USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку презентували проект, який дозволяє вивчати «смачні» слова

6 Серпня 2017 21:32
Вивчення «смачних українських слів» щодня та ненудна інформація про історію, культуру та етнографію України за допомогою смартфона: бандерштатівцям презентували проект «РІД».

Презентація проекту «РІД» відбулася на гутірковій сцені фестивалю українського духу «Бандерштат-2017» 6 серпня.

Організатор проекту Макс Тимчій розповів, що проект спрямований на вивчення історії, культури та етнології. Результатами проекту стали два мобільні додатки – «РІД» та Крамниця. У додатку «РІД» можна щодня вивчати три смачні українські слова. Йдеться не про звичні слова, а про ті, які розширять ваш словниковий запас.

За запам’ятовування слів користувачам нараховуються піщинки часу. Внутрішню ігрову одиницю назвали піщинкою часу, тому що час – це гроші і нічого окрім піску не може перенести пам'ять крізь віки. Оскільки додаток зробили у формі гри, у ньому є декілька рівнів, першим з яких є неофіт, а найвищим – володар часу. Наразі рівня володаря часу досяг лише один користувач з-поміж понад 35 тисяч тих, хто встановив цей додаток.

Цей волонтерський проект спрямований на те, щоб розширювати волонтерський рух, тож певну кількість коштів передаватимуть іншим волонтерським проектам. Таким чином, своїми вчинками користувачі зможуть змінювати декілька проектів. Одним зі способів отримання піщинок часу є можливість надсилати власні колоритні слова, якими хотілося б поділитися.
До проекту намагаються підійти комплексно, тому розробили інший додаток Крамниця. У цій крамниці отримані піщинки часу можна обмінювати на цікаві історії, а також Книгу Роду. Книга Роду – це книга у цифровому варіанті, яка в науково-популярному стилі намагається подати історію України. У ній інтегровані сучасні молоді люди, які «проживають» історію. Читаючи книгу, читач проживає час від сучасності до 5-го століття до нашої ери.

Окрім існуючих двох додатків, планують створити додаток, який зможе тестувати знання користувачів, які запам’ятовували колоритні українські слова. Планують створити цілу «екосистему» з мобільних додатків, потрапивши в яку, людина зможе отримати всі знання про Україну, її історію та культуру на одній платформі.

Керівник лінгвістичного відділу проекту Іванка Світляр розповіла що для реалізації проекту співпрацюють з істориками, збирають інформацію, а креативний редактор її переписує для додатку, аби читати це було не нудно. Слідкують над спрощенням тексту, також працює коректор.
Окрім онлайн-частини проекту є офлайн-частина. В онлайн-частину входить веб-сайт проекту, сторінка у фейсбуці, де щодня постять інформацію від команди проекту та викладають українську музику. Для ведення сторінки проекту «РІД» в інстаграмі запровадили посаду інстафотографа. На youtube можна побачити відеозаписи офлайн-заходів, зокрема лекцій, які зараз відбуваються у Черкасах. Одна з останніх лекцій мала назву «Табуйовані теми в дошлюбному житті українців».

Офлайн-частина проекту займається соціальною комунікацією, співпрацею з фестивалями, також планують розпочати презентації проекту в різних містах. Серед офлайнових проектів хочуть запровадити актуальний донорський проект «Рідна кров», що покликаний агітувати тих, хто погано поінформований про донорство крові, долучатися до цієї справи. Організатори проекту хочуть запропонувати донорам, окрім почуття виконаного соціального обов’язку, отримувати, наприклад, знижки на фестивалях, у закладах харчування чи путівки в гори або на море.
Над проектом «РІД», який розпочали у 2015 році, працюють вже понад 25 осіб і цю кількість хочуть збільшувати. Так, шукають розробників мобільних додатків, редактора та коректора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вован Сидорович Показати IP 6 Серпня 2017 23:04
Блін а щось друге не пробували робити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus