USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Микола Головань – почесний громадянин Луцька

20 Серпня 2016 13:06
Видатний скульптор, творець туристичної родзинки міста – будинку, що входить до переліку найбільш екстравагантних будівель України, отримав відзнаку «Почесний громадянин міста Луцька».

Відзнаку «Почесний громадянин міста Луцька» вручили під час урочистої академії з нагоди Дня міста 20 серпня.

Скульптор Микола Головань народився у 1943 році у Луцьку, у віці 28 років відкрив свою першу персональну виставку «Скульптура. Живопис. Графіка» у кінотеатрі «Промінь», протягом восьми років пропрацював скульптором у Художньому фонді України та 22 роки - в художньому комбінаті, брав участь у скульпторських пленерах у Луцьку та у Франції.

Він виготовив композицію для міського парку культури та відпочинку, елементи дитячого містечка «Диво», пам’ятний знак на місці поховання розстріляних в’язнів Луцької тюрми, пам’ятник загиблим воїнам-афганцям села линів Локачинського району, пам’ятний хрест у Національному історико-культурному заповіднику «Поле Берестецької битви». Приватний дім Миколи Голованя входить до топ-5 екстравагантних будівель України.

Перед урочистою академією скульптор розповів, що своїм мистецтвом, якому віддав для Луцька майже 50 років, він вболіває за своє місто і сподівається надалі бути причетним до того, щоб Лучеськ був красивішим. Лучанам та всьому українському народу він бажав здоров’я і миру й розповів, що натхнення отримує, дивлячись на лучан та свою родину. Він висловив сподівання, що талант успадкують його онуки.
За вагомий внесок у розвиток естетичного і високохудожнього середовища у місті, а також популяризацію образотворчого мистецтва скульптору рішенням міськради від 27 липня цього року присвоїли звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Микола Головань зізнався, що його не полишає хвилювання у цей момент, адже цим високим званням міг би пишатися його трагічно загиблий син. Зі слів скульптора, саме родина, онуки тримають його досі і без їхньої підтримки він, можливо, не стояв би зараз перед громадою лучан на майдані. Він пригадав, що наставник Дмитро Крвавич свого часу пропонував йому лишитися у Львові, але Микола Головань не погодився і повернувся до батьківської хати та вже 50 років служить рідному Луцьку.

«У цій мистецькій хаті я потискав руку солдатам, які захищають нашу країну, я мав велику честь», - розповів почесний громадянин Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 20 Серпня 2016 15:15
Шо то в нього за пагони такі?
Лучанин Показати IP 20 Серпня 2016 16:31
Що за плаття синє в обліпку до всіх частин тіла, віддати в фонд.......
Ут Показати IP 20 Серпня 2016 19:49
Жінка покпзує що має

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus