USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині – бунт через незаконне випалювання деревини

19 Серпня 2016 22:31
Уже більше року підприємливі особи неподалік села Щитинська Воля Ратнівського району займаються випалюванням деревного вугілля. Зловживаючи довірою людей та місцевої сільської ради, обіцяючи виготовити всі необхідні дозвільні документи, продовжують займатись незаконною, екологічно небезпечною діяльністю.

Про це повідомляють у Ратнівській РДА.

На чергове звернення громадян стосовно виробництва деревного вугілля поблизу села Щитинської Волі виїхали голова районної державної адміністрації Андрій Харлампович, начальник Ратнівського відділення Ковельської місцевої прокуратури Вадим Бас, тимчасовий виконувач обов’язків начальника Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області Олександр Тарасюк, заступник начальника Ратнівського МРВ СБУ у Волинській області, еколог району Микола Мазурик, щоб безпосередньо на місці поставити остаточну крапку по даній проблемі.

В період дії суцільних мораторіїв на перевірки «всіх і всього», користуючись моментом для швидкого збагачення, підприємливі особи нехтують постановкою на податковий облік, декларуванням об’єктів оподаткування пов’язаних з виробництвом, реєстрацією найманої праці, атестацією виробництва та отримання спеціальних дозволів.

На земельній ділянці сільськогосподарського призначення встановлено сім металевих бочок-печей, за допомогою яких відбувається виробництво деревного вугілля.

Процес виготовлення вугілля відбувається шляхом пропалювання деревини без надходження кисню. Для цього у камеру бочки складають деревину та проводяться операції випалювання, сушіння та топки. Основний принцип роботи полягає в тому, що парогаз, що виділяється при згорянні вугілля переноситься в топку і спалюється, даючи додаткове тепло. Після охолодження вугілля, його дроблять або брикетують і розфасовують.

Екологи відзначають, що відкритий процес виходу викидів з саморобного устаткування перенасичує атмосферу небезпечними речовинами (оксид натрію, оксид сірки, вуглекислий газ, суспендовані тверді частинки, смоли тощо), які негативно впливають на здоров’я людей.

Спілкуючись з місцевим населенням Андрій Харлампович почув нарікання на погіршення стану здоров’я жителів. Найбільш вразливими до атмосферних викидів є діти та старші за віком люди. Зі слів стурбованих мам, у діток спостерігаються проблеми з дихальними шляхами, збільшилась кількість алергічних реакцій, найтяжче - астматикам.

Після розмови з жителями Щитинської Волі, голова райдержадміністрації, представники силових структур та місцеві вирушили на місце виробництва деревного вугілля. На місці власника незаконного бізнесу не виявилось, його інтереси представляв батько, який погрожуючи присутнім, не пускав на земельну ділянку. На вимогу показати будь-які підтверджуючі документи: на землю, на виробництво вугілля, дозвіл екологічної служби, чоловік відповів, що усе належить сину, який наразі відсутній.

На місце подій прибула слідчо-оперативна група. Зі слів тимчасово виконуючого обов’язки

начальника Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області Олександра Тарасюка наразі тривають слідчі дії та вирішується питання щодо порушення кримінального впровадження за встановленими вищезазначеними фактами.

Слід зазначити, що за даним фактом відкрили низку адміністративних проваджень, справи передали до суду, але «дивним» чином рішення, прийнятті судом, лише відтягують процес припинення незаконного виробництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
іван Показати IP 20 Серпня 2016 01:05
а чому кагебіста прізвища не написали?Криша є криша?
Знаючий Показати IP 20 Серпня 2016 10:36
Не поділились
Журавлик Показати IP 23 Серпня 2016 12:56
Знаю, що в цьому селі продають розведений спирт, що є в рази небезпечнішим для здоров'я його жителів. За ці роки і молоді, і старі помирали від цієї суміші, але чомусь це не стало причиною занепокоєння серед населення. Чи є законною така діяльність? Як на мене, журналіст не повинен давати свою оцінку ситуції, у медалі дві сторони. Є ті, що жаліються, а є ті, що радіють, адже появились робочі місця, а інші просто стоять осторонь події...
Простий дядько Показати IP 24 Серпня 2016 12:47
На мою думку, в селі є люди, яким поперек горла стоїть, що хтось заробляє працею гроші. Ця кучка людей просто озлоблені, самі вірять в ту брехню, яку склали про погіршення здоров'я людей. а журналіст пише не професійно, абсолютно не розібрашись в ситуації. "користуючись моментом для швидкого збагачення" - дякую, посміявся
Федя Показати IP 24 Серпня 2016 19:51
Ви абсолютно не праві. Ці бочки дійсно приносять шкоду тим людям, які там живуть. В людей дохнуть свині, вже більша половина їх добила. Хворіють діти які мають алергію, та люди похилого віку. Людям немає де випасати худобу. Люди працюють і заробляють гроші, та хай заробляють, але шкодять самі собі. Вони працюють без противогазів при цьому там відбуваються викиди шкідливих речовин, і вони вже мають проблеми зі здоров'ям особливо горло...... Стосовно спирту, да продають, але п'ють його одні алкоголікі, і молодь яка абсолютно не хоче працювати, а думає лише про чарку, і як де вкрасти...
Житель села Показати IP 25 Серпня 2016 22:30
Як палили так і далі палять.... Заборони й кримінальні провадження не для них... А кришують луцькі чиновники і судді...
білорус Показати IP 24 Вересня 2016 21:06
майдан влаштовують працівники школи на чолі з директоркою. жадоба до грошей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus