USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Марш пам’яті старих та новітніх Героїв України – у Луцьку

29 Січня 2015 22:30
Героїв бою під Крутами та новітніх продовжувачів їхнього подвигу – загиблих у війні на сході волинян вшанували велелюдною смолоскипною ходою центром Луцька.

Марш пам’яті Героїв Крут та новітніх героїв України відбувся 29 січня у Луцьку.

Як розповів речник полку «Азов» Андрій Дяченко, в акції брало участь декілька сотень осіб. Окрім героїв битви під Крутами цього разу вшановували пам'ять тих, хто загинув на барикадах у Києві торік та на східному фронті. Організували марш бійці полку «Азов», Громадські організації «Патріот України» та «Волинський світанок».

Андрій Дяченко зізнався, що, приїжджаючи з Маріуполя до Луцька, подолавши півтори тисячі кілометрів, наче потрапляєш в інший світ. Багато хто, мовляв, не може усвідомити, що ми живемо в одній країні, але тут - мир, гуляють закохані пари, а за півтори тисячі кілометрів від Луцька – війна, де «Гради» б’ють по житлових кварталах та діти лежать із відірваними кінцівками на вулиці. З його слів, в наших спільних інтересах якнайшвидше мобілізувати максимум ресурсів, аби завершити війну, яка може затягнутися на десятиліття. Речник «Азову» зазначив, що його не хвилює реакція різноманітних лівих сил на цей марш, адже ліві сили в Україні – ніхто. Так, КПУ не потрапила в парламент, ліві партії маргіналізовані.



«Оцінку нашій діяльності дає український народ, а не якісь там ліво- право- чи центросторонні сили. Смолоскипна хода нічим по суті не відрізняється від ходи з лампадками», - наголосив Андрій Дяченко.

Учасники маршу вирушили від меморіального комплексу «Вічна Слава» проспектом Перемоги та вулицями Винниченка, Словацького, Богдана Хмельницького, через майдан Братський Міст та вулицю Данила Братковського до Замкової площі. Під час ходи її учасники несли запалені смолоскипи, синьо-жовті та червоно-чорні прапори, стяги полку «Азов», банери з написами, що вшановували полеглих та вигукували патріотичні гасла «Героям Крут тричі – слава, слава, слава», «Герої не вмирають, вмирають вороги», «вони зашинули, щоб ми жили», «на деревах замість листя розіпнем сепаратистів», «Слава Киевской Руси, Новороссия соси».

Згадували і загиблих бійців «Азову» Ігоря Сливку та Андрія Снітка, скандуючи «Герої України, Тихий, Хома, ваш подвиг славетний був недарма». Поблизу будівлі обласної прокуратури дехто з учасників ходи попідпалював «фаєри» та димові шашки.



На Замковій площі до учасників маршу, серед яких переважала молодь, звернулися бійці полку «Азов». Вони нагадали, що нещодавно у селищі Маневичі відкрили меморіальну дошку одному із загиблих добровольців-волинян на псевдо Хома (Андрієві Снітку). Односельчани поважають молодого Героя за його вчинок та мають на меті назвати його іменем вулицю. Присутнім нагадали, що загиблий у віці 18 років боєць зробив багато, але не все, тому що не все залежало від нього. Учасникам маршу наголосили, що багато що залежить і від тих, хто з різних причин не може йти на війну, але повинен забезпечити хороший тил. Молодих лучан закликали не забувати про хлопців, які зараз перебувають в окопах та під обстрілами.



Бойовий побратим Хоми розповів, що на сході воює чимало ровесників загиблого Героя.

«Коли ви будете дивитися на замок Любарта у вечірньому світлі, на те, як на Замковій площі гуляють пари закоханих, коли будете дивитися на прекрасний Київський майдан, де гуляють мами з дітьми, коли побачите, як в університети та школи йтимуть без страху школярі та студенти, цінуйте це та пам’ятайте, завдяки кому так. У багатьох містах на сході України такого немає. Знайте, що мир у нашому місті забезпечений завдяки тому, що десятки тисяч воїнів, українських патріотів тримають східний рубіж України», - звернувся до учасників маршу Андрій Дяченко.



Він наголосив, що у молодих серцях немає страху,вони не ставлять питання про те, що батьківщина може бути розмінною монетою у політичних ігрищах, не припускають, що територією України можна торгувати, вести зрадницькі перемовини в час, коли ворог шматує твою землю. Молоді патріоти, з його слів, у 1918 році під Крутами, коли політики втікали з Києва, стали на захист Києва проти багатотисячної орди. Рік тому на Грушевського та Інститутській у Києві сотні молодих студентів пішли з палицями проти ворога, поки політики зі сцени проголошували непотрібні нікому меморандуми. І зараз, мовляв, із зброєю в руках молоді хлопці відстоюють кожен метр української землі, поки бюрократи підписують декларації та висловлюють стурбованість. Завдяки молодим патріотам, з його слів, Україна зможе стати великою державою. Захищати Україну, боротися та змінювати світ він закликав молодих лучан.

Завершили захід спільним виконанням Державного Гімну України.



Банер, що вшановує пам'ять жертв Маріупольської трагедії після закінчення маршу збираються повісити поблизу Свято-Троїцького собору на Театральному майдані.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus