USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Працюємо вдень і вночі. Готуємося до найгіршого сценарію», – очільник Волинської обласної лікарні про підготовку до епідемії

27 Березня 2020 17:45
На Волині команда фахівців цілодобово й без вихідних працює над тим, аби у повній бойовій готовності зустріти епідемію коронавірусу. Спрацювати на випередження і мінімізувати людські втрати – головне завдання усіх, хто об’єднався у боротьбі з небезпечною недугою.

Про це в.о. директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар повідомив 27 березня під час брифінгу щодо епідеміологічної ситуації в області та підготовки медзакладу до прийому хворих.

Як повідомлялося раніше, за розрахунками волинських медиків в області може захворіти понад тисяча людей. Тобто саме стільки людей орієнтовно доведеться госпіталізувати. І лише 5% пацієнтів з цього числа потребуватимуть використання апаратів штучної вентиляції легенів. У своїх прогнозах медики взяли за основу показники Італії, де ситуація виглядає найкритичніше.
«Ми з ранку до ночі цілодобово моніторимо ринок, щоби закупити якомога швидше, якомога якісніше. І при цьому заощадити кошти. Усе, щоби забезпечити найперше безпеку медичних працівників. Величезна складова навантаження на бюджет на сьогодні – це засоби захисту для лікарів. Від комбінезонів, захисних масок і респіраторів до бахіл, халатів тощо, – зазначає Олександр Дудар. – Вірус настільки швидко вражає і розповсюджується, що нам першою чергою треба захистити медичний персонал, адже його не так багато».

Читати ще: Волинські медики розповіли, чи літає коронавірус у повітрі

«Уже сьогодні ми відвантажили перші вантажі на райони, щоби там спеціалісти інфекційних стаціонарів почували себе безпечніше. Це Нововолинськ, Іваничі, Маневичі, Луцький район, – продовжує в. о. директора обласної лікарні. – Також ми забезпечили засобами захисту лікарів швидкої допомоги, це 72 екіпажі. Крім того, робимо все для того, аби підготувати інфекційну лікарню».
При цьому медик констатує: в процесі роботи виникає чимало труднощів. Мовляв, не вдається оперативно забезпечити всім необхідним усі медичні установи. Тим паче, нині придбати засоби захисту дуже важко. Менше з тим, потроху потреби районів таки вдається забезпечувати.

Зі слів Олександра Дударя, раніше районні лікарні склали список потреб (засобів захисту, медикаментів, розхідних матеріалів) на суму в понад 400 млн грн. Проте така сума, наголошує він, – нереальна.

«Ні обласний бюджет, ні бюджети ОТГ таких коштів не потягнуть. Тому ми підходимо до цього раціонально. Закуповуємо необхідне централізовано і роздаємо на заклади охорони здоров’я. Усе, що вдається придбати», – зауважує він.
На черзі – наступні райони, обласна дитяча лікарня й інші медичні установи.

Як відомо, найважчих хворих на коронавірус лікуватимуть у корпусі ВОКЛ в Боголюбах, що під Луцьком.

«Тут ми провели колосальну роботу й створили умови для перебування 180 пацієнтів, інфікованих коронавірусом. Близько 20-30 пацієнтів зможуть тут підключити до апаратів штучної вентиляції легенів, – розповідає медик. – Поки що лікарня укомплектована на 100 пацієнтів. Розробляються заходи із формування штату, оскільки ми вирішили на рівні колективу залучати тільки добровольців з числа медперсоналу. Тільки тих лікарів, медсестер, які погодилися на це. Створюються бригади, нові інфекційні відділення, переформатовується робота приймального відділення».
Крім того, аби забезпечити роботу такого складного інфекційного стаціонару, треба здійснити низку важливих заходів, тобто розділити цей стаціонар на так звані чисті і забруднені зони.

«У чистих зонах будуть перебувати медичні працівники. Тут відбувається обробка і переодягання персоналу, – пояснює Олександр Дудар. – Дії лікувально-діагностичного характеру відбуватимуться у брудних зонах».

Для того, щоби надавати адекватну медичну допомогу хворим на COVID-19, додає Олександр Дудар, необхідно також провести низку підготовчих заходів у плані організації діагностики і лікувального процесу.
«До цього ми підходимо комплексно. А оскільки ми вирішили взяти на себе найважчу категорію хворих, а це важкі пневмонії і дистрес-синдром легенів, то відповідно ми завантажуємо діагностичну базу у наступних напрямках. Розширили можливість постачання кисню. За три доби ми переробили всю систему газопостачання і тепер маємо не 300 літрів рідкого кисню, а 1 тонну 300 літрів», – звітує головний лікар обласної лікарні».
«Чекаємо поставки газових аналізаторів як для нас, так і для інфекційної лікарні. Це прилади, які будуть показувати рівень газів у крові, електроліти в крові. А це якраз ті показники, які вкрай необхідні для цих пацієнтів. Також за спонсорські кошти ми придбали автоматичний біохімічний аналізатор, тому зможемо моніторити функції усіх інших органів, – продовжує він. – Підсилили рентген-службу. Дякуючи Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», проводимо роботи зі встановлення комп’ютерного томографа. Також розгортаємо там нові сучасні ліжка. На сьогоднішній день уже два відділення з п’яти готові приймати пацієнтів. До кінця наступного тижня, думаю, ми вийдемо на 100% готовність».

Вкрай важливим питанням є правильне знезараження і утилізація засобів захисту. До цього теж у Боголюбах активно готуються із поміччю меценатів.

«Розставили величезні пластикові кубові баки, в які ми будемо все це знезаражене поміщати. І вже після цього утилізовувати», – наголошує Олександр Дудар.

«Тому робота проводиться. Стараємося все зробити для того, щоби максимально якісно побороти недугу у важких пацієнтів. Ми працюємо і вдень, і вночі. І зробимо все можливе, щоби мешканці Волині отримали адекватну якісну медичну допомогу. І щоби відсоток летальних випадків у нас був мінімальним».

Читати ще: «Сьогодні час всім скинутись»: Ігор Палиця виділяє 20 млн на боротьбу з коронавірусом і закликає інших

Також Олександр Дудар повідомив, що наразі в області є понад 200 апаратів штучної вентиляції легенів, достатня кількість кисневих концентраторів, тому нестачі обладнання не повинно виникнути. Крім того, він наголосив, що дуже вдячний усім благодійникам, меценатам, бізнесменам, які активно допомагають медичним установам області організаційно і фінансово.

«Скільки буде тривати епідемія на Волині, ніхто не знає. Готуємося до найгіршого сценарію. Дай Бог, щоби ми пережили це все легким страхом, але мусимо бути готові. Всі районні лікарні готуються. Я думаю, ми впораємося», – резюмував Олександр Дудар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 27 Березня 2020 18:22
Лікарі до найгіршого готуються, а народ собі гуляє як на відпочинку, заражають один одного .
К.лучанин до дідо Показати IP 27 Березня 2020 20:19
Та напевно вже хоче нагулятись на цьому світі бо там уже не дадуть !
33-ій Показати IP 27 Березня 2020 20:00
в дворах БУХАЮТь страшно... в той як їх діти ганяють навколо них !!!
Мама Показати IP 28 Березня 2020 00:21
Якби хоча б декілька гуляк штрафанули,можливо почали б сидіти вдома.А то дивишся діти бігають,молодь гуляє,мами кучками збираються(не маю на увазі тих,хто виходить на 20 хв.подихати повітрям і не з ким не контактує),місцеві алкаші це взагалі окрема тема. Зараз почнуть казати,що з дітьми важко не гуляти.В мене також є діти 4 і 8 років,гуляють на балконі,стелю їм покривало сидять граються
Валенс до Мама Показати IP 30 Березня 2020 14:29
Погода як сьогодні, вдягніть потепліше а то змерзнуть ^_^
Маша Показати IP 28 Березня 2020 00:24
В інтернеті прочитала моліться щоб пішли дощі,тоді всі будуть сидіти вдома.
Лучанка Показати IP 28 Березня 2020 10:55
Жорсткіше треба з людьми! Дивіться, як у всьому світі. У Китаї - смертна кара і величезні терміни тюрми. У Європі - штрафи великі. А у нас? Попередження і застерігання???
К.лучанин до Лучанка Показати IP 31 Березня 2020 11:46
А ми "демократична " країна , у нас все можна!!! Можна красти . грабувати свій народ, розвалити і знищити медицину реформою Супрун - і нічого за це не буде. Покарання - на вид поставлять ( було таке в СРСР) . Ось і все . Що ми в решті-решт хочемо ? Чи вже нічого? В нас країна розвалюється на очах. Хто має очі , той бачить.
Лучанка Показати IP 30 Березня 2020 19:01
Я пропоную зробити краще.Грошей на оплату штрафів люди не мають.Краще завести базу порушників карантину і не приймати до жодної лікарні в разі виявлення коронавірусу.Ні порушника,ні його сім'ю.Лише так дійде їм до голови.Невже люди не розуміють,що чекає медичних працівників?Майте хоч трохи поваги і людяності ,сидіть в дома!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus