USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Як на Хрінницькому водосховищі розводять рибу

7 Квітня 2014 15:11
Для відновлення популяції риб на Хрінницькому водосховищі встановили понад 50 штучних рибних гнізд, де риби можуть спокійно відкладати ікру. Передбачається, що на встановлених гніздах будуть нереститись карась, лин та інші види риб, - повідомляють у прес-службі Волиньрибохорони.

Певні фактори не завжди дозволяють рибі відкласти ікру. Колись під час нересту навіть у дзвони не дзвонили, а дерев’яні колеса возів укутували тканиною, щоб вони не створювали шум під час проїзду поблизу водних об’єктів. Вражає, наскільки наші предки поважали та шанували це таїнство природи. Сьогодні ж під час нересту і дзвони дзвонять, і автівки дамбою їздять. Окрім того, є й інші проблеми, пов’язані з коливанням рівня води водосховищ, відсутністю певного нерестового субстрату, сприятливого температурного та гідрохімічного режиму. Відтак, популяції риб зменшується.

Більшість видів риб, що мешкають у водоймах Волині є фітофільними, тобто відкладають ікру на свіжу чи минулорічну рослинність, тому спеціалісти Волиньрибоохорони вирішили допомогти рибі шляхом виготовлення та встановлення штучних нерестових гнізд, матеріалом для яких слугували гілки хвойних порід дерев.



У заходах прийняли участь державні інспектори Волиньрибоохорони Ришневський Ю.В., Логвін П.В., представники Волинського телебачення та громадськість прилеглих до водосховища сіл. Керівництво зазначеними роботами здійснював начальник відділу охорони водних біоресурсів Починок С.С.

Для цього вибрали частину акваторії Хрінницького водосховища, яка бідна на водорості та рослини, на які риба могла б спокійно віднереститися. Встановлення штучних рибних гнізд – лише перший етап у збільшенні популяції. Другим етапом стане визначення їх ефективності. Прогнозовано на встановлених гніздах будуть нереститись карась, лин та інші види риб. Щотижнево спеціалісти рибоохорони будуть проводити дослідження, тобто ці гнізда будуть підніматися з води, і тоді буде визначатися, яка риба тут від нерестилася та скільки відкладено ікри.

Після проведення відповідних розрахунків, ми будемо бачити цифру промислового повернення. Проведені заходи дадуть можливість забезпечити нерест на обраній ділянці Хрінницького водосховища та збільшити рибопродуктивність водойми за рахунок видів риб, нерест яких відбувається на рослинному субстраті.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 7 Квітня 2014 17:37
Колись в дзвони в нерест не дзвонили, а тепер рибінспекція їздить на моторних чорнах і в нерест, і навіть при встановленні штучних рибних гнізд (фото 2).
рибак Показати IP 7 Квітня 2014 17:57
Краще б за сіткарями і браконьэрами дивилися. Скоро не буде кому нереститися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus