USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мирова угода: що чекає на «дезертирів» з 51-ої ОМБ

12 Лютого 2015 16:43
З 35-ти волинських військовослужбовців, проти яких досі відкриті кримінальні справи, 13 погодились на так звану угоду. Ще 12 не вважають себе винними. Про це повідомляє Громадське.Волинь.

Доля військових колишньої 51-ої бригади, яких звинувачують у дезертирстві за те, що вони у липні минулого року потрапили у полон бойовиків та перетнули кордон Росії, досі не вирішилась

Коли бійці повернулися на територію України, то військова прокуратура інкримінувала їм дезертирство та звинуватила у «Ухиленні від військової служби» відповідно до статті 409 Кримінального кодексу України.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО СПРАВИ «ДЕЗЕРТИРІВ» З ВОЛИНІ ДОСІ РОЗСЛІДУЮТЬ

Поки Міноборони проводило внутрішнє розслідування та перевіряло, чи перетинали українські військові російський кордон, бійці перебували у Запоріжській військовій частині А1978. Протягом трьох місяців, поки велося розслідування, батьки та родичі військових вимагали закрити кримінальні справи та відпустити чоловіків.

Лише у листопаді бійцям дозволили повернутися на місце їхньої постійної дислокації – у військову частину, що знаходиться у Володмирі-Волинському. Однак, кримінальні провадження не закрили і слідство триває.

У військовослужбовців є два шляхи вирішення проблеми: визнати свою вину та отримати три роки умовного покарання або продовжити відстоювати свої права. З 35-ти волинських військовослужбовців, проти яких досі відкриті кримінальні справи – 13 погодились на так звану угоду.

«Підписання цієї угоди означає безумовне зізнання в учиненні злочину, передбаченого 409 статтею («Ухилення від військової служби»). Наслідки полягають у тому, що той, хто підписав цю угоду з прокуратурою – фактично визнає свій строк покарання по даному злочину, тобто, всі 13 військових мають отримати 5 років позбавлення волі. Але, у зв’язку з тим, що це є так звана «мирова угода», тому вони отримають випробувальний термін – три роки», – зазначає адвокат Василь Нагорний.

Тобто, зважаючи на ситуацію, від реального покарання військовослужбовці будуть звільнені з умовою, що протягом цього випробного терміну вони не вчинять іншого злочину. Проте, якщо вони порушать закон, то термін, який їм визначений угодою, тобто 5 років, додасться до терміну за злочин, який вони вчинили знову.

«Якщо військові подадуть рапорти на звільнення з лав Збройних Сил України, то відповідно до Закону «Про військовий обов’язок та військову службу», такі рапорти їм зобов’язані підписати. Проте, якщо вони виявлять бажання далі нести службу, то робитимуть це з певними обмеженнями. У нас зараз немає дисциплінарних батальйонів, таке законодавство є лише в проектах Верховної Ради», – заявляє Нагорний.

Проте, адвокат зазначає, що більшість із тих бійців, які погодились на так званий «мирний план» вже написали рапорти про звільнення.

ЗОВСІМ ІНША СИТУАЦІЯ З БІЙЦЯМИ, ЯКІ НЕ ВИЗНАЮТЬ СВОЄЇ ВИНИ.

«Зараз є 21 військовий, які не визнають своєї вини. Якраз сьогодні мало відбутись засідання в режимі онлайн-конференції: хлопці у Володимирі-Волинському, адвокати у Запоріжжі, а суддя в Луганську. Проте, луганський суддя захворіла і розгляд справи перенесли», – зазначає Нагорний.

Стосовно того, чи осуджують бійці своїх колег, які визнали вину, то за словами адвоката – ні.

«Розгляд справи триває вже декілька місяців. Тиск на бійців зі сторони правоохоронних органів чинився просто шалений. А є різні військовослужбовці, з різною психікою та порогом витривалості. Хлопців, які визнали свою вину не осуджують. Підтримують один одного. Проте, дехто хоче відстояти свою честь», – пояснив Нагорний.

Слідство триває досі. Бійці чекають розгляду справи та перебувають на місці постійної дислокації у Володимирі-Волинському.

Варто зазначити що сьогодні, 12 лютого Парламент у першому читанні ухвалив законопроект, який посилює ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗА ВЧИНЕНІ ЗЛОЧИНИ.

Відповідно до змін до Кримінального кодексу України в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, позбавленням волі карається:

– Непокора (відкрита відмова виконати наказ начальника) – від 5 до 7 років

– Невиконання наказу – від 2 до 5 років

– Опір начальникові або примушування його до порушення службових обов’язків – від 3 до 10 років

– Погроза або насильство щодо начальника – від 5 до 8 років

– Самовільне залишення військової частини або місця служби, нез’явлення вчасно на службу без поважних причин – від 3 до 7 років

– Дезертирство – від 5 до 8 років.

– Ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом – від 3 до 7 років

– Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї чи боєприпасів – від 5 до 12 років

– Умисне знищення або пошкодження військового майна – від 5 до 8 років

– Втрата військового майна (зброї, боєприпасів, транспорту) через неналежне зберігання – до 3 років

– Порушення статутних правил вартової служби чи патрулювання – від 3 до 7 років

– Порушення правил несення прикордонної служби (якщо це спричинило тяжкі наслідки) – від 7 до 10 років

– Порушення правил несення бойового чергування – від 5 до 8 років

– Порушення статутних правил внутрішньої служби (якщо це заподіяло істотну шкоду) – від 3 до 5 років

– Недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо це заподіяло істотну шкоду – від 5 до 7 років

– Умисне неприпинення злочину, що вчиняється підлеглим, або ненаправлення військовою службовою особою до органу досудового розслідування повідомлення про підлеглого, який вчинив кримінальне правопорушення – від 5 до 7 років

– Залишення гинучого військового корабля командиром, який не виконав до кінця своїх службових обов’язків, а також особою із складу команди корабля без належного на те розпорядження командира – від 5 до 8 років

– Носіння в районі воєнних дій символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала особами, які не мають на те права – до 2 років.

За аналогічні порушення в умовах воєнного стано ККУ передбачено більш жорсткі покарання, в умовах мирного часу відповідні покарання м’якші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus