USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У лісництві на Ківерцівщині виявили кабана, хворого на африканську чуму

10 Лютого 2019 10:26
Перший випадок африканської чуми свиней у 2019 році зафіксували на Ківерцівщині. Тушу дикого кабана виявив при обході єгер ГО ТМР «Горинь» в лісосмузі на території мисливських угідь організації поблизу села Скреготівка Ківерцівського району. Він же і сповістив відповідні служби.

З метою встановлення причини загибелі дикого кабана, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області було проведено епізоотичне обстеження та відбір проби патологічного матеріалу (трубчасту кістку). Матеріал було направлено до Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини для дослідження на наявність вірусу АЧС. Підозру на захворювання підтверджено, результати дослідження підтвердили ДНК вірусу Африканської чуми свиней, пише Ківерцівський інформаційний портал.

Наразі спеціалістами Ківерцівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області проводяться подвірні обходи сіл Скреготівка та Берестяне. Також було розроблено план заходів, оповіщені усі служби, лісові та мисливські господарства району

За інформацією начальника Ківерцівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Петра Плодніка, у приватному секторі спеціалісти почали подвірні обходи, виясняється ситуація з наявним подвірним поголів’ям і його станом. Також проводяться роз’яснювальні бесіди про небезпеку і методи запобігання виникнення захворювання.

Довідково:

Африканська чума свиней це високонтагіозна вірусна хвороба диких та домашніх свиней всіх порід і вікових груп, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах. Рівень летальності може сягати 100%. Джерело інфекції - хворі свині, а також вірусоносії, особливо дикі і домашні свині. Захворювання може поширюватися з м’ясом, м’ясними виробами, шкурами від хворих тварин.

В природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти як домашні так і дикі свині будь-якого віку. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), транспорт, обладнання, які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Природним резервуаром даної хвороби є кліщі роду орнітодорус, комарі та мухи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Аndrij Показати IP 10 Лютого 2019 15:18
свинину теперь есть не стоит.... на людей эта чума тоже действует....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus