USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мер волинського міста у свята носить на шиї символ влади – за давньою традицією

21 Серпня 2016 19:00
Колар – ювелірний виріб, давній символ влади, ланцюг на шиї управителя міста, що мало Маґдебурзьке право. Уже кілька років має свій колар і Петро Саганюк, міський голова Володимира-Волинського.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №29 від 18 серпня 2016 року.

Ініціатором виготовлення цього колара став депутат міськради попереднього скликання Микола Матусевич. Якось серед експонатів музею цей запеклий колекціонер побачив старовинну річ, схожу на середньовічний колар, одразу зацікавився можливістю її осучаснення, практичного застосування з історичним підтекстом. Він наполегливо шукав інформацію, де можна було б замовити такий виріб: обдзвонив з пів-України, а зупинився все ж на своїх, місцевих майстрах. Авторами владного символу стали два володимирці – ювелір Вадим Заєць і художник Сергій Микита.

Після тривалих обговорень та пошуків фінансування випускник Львівської національної академії мистецтв Сергій Микита створив чудовий ескіз владного символу, де за основу взяв історичний герб Володимира, доповнений різними ювелірними в’язями. «Наш колар срібний, з елементами холодної емалі й позолоти, завважки 400 грамів», – розповів ювелір Вадим Заєць. Із Сергієм Микитою у нього давній творчий тандем, а дружба – з дитинства. Разом зробили чимало проектів, особ­ливо – байкерських: виготовляли символіку мотоклубів, найбільше для «Крейзі Хохолс», «Вітрів», «Енжелс», «Ролінгс Анархія». Здебільшого працюють зі сріблом, а на замовлення – також із золотом, бронзою, міддю. «Ми патріоти свого міста, тому нам приємно зробити щось пам’ятне, вартісне, на віки», – провадить Вадим Заєць. Тут варто наголосити, що Вадим із Сергієм працювали безплатно, громада оплатила лише вартість металу.

«Це справді шедевр, його оцінять наступні покоління володимирців», – так відгукнувся про колар мер Петро Саганюк. А нинішні жителі міста сподіваються, що цей знак влади буде не лише відгомоном історії, не лише прикрасою для можновладців, а стане ланцюгом єднання думок і дій володимирської громади та її очільника.

Маґдебурзьке право – одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування у середньовічній центральній Європі. Сформувалося в Маґдебурзі (німецька земля Саксонія) близько 1235 року. Маґдебурзьке право з’явилося на Русі разом з німецькими колоністами, яких запрошував король Данило I та його наступники. Німці отримали право організовувати в галицьких і волинських містах самоврядні громади (війтівства) з автономними судово-адміністративними інституціями. Відомо про існування у 1287 році війтівств у Володимирі, Львові та Луцьку, згодом – в інших великих містах Волинсько-Галицької держави.

Світлана ФЕДОНЮК, Володимир-Волинський

На фото: колар - ланцюг єднання
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
музейник Показати IP 21 Серпня 2016 19:56
До того колара не вистачає ще князівської корони.Уявляєте як смішно б червоний диктатор в ній виглядав!
шталаг Показати IP 21 Серпня 2016 20:31
Володимир то пята колона а не волинське місто.
Сусідка Показати IP 21 Серпня 2016 20:48
У нас, що не чиновник з Володимира, то з манією величі... То в Плахотної був герб, тепер он і в Саганюка -Kollar...
Гриць Показати IP 21 Серпня 2016 21:36
То ж тра було так тому Миколі навалитись шоб додуматись запропонувати старому цяцю.Місто клоунів і контрабандистів. Слів немає!
Ковельчанин Показати IP 21 Серпня 2016 21:48
Синдром Пшонки?
kit Показати IP 21 Серпня 2016 21:51
краще б подарували вудку.
неук Показати IP 21 Серпня 2016 22:30
Саганюк кандидат лісотехнічних наук
Василь Показати IP 22 Серпня 2016 07:42
Ще б шаровари з вишиванкою носив.
цікаво Показати IP 22 Серпня 2016 07:53
А от коли лягає спати, то на ніч знімає колар чи ні?
Глеб Показати IP 31 Серпня 2016 20:37
Сергей Мыкыта - мой друг детства. Он делает уникальные вещи. А мер мне не знаком. Так что о нем ни чего хорошего не могу сказать ).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus