. Бо коли почали гуркотіти канонади поблизу міста, то люди почали бути більш ініціативними. Громада чітко спрацювала, бо була загроза».
Ігор Дильов зауважує, що у випадку з Луцьком комунальники та ДСНС не зможуть самотужки вирішити проблему забезпечення містян бомбосховищами та укриттями, адже ситуація у Луцьку – критична. Окрім того, інформація про те, де вони розміщені, досі не опублікована. В той час як у Маріуполі адреси безпечних місць можна знайти на сайті міської ради. На початках там планували встановити спеціальні таблички із вказівниками задля того, аби люди швидко могли знайти укриття. Проте згодом зійшлись на дешевшому та простішому варіанті: будинки, в яких є бомбосховище чи міцний підвал, позначають червоним хрестом. А на асфальті малюють дороговкази, аби жителі міста могли чимшвидше дістатись безпечного місця у випадку обстрілу міста.



Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Луцьку пропонують встановити вказівники чи принаймні намалювати фарбою стрілки, які вказували б на розташування сховищ, аби громадяни розуміли, куди потрібно йти у випадку надзвичайної ситуації.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК У ЛУЦЬКУ ПРОТИДІЯТИМУТЬ ЗАГРОЗІ ТЕРОРИЗМУ


Ігор Дильов стверджує, що про не достатній рівень поінформованості громадян в питаннях цивільної оборони говорить і той факт, що на запитання про те, що робити, зачувши звук сирени, лучани, здебільшого відповідають просто: «тікати». Хоча, з його слів, в Маріуполі знають, що, зачувши її, потрібно негайно вмикати радіо – там можна дізнатись життєво необхідну інформації про те, який район обстрілюють, де ховатись та що робити згодом. Попри те, що містяни дуже рідко користуються стаціонарними радіо-точками (так звані «брехунці»), в Маріуполі влада домовилась з місцевими радіостанціями про те, що у випадку необхідності на їх FM-хвилях починає мовлення місцеве ДСНС.

Що стосується інформаційної складової роботи з громадськістю, то листівки з корисною інформацією, які розповсюджували у Маріуполі, використають як макет для розробки власних інформаційних буклетів. На їх друк знадобляться кошти, які планують залучати від меценатів. На листівках буде необхідний мінімум знань про те, що робити під час обстрілу, атаки, бомбардування тощо. Адже кожен вид нападу має свою специфіку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus