USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Старовижівщині майже вдвічі хочуть збільшити площу вирубки дерев

21 Вересня 2018 22:54
З кожним роком наші державні лісові господарства нарощують заготівлю деревини. До чого це призвело в Карпатах можна побачити на власні очі. Щось схоже, ймовірно, очікує і волинський ліс. Щоб узаконити обсяги нової лісосіки (ділянка стиглого лісу, призначена для вирубування, - ред.), тільки ДП «Старовижівське лісове господарство» планує збільшити її розмір із нинішніх 26 тисяч 390 кубічних метрів до 44 тисяч 140, пише газета Волинські Новини від 20 вересня.

З цього приводу в Буцинському лісництві нещодавно відбулося громадське обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планової діяльності ДП «Старовижівське лісове господарство», до складу якого входить п’ять лісництв. На жаль, представництва громад на заході не спостерігалося, хоч директор лісгоспу Анатолій Ярмолюк нагадав, що в місцевій пресі завчасно про нього повідомляли. Небайдужими виявилися лише три депутати Старовижівської районної ради: Іван Омельчук, Борис Кабарчук, Лариса Мазурик, буцинський сільський голова Петро Кошелюк та житель Старої Вижівки, себто громадськість в одній особі – Василь Колодюк, які виступили категорично проти безжального вирубування волинських лісів. Інтереси влади представляли голови РДА і районної ради. Решта присутніх були працівниками лісгоспу. Особливо прикро за сільських голів, яких мало б у першу чергу хвилювати, як господарюють лісівники в лісах, розташованих на території громад, зокрема у колишніх колгоспних.

Директор лісгоспу Анатолій Ярмолюк пояснив, що розрахункова лісосіка – це науково обґрунтована норма заготівлі деревини в порядку рубок головного користування, яку затверджують для кожного власника, виходячи з принципів безперервності та невиснажливості використання лісових ресурсів. До заготівлі деревини під час проведення рубок головного користування в межах розрахункової лісосіки належать лише перестійні та стиглі деревостани. Щодо діяльності ДП «Старовижівське лісове господарство», то йдеться в основному про соснові та вільхові насадження. Останній такий перерахунок відбувся у 2012 році, хоч його мають проводити кожні п’ять років. Директор лісгоспу пообіцяв, перш ніж взятися за реалізацію намірів підприємства, дослухатися до кожного жителя району, врахувати всі пропозиції, що стосуються не лише збільшення лісосіки, а й інших напрямків господарювання.

Чи завжди ретельно лісівники захищають лісові насадження від короїда, як запевняли на громадському обговоренні, адже вирубку лісу вони часто аргументують збитками, яких цей шкідник завдає лісовим насадженням? Це наочно продемонстрував після обговорення буцинський сільський голова Петро Кошелюк в одному з урочищ неподалік приміщення тамтешнього лісництва. На вирізаній ділянці можна побачити пні чималого діаметру. На відстані руки поряд зі зрізаним деревом – три соснові сухостої. Чому їх не прибрали, коли спилювали стиглі здорові дерева? Типова картина? На цій же ділянці, обабіч молодого лісу – купи сухого соснового гілля, можливо, також враженого короїдом. Чому лежать досі й становлять загрозу здоровому лісовому фонду, невідомо. При в’їзді в сусіднє село Седлище, майже біля траси, поряд зі здоровими деревами, – чимало хворих. Наочна демонстрація боротьби з короїдом?

Які наслідки матиме протокол громадського обговорення, що відбулося в Буцині без громадськості, а лише у присутності працівників лісу, передбачити годі. Чи проходили подібні зібрання в інших районах? Чи не узаконить це необґрунтовану вирубку у волинських лісах? Сумнівів та запитань дуже багато. Як і претензій до так званої громадськості, яка часто кричить про незаконні вирубки, а навіть пальцем не поворухне, щоб щось змінити. Можливо, вона стане активною на сайті Міністерства екології та природних ресурсів, представниця якого вела громадські слухання в Буцині?

Іван ОМЕЛЬЧУК, депутат Старовижівської районної ради
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 21 Вересня 2018 23:01
Та рубайте вже все. Згорiла стодола - гори й хата! Карпати вже вирубали. От вам здобутки майдану
111 Показати IP 21 Вересня 2018 23:44
Та ніхто його нерубав це все той жук коройд

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus