USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92

На ЛУАЗі могли виробляти системи ракетного залпового вогню

1 Червня 2015 17:56
Те, що Луцький автомобільний завод свого часу займався виробництвом автотехніки для військових потреб – не секрет. У СРСР ЛУАЗ певний час випускав для армії санітарні машини-амфібії. Пізніше їх вдосконалили, створивши модель «Геолог», але «розкрутити» її у «тугі» радянські часи так і не вдалося.

Але мало хто знає, що луцькі конструктори підготували до виробництва революційну за своєю вартістю і задумом справжню бойову «Волинянку», - повідомляє «Вісник+К».

Так, на Луцькому автозаводі створили дослідну надлегку ракетну систему залпового вогню (РСЗВ) на базі автомобіля підвищеної прохідності ЛуАЗ-969М. Фінішували розробки у першій половині 1990-х років.

Новітня на той час РСЗВ являла собою бойову машину із встановленою вогневою установкою з вертольота або літака – блоком некерованих авіаційних ракет (НАР). Шасі бойової машини відрізнялося від базового дещо видозміненим кузовом і посиленою підвіскою. Блок 57-мм НАР С-5 УБ-32-57 з 32 направляючими монтувався на поворотній платформі в задній частині корпусу. При цьому зберігалася головна перевага машини - висока прохідність.

На жаль, вироблено було лише кілька прототипів, але у серійний випуск модель так і не пішла. А дарма. Нині про розробку луцьких конструкторів свідчить лише архівне фото та скупа інформація з різних спеціалізованих джерел, які розповідають про історію зброї. Але сама ідея легкої системи залпового вогню не померла. У локальних та міждержавних конфліктах на Сході та в Африці різного роду опозиційні та повстанські сили використовують її і у наші часи. Різні джипи та пікапи обладнують вогневими блоками зі старих радянських вертольотів і літаків. Така зброя недорога і маневрена, але може завдавати чимало шкоди супротивнику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Штефан,Луцьк Показати IP 1 Червня 2015 17:57
То не машина, то жах!
Лучанин до Штефан,Луцьк Показати IP 1 Червня 2015 20:56
Та машина ще хаммер взує за прохідністю і проста як 2 пальці об асфальт
Корінний лучанин до Лучанин Показати IP 2 Червня 2015 09:11
Хлопці, чудні ви їй Богу! Ви всі говорити про минулий час. Хаммер уже не взує, бо такого виробництва на ЛуаЗі не існує!! Всяких дослідних зразків на ЛуАзі було немало і це вже у минулому і воно вже не актуальне! А зававалив оте виробництво Гунчик, коли тісно працюав із російських бізнесом при сприянні Порошенка по виробництву ВАЗів на ЛуАзі.
луцьк Показати IP 1 Червня 2015 18:31
машина може і не жах...але нахрен нам не керовані ракети...? нам треба саме керовані...які при введенні точних координат зносять танк..бронепоїз..чи ракетну установку...і крім цього може тихо заповзти на потрібну відстань..непомітно...
114 Показати IP 1 Червня 2015 18:32
там ще машину медицинську випускали трьохвісну...оце так..
123 Показати IP 1 Червня 2015 21:46
До х*ра чего там могли бы выпускать, только не выпускают ничего. А кто хозяин?
Лучанин Показати IP 2 Червня 2015 01:48
Таку ракетну систему ЗВ можна було б і до віслюка прив'язати , ще дешевше було . Гунчика призначити "командиром расчьота" такого РСЗВ , а "конструктору" на заощаджені кошти , які надійшли від волонтерів , можна поїхати відпочити на Балі !!!!
хозяева Показати IP 2 Червня 2015 07:57
петя та вова

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus