USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

На Різдво до Відня: чим дивує австрійська столиця

31 Грудня 2014 21:00
На Різдво до Австрії – мрія навіть тих, хто про таку подорож ніколи не думав. А все тому, що на Різдво, яке католики святкують 25 грудня, всі австрійські міста та містечка на чолі зі столицею Віднем перетворюються на казку. А до казки хочуть всі.

Невелику центральноєвропейську країну з площею в майже 84 000 кілометрів квадратних і населенням 8,5 мільйона жителів пересічний українець знає, перш за все, як колишню імперію Ґабсбургів та батьківщину найвидатніших композиторів свого часу – Франца Йозефа Гайдна, Вольфґанґа-Амадея Моцарта, Крістофа Віллібальда Глюка, Людвіґа ван Бетховена, Франца Петера Шуберта, Йоганнеса Брамса та багатьох інших. А ще як сучасну країну з одними з найкрутіших гірськолижних курортів – Зеефельдом, Бад Гастайном, охрещеним «альпійським Монте-Карло», Кітцбюелем, перші траси якого проклали ще в XIX столітті, Лехом, Пітцалем — курортом із найвищою вершиною гірськолижної Австрії – Хінтерер Брунненкогелем.

Водночас не всі здогадуються, що не менш крутим взимку можуть бути зовсім не гори, а місто – Відень. Згідно з рейтингом міжнародного консалтингового агентства Mercer за 2014 рік, Відень очолює список міст, найзручніших для проживання ­– причому вже вп’яте поспіль. І це не дивно з огляду хоча б на те, наскільки тут розвинена транспортна мережа – метро має п’ять ліній, трамваї курсують за 29-ма маршрутами, а автобуси – за 90-ма. Всі види транспорту мають нічні маршрути, так-що ви в будь-якому випадку матимете вибір – переплачувати за таксі чи скористатися громадським транспортом. Тим паче, що квиток, куплений в автоматі (він може бути одноразовим, денним, тижневим чи місячним), діє на всі види транспорту. А купити його варто. Штраф за неоплачений проїзд – немало-небагато – 103€.

Окрім сучасного комфорту, Відень – це велична архітектура: готичні собори, найбільшим з яких є центральний Собор Святого Стефана (Stephansdom) – національний символ Австрії й символ міста, Віденська ратуша, центральна башня якої сягає у висоту майже 100 метрів та барокові палаци Шенбрунн чи Бельведер.



















В стилі неогрек або грецького відродження збудована будівля австрійського Парламенту – містить 100 кімнат і займає площупонад 13 500 м².



Вражає і сучасна архітектура, зокрема, так званий Хундертвассерхаус – дивакуватий будинок, спроектований та оформлений сучасним австрійським архітектором Фріденсрайхом Хундертвассером.





Центральна площа міста – площа перед Віденською ратушою – Ратхаусом та площі перед палацами ще з середини листопада перетворюються на різдвяні ярмарки – Крісткіндлмаркти, на які віденці та гості міста приходять родинами – попити глінтвейну чи пуншу (до речі, в них він багатьох видів – традиційний апельсиновий, а ще вишневий, лимонний, виноградний, яєчний або ж із суміші багатьох фруктів), з’їсти якогось смаколика типу смажених каштанів чи тоненьких скибок печеної картоплі і поспілкуватися. А заодно і придбати якусь різдвяну дрібничку у дім – яток із ними на таких ярмарках безліч. Як сувенір на пам’ять про похід на Крісткіндлмаркт гість може залишити собі кружку, в яку йому наливали напій – за неї він, навіть якщо про те не знає, платить 2,50€. Наприклад, якщо сам глінтвейн чи пунш коштує 3,50€, то до оплати буде 6,00€, бо решту різдвяні торгівці беруть за кружку – яку потім можна повернути і отримати назад свої гроші, отже напій справді коштує 3,50€ – все по-чесному. Інша справа, що повертати кружку зазвичай не хочеться – ми, наприклад, залишили їх собі.

















Атмосферу свята, крім святкової ілюмінації та приємних запахів у повітрі, створюють і різдвяні пісні – їх співають на сцені запрошені гурти або ж прості віденці, які виявили бажання. Незчуєшся, як Різдво у такій атмосфері настає і для тебе, православного, саме 25-го грудня.



Окрема тема – всесвітньо відома Віденська опера, на сцену якої запрошують лише найкращих – оперних співаків, музикантів, диригентів, хореографів, балетних танцівників. Опера, квитки на заходи якої розкуплені на місяці наперед, а план заходів складений на півріччя – вже зараз на сайті театру можна побачити, що йтиме на початку червня 2015 року. Це опера, велич та шик якої зрівняються хіба із нью-йоркською «Метрополітен-опера» та театром Ла Скала в Мілані – провідними оперними залами світу. Врешті, це опера, квитки на вистави якої коштують до 300€. Та попри всю свою велич, бездоганну репутацію та світову славу, потрапити на захід у Віденську оперу може будь-хто – у Відні впевнені, що мистецтво повинне бути доступне всім.

Перед початком кожної вистави щоразу за три години до неї з тильної сторони будівлі Віденської опери розпочинається продаж квитків саме на сьогоднішній захід. Це квитки на стоячі місця – всього їх передбачено майже 600, частина – в партері (і коштують вони по 4€), частина – на балконі та в галереї (по 3€). Інша справа, що вистояти три години за квитками (купивши їх, все одно доводиться стояти в черзі, чекаючи на дозвіл зайти всередину), а потім вистояти ще три години самого заходу – справа не з легких. Хоча ми побачили відвідувачів «просунутого рівня» – вони прийшли зі своїми розкладними стільцями.







Окрім Опери, численних палаців та центра міста, у Відні варто сходити у Пратер – центральний парк, дерева на алеях в якому підстрижені лише на одну сторону. А ще піднятися на Дунайську вежу – Донаутурм – і побачити місто з висоти 150-ти метрів. Цікаво, що на оглядову платформу можна заїхати ліфтом за 35 секунд, або ж піднятися ногами, подолавши 779 сходинок – це вже кому скільки часу знадобиться. Хоча щороку по цих сходинках віденці влаштовують забіг.









На Різво у Відень варто їхати не лише через святкову атмосферу, а й через так звані післяріздвяні знижки – вони вражають. Так, один із магазинів техніки на третій день свята влаштував акцію ранкового прокидання – з 06:00 до 09:00 ранку деяку техніку можна було придбати в рази дешевше. Цього разу вигідно купити можна було iPhone 5c – за 319€, тоді як в Україні він коштує від 8 000 до 9 000 гривень, що при курсі євро в 20 гривень складає 450€. І все це не враховуючи 23% податку, який пізніше можна повернути, якщо поставити штамп про покупку на кордоні.

Відень дивує не лише розкішшю, а й простотою та легкістю, з якою ця розкіш подана. Навіть маючи в гаманці лише проїзний квиток та декілька євро на пунш та снеки, можна зануритися у справжнє столичне життя – вхід на території більшості видатних архітектурних пам’яток Відня безкоштовний, а екскурсії містом можна послухати, приєднавшись до групи туристів – і європейський гід зовсім не проти чужих вух, оскільки група вже заплатила йому за роботу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus