USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині громада не може «відвоювати» церкву

16 Листопада 2015 21:18
Представники Української Православної Церкви Київського Патріархату ініціювали збір підписів для того, аби храм у селі Залухів Ратнівського району Волинської області належав українській церкві. Зі слів митрополита Луцького і Волинського Михаїла, 20 років тому в цьому населеному пункті зареєстрували громаду Київського патріархату, яка будувала храм. Однак, з його слів, людей обманули – і освячував церкву представник Московського.

Як повідомляє Спілка православних журналістів, представники УПЦ КП, заручившись підтримкою бійців «Правого сектору» зранку в суботу 14 листопада приїхали до храму Архистратига Михаїла та вимагали, щоб їх впустили у приміщення помолитися.

«Вони привезли з собою своїх священиків та людей з інших населених пунктів, у тому числі з районного центру Ратне. Співали гімн України, говорили, що українські святині мають належати українцям.

Зі слів священнослужителя УПЦ МП, головною організаторкою цих подій є рідна мати голови Апеляційного суду Волинської області Петра Філюка. Це можна трактувати як спробу адміністративного тиску на громаду УПЦ», - йдеться у повідомленні сайту.
У поданому сюжеті йдеться про те, що храм належить громаді вже 20 років, у той час як «прибічники Київського Патріархату свого храму будувати не збираються». У відповідь на це митрополит Луцький і Волинський Михаїл заявив, що ще 20 років тому в цьому населеному пункті зареєстрували громаду Київського патріархату, яка будувала храм.

«Але людей обманули – і освячував церкву представник Московського. Тепер, коли війна показала, що таке Українська Православна Церква (Московського Патріархату), яке її відношення до України в контексті російської агресії, люди почали збирати підписи по селі, щоб храм надалі належав Київському Патріархату», – зазначає владика.

Зі слів архієрея, 14 листопада громада мала оголосити про це бажання, але прихильники МП зібрали священиків, підбурили людей з інших сіл, щоб перешкодити цьому. На відео з місця події видно, що прибічники УПЦ КП спочатку розмовляли спокійно, в той час як лемент здійняли прихожани УПЦ МП
Митрополит стверджує, що не можна говорити про «якесь захоплення церкви», якщо вона вже захоплена й утримується Московським патріархатом, духовенство якого, з його слів, роками обманює людей. Тим часом, більшість вірян бажають бути в дійсно українській церкві, а не в тій, що лише називає себе такою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus